Zo klein en dan zo ziek: een baby of klein kind in een koortsstuip is angstaanjagend. Bel 112 en zorg in de tussentijd dat het kind zich niet bezeert.
Adviezen bij een koortsstuip
Zorg dat uw kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel dan direct de huisarts, ook al is het schokken misschien al gestopt. Kijk of uw kind aan béide armen en benen of alleen aan één arm of been trekkingen heeft.
Is een koortsstuip gevaarlijk? Regelmatig worden kinderen met een koortsstuip met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Dit geeft wel aan dat ouders of andere omstanders erg schrikken als een kind een aanval heeft. Ondanks dat de koortsstuip er beangstigend kan uitzien, is het een onschuldige aandoening.
Voor de meeste ouders is een koortsstuip een zeer angstaanjagende gebeurtenis. Koortsstuipen laten echter geen beschadiging achter in de hersenen. Kinderen met alleen koortsstuipen ontwikkelen zich in principe normaal.
- Leg uw kind op de zij. - Zorg dat uw kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel dan direct de huisarts. Een koortsstuip komt voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met koorts.
Het kan er angstaanjagend uitzien, maar meestal treedt er geen blijvend letsel op. De stuipen stoppen meestal vanzelf binnen een minuut of vijf. Een koortsstuip kan overlopen in een diepe slaap.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
Kinderen overlijden nooit tijdens een typische koortsstuip. De kans dat het kind later epilepsie krijgt is heel klein en hangt samen met het feit of epilepsie voorkomt in uw familie.
De kenmerken van een atypische koortsstuip: De aanval duurt langer dan vijftien minuten. De spierschokken, stijfheid of slapte zijn aan één kant van het lichaam, of in een lichaamsdeel en dus niet aan beide kanten. Er is meer dan één koortsstuip in dezelfde koortsperiode.
Hevige koortsaanvallen kunnen acute stoornissen veroorzaken in het hartritme of in de werking van de hersenen. Zeker bij (oudere) mensen met cardiovasculaire problemen vormt dit een risico. In het ergste geval treedt een epilepsieaanval op, of een acuut hartfalen.
Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne. Voorkom spiertrekkingen door gezond te eten, voldoende rust te nemen, geen alcohol te drinken en niet te roken.
Blijf kalm. Leg je kind in zijligging. Zorg dat je kind niets in de mond heeft, steek niets tussen de tanden van je kind. Zorg ervoor dat je kind niet kan vallen en zich niet kan pijn doen.
Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt.
Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.
Een hersenvliesontsteking begint meestal zeer plots met hoge koorts. De eerste klachten doen enigszins denken aan griep: algemeen onwel zijn, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Bij jongere kinderen zijn de symptomen minder duidelijk maar meestal hebben ze koorts en drinken ze slecht.
De klachten van een hersenvliesontsteking kun je al na twee tot drie dagen na besmetting krijgen. Soms kan het ook wel tien dagen duren voor je er last van krijgt. Wanneer je bij iemand bent die hersenvliesontsteking heeft, dan kun je ook besmet raken met de bacterie of het virus.
Een koude rilling werd gedefinieerd als het onwillekeurig rillen van de spieren en klappertanden, gedurende tenminste enkele minuten, gevolgd door een stijging van de lichaamstemperatuur ('klapperkoorts').
Een kind met koorts hoeft niet in bed te blijven. Wel heeft het kind rust nodig. Als het lekker weer is, mag het kind zelfs gewoon naar buiten (als het zich maar een beetje rustig houdt).
Het lichaam moet bij koorts de warmte kwijt kunnen. Let daarom op dunne kleding die zeker niet te strak zit. In bed is een deken vaak veel te warm, een laken is meestal voldoende.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Koorts is op zichzelf onschuldig en het is niet nodig de temperatuur te verlagen. Dit geldt ook voor koorts boven de 40 graden. Ook voorkomt paracetamol koortsstuipen niet. Als uw kind pijn heeft, hangerig is of zich ziek voelt, kan paracetamol helpen.
In het kort. Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.
Een koortsstuip ontstaat doordat de koorts zorgt voor een elektrische ontlading in de hersenen, een soort kortsluiting. Die kortsluiting levert ongecontroleerde bewegingen op. Vooral de hersenen van kinderen tot zes jaar zijn hiervoor extra gevoelig. Na die leeftijd komen koortsstuipen vrijwel niet meer voor.