Zonnebloemolie bevat net als olijfolie veel onverzadigbare vetzuren, maar doordat dit meervoudige vetzuren zijn is zonnebloem veel beter bestand tegen verhitting. Zonnebloemolie is geschikt voor bakken, braden en frituren.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
De lichtgele olie wordt vooral gebruikt om in te bakken en braden. In combinatie met andere plantaardige oliën, zoals koolzaadolie, sojaolie of lijnzaadolie, wordt het ook gebruikt als slaolie, frituurolie of om margarine mee te maken. Zonnebloemolie wordt ook vaak gebruikt voor het maken van margarines.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Bakken in zonnebloemolie Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Zonnebloemolie zodat je kip krokant en sappig wordt
Deze olie kan het goed aan om tot hoge temperaturen verwarm te worden zonder dat het gaat roken en stinken. Verder is het een neutrale smaak, ook ideaal bij bakken. Oh nog wel een tip: zorg ervoor dat het frituurvet echt goed heet is voordat je begint met bakken.
Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
Kun je zonnebloemolie verwarmen? Zonnebloemolie. Zonnebloemolie kan prima tegen hitte, waardoor er prima in gebakken en zelfs in gefrituurd kan worden. Omdat de smaak van deze olie minder uitgesproken is, kan ze ook gebruikt worden voor vinaigrettes en sauzen.
Frituurolie bevat net als vloeibaar frituurvet meer onverzadigde vetten dan een vast frituurproduct. Je kunt in plaats van een frituurolie overigens ook kiezen voor een 'gewone' olie. De meest gebruikte olie om in te frituren, is zonnebloemolie. Volgens velen is dit de beste olie om in te bakken.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Olie gebruik je om je vlees of vis op een hoge temperatuur te kunnen bakken. Dit is ontzettend belangrijk wil jij dat perfecte stukje vlees of vis bereiden. Boter gebruik een klein beetje voor de smaak. De vettige structuur en het feit dat boter altijd smaken verbindt, maakt je vlees of vis net even wat lekkerder.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Bak de biefstuk in een mix van zonnebloemolie (of rijstolie) en roomboter. Olie zorgt voor een hogere temperatuur waardoor het vlees goed kan dichtschroeien, roomboter zorgt voor de smaak. Verhit je nog droge koekenpan op hoog vuur.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Voor warme bereidingen wordt best gebruik gemaakt van oliën rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals olijfolie en arachideolie. Zet plantaardige oliën dagelijks op het menu maar spring er zuinig mee om.
Als je het vuur niet op tijd tempert kan het zo maar meer dan 200 graden worden. Dan verbrandt de olie dus.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
U gebruikt het bijvoorbeeld voor een lekkere saladedressing, een ovenschotel of voor het bakken van een malse kipfilet. Maar niet iedere olijfolie is daarvoor geschikt. In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten.
Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan. Begin op hoog vuur voor het krokante korstje en verlaag dan de temperatuur om de kip in circa 8 minuten gaar te bakken.
Zonnebloemolie. Een inkoppertje, maar toch zeker noemenswaardig: in de meeste gevallen vervangt zonnebloemolie olijfolie zonder pardon. De voedingswaarde van deze olie is wel erg anders, en uit bepaalde hoeken klinkt zelfs het geluid dat zonnebloemolie niet goed voor je is wegens de hoge hoeveelheid omega 6.
Is zonnebloemolie gezond? Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.