Het kunstgras vegen doe je het beste met een harde (kunstgras)bezem. Veeg het grasveld vervolgens twee keer. Eerst met de vleug mee, om blaadjes en dergelijke te verwijderen. Je kan hiervoor eventueel ook gebruikmaken van een bladhark.
Veeg eerst met de vleug mee, zo verwijdert u direct al het vuil zoals blaadjes dat op het kunstgras ligt. Daarna veegt u tegen de vleug in en de sprieten staan weer mooi rechtop. De sprieten zullen vanzelf ook omhoog gaan, mede door het kunstgras in te zanden met instrooizand.
Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Kunstgras bezems hebben een harde vezel. Het is niet nodig om heel hard te borstelen over het kunstgras, dit kan zelfs beschadigingen veroorzaken. Veeg tegen de vezelrichting van het kunstgras is om het weer omhoog te borstelen.
Over het algemeen, gaat kunstgras sowieso 10 jaar mee. Sommige kunstgrassoorten kunnen zelfs tot 25 jaar meegaan. Bij Kunstgrasnet krijgt u zogeheten 'uv-garantie' op uw kunstgras. Gedurende deze garantietermijn staan we ervoor in dat het kunstgras niet zal verkleuren door zonlicht.
Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal worden gebruikt. De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert.
Kunstgras reinigen met een sopje
Wanneer het loszittende vuil met de bezem is verwijderd, is het tijd voor het verwijderen van eventuele vlekken en ingetrokken vuil. Dit doe je eenvoudig met een ouderwets sopje of met groene zeep.
Het is dan ook begrijpelijk dat mensen ervoor kiezen om het kunstgras met heet water te reinigen. Dit is niet aan te raden. Heet water kan het kunstgras beschadigen en verlaagt de goede kwaliteit.
Voor het kunstgras is dit geen enkel probleem. Het gras zal van de urine niet verkleuren en er zullen ook geen nare geuren achterblijven. Het is aan te raden om het tapijt wel schoon te maken met een emmer water of eventueel wat sop. Ook een goede regenbui zal het gras weer schoon spoelen.
Speciaal voor kunstgras gebruiken het natuurlijke product kwartszand. Kenmerkend aan dit type zand is zijn ronde korrel. Dit zorgt ervoor dat de zachte zandkorrels niet samenklonteren maar onderin de grasmat een klein laagje vormen.
Hoe vaak je kunstgras moet vegen hangt af van de omstandigheden. Staan er veel bomen en struiken langs het grasveld, waardoor er veel blaadjes en takjes op het grasveld vallen? Dan zal je vaker moeten vegen dan als dit niet het geval is. Ook als het grasveld intensief gebruikt wordt moet je vaker vegen.
Een stevig zandbed en een stabilisatiedoek moeten onder het kunstgras. De opbouw van kunstgras is erg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat het kunstgras niet mooi ligt en blijft liggen wanneer de ondergrond niet in orde is.
Wij zullen het altijd afraden om met FG-noppen op kunstgras (AG) of hybride velden (een combinatie van natuurgras en kunstgras) te spelen. Wanneer je met FG noppen op kunstgras speelt, stel je je lichaam bloot aan onnodige belasting waardoor je een grotere kans op blessures loopt.
Wanneer je vooral op kunstgras speelt kun je het beste kiezen voor Artificial ground voetbalschoenen (AG). De noppen van de AG voetbalschoenen zijn in verhouding tot de Firm ground FG voetbalschoenen (FG is voor op natuurgras) vrij kort en hebben een andere vorm zodat je niet vast komt te zitten in het kunstgras.
Voor extra stevigheid kun je speciale kunstgraspennen in de grond slaan. Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat.
Kunstgras is weerbestendig. Zolang er geen langdurige plasvorming ontstaat op het gazon, zal ook overvloedige regenval, sneeuw of hagel bij het kunstgras geen problemen geven. De vezels zullen niet verkleuren, zoals sprieten van natuurgras dat bij veel nattigheid wel doen.
Een kunstgrasveld dat in de volle zon ligt, zal voornamelijk te maken krijgen met onkruid dat door de wind wordt achtergelaten. U kunt dit handmatig verwijderen of het gras besproeien met onkruidverdelger. Dit vormt geen gevaar voor de kunstgrasvezel.
Kunstgras is in principe onderhoudsvrij, maar om de levensduur van het kunstgras te verlengen is het raadzaam periodiek wat onderhoud te plegen. Hierdoor blijft het aanzicht het mooiste en kan er lange tijd genoten worden van een mooie tuin en kunstgras.
Schoonmaakazijn wordt vaak genoemd als het middel dat je naast groene zeep in huis moet hebben. Schoonmaakazijn zal inderdaad beter ontkalken dan groene zeep. In een andere blog kun je meer lezen over het gebruik van schoonmaakazijn.
Het is geen enkel probleem om voor een langere periode een zwembad(je) op het kunstgras te laten staan. De kunstgrasmat zal niet, zoals echt gras, gaan verkleuren. Ook eventueel water is geen probleem, en ook chloor in het zwembadwater zal het kunstgras niet verkleuren.
Brekerzand als ondergrond aanbrengen
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans.
De voordelen van kunstgras zijn: Nooit meer grasmaaien en randjes knippen. Nooit meer sproeien. Nooit meer verticuteren en bemesten.
Veilig als speelplek voor kinderen en huisdieren
Na een regenbui is kunstgras snel droog, dus ze kunnen snel weer naar buiten zonder dat u last heeft van modder en natte kleding. Ook is het kunstgras en instrooizand volledig ongevaarlijk, zelfs als het per ongeluk wordt opgegeten.