Fransen eten hun croissant als ontbijt, meestal zonder iets erop. Wel soppen ze 'm lekker in een kop koffie. Een lik mooie jam of marmelade mag, al is het niet heel gebruikelijk in het land zelf. Boter is een no-no – het broodje zit van zichzelf al boordevol boter.
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Eigenlijk is er maar één juiste manier om een croissant te eten: je breekt er steeds een bitesize stukje af en eet dat op. De croissant in de lengte doormidden snijden is uit den boze, het is per slot van rekening geen pistolet.
De croissant werd rond 1839 geïntroduceerd door de Weense zakenman August Zang toen hij in Parijs de Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij) opende aan de Rue de Richelieu. Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak, de zogenaamde viennoiserie.
Rol vervolgens de croissant op van buiten naar binnen. Dankzij de kleine inkeping zal de croissant langer en smaller worden. Eventueel kun je de punten iets naar binnen krullen, zodat een half maantje ontstaat. Bestrijk de croissants vervolgens met een geklutst eitje voor een mooie glans.
Een croissant weer opwarmen doe je het beste in de oven, zegt Laura Kieft, eigenaar van bakblog Laurasbakery.nl. ,,Drie à vier minuten op 180 graden. Dan is de binnenkant weer lekker zacht en warm, en de buitenkant knapperig. Hetzelfde geldt voor de airfryer.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Hoewel de croissant een typisch Frans broodje is, komt hij oorspronkelijk uit Wenen. Bloem, water en gist worden gemengd tot een een samenhangend deeg. Wist je dat een roomboter croissant uit wel 20 tot 30 laagjes deeg bestaat? Jaarlijks worden er wel 100 miljoen roomboter croissants geleverd aan Jumbo.
Zelfs in Frankrijk wordt de ambachtelijke croissant met uitsterven bedreigd. En voor zowel bakkers als supermarkten is de inkoopprijs van een croissant hetzelfde (20 cent).
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
„Je kunt vaak wel drie croissantjes op, en dan zit je eigenlijk nog niet goed vol.” Toch is dat volgens de voedingsdeskundige geen reden om de croissant helemaal te verbannen uit je eetpatroon. „Ik raad mijn cliënten aan om eens per week te genieten van een verwenontbijtje. Een croissant kan hiervan een onderdeel zijn.
Op basis van de voedingstheorie is een croissant geen gezonde voeding omdat het veel verzadigde vetten bevat en als je dit combineert met jam, dat veel suikers bevat, dan wordt het er niet gezonder op. Maar als je daarnaast gezonde producten eet en het bij één croissantje houdt, dan zal het je gezondheid niet schaden.
De croissants rollen
Rol de lap deeg, met de boter erin, uit tot een gelijkmatige rol van 20 bij 60 centimeter. Vouw het daarna in drieën op, zodat er weer een vierkant ontstaat, maar nu met drie lagen. Werk zo snel mogelijk, zodat de boter niet kan smelten.
We kunnen er kort over zijn: in Frankrijk is breken de way to go. Met een mes in je stokbrood porren niet. De Fransen hebben er zelfs een speciaal werkwoord voor: het met een stokbrood schoonmaken van je bord, en dat vervolgens opeten. Saucer, noemen ze het.
“We krijgen een grote kom met koffie, warme chocolademelk of thee. Dan maak pak je een stukje stokbrood en dat besmeer je met boter of gezouten boter. Daar bovenop smeer je een beetje jam en dan dip je het in de koffie, chocolademelk of thee.”
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Het croissantje mag dan hét typisch Franse broodje zijn, oorspronkelijk komt het broodje uit Oostenrijk. Volgens de overlevering zouden bakkers in Wenen het ovale broodje gebakken hebben nadat ze in 1683 de Ottomanen hadden verslagen.
Brood bakken is iets dat ze in Frankrijk heel goed kunnen. Dan is een doorsnee stokbrood in Nederland toch altijd weer een hele tegenvaller. Naast de klassieke baguettes heeft Frankrijk nog meer heerlijke broden die je zeker een keer geproefd moet hebben!
In Frankrijk eten veel mensen af en toe een croissant bij het ontbijt. Maar eigenlijk komt het broodje uit Oostenrijk/Hongarije. Het broodje is bedacht in de zeventiende eeuw.
De vorm croissant is het tegenwoordig deelwoord van het Franse werkwoord croître ('groeien'). Het betekent letterlijk 'groeiend', maar het wordt ook gebruikt in de betekenis 'wassende maan'. Het Franse croissant 'halvemaanvormig broodje', is een vertaling van het Duitse Hörnchen 'halvemaantje'.
De croissant is een broodje van bladerdeeg en heeft de vorm van een halve maan. Daar is hij ook naar vernoemd. Het Franse woord croissant betekent in het Nederlands 'wassendemaan' of 'halve maan'.
Altijd lekker op de dag dat u het ophaalt, maar als het een dag later gegeten wordt, even opwarmen in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius 4 minuutjes.
Wie niet naar de bakker wil, maar zelf een croissantje wil afbakken heeft met diepvriescroissantjes van Délifrance de lekkerste in huis. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Délifrance (€2,15 voor 6 stuks) is de enige in de test die van het testpanel een 'zeer goed' krijgen voor de smaak.
Een goede croissant bestaat uit drie lagen: de hoekjes, de romp en het hoedje. Die moeten aIle drie goed zichtbaar zijn en niet gelijkmatig in elkaar overlopen. De kleur is goudbruin en een beetje glanzend. Een croissant, gemaakt van gerezen bladerdeeg, moet lekker kruimelen.