Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Voor deze producten geldt het volgende: Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Hoe lang kun je lavas bewaren? Lavas kun je in de koelkast, mits vers, nog 1 tot 2 dagen bewaren. Niet in een plastic zak, en bij voorkeur de blaadjes nog aan de stelen laten. In de vriezer kun je dit kruid 8 tot 10 maanden bewaren.
Je kunt maggi gebruiken in kruidenboter, mayonaise en andere koude sauzen. In aardappelpuree, soepen, warme sauzen en ragouts, en bij sperziebonen, wortelen en gestoofde vis past het kruid ook erg goed.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Het is een vraag die we onszelf vaak stellen, want wanneer is een product nu écht over de datum? Naast zout, suiker en poedermelk kunnen deze producten in elk geval tot mensenheugenis in je kelderkast blijven staan.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt. Koop volgende keer dus gerust een grotere zak basmatirijst, havermout of quinoa als je er de plaats voor hebt.
4. Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Mayonaise, ketchup, curry, mosterd
Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken. Kijk (en ruik!) van tevoren natuurlijk altijd even of het nog goed is én bewaar na het openen in de koelkast.
Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee. Denk bij specerijen aan kaneel, knoflookpoeder, kurkuma, chili, gemberpoeder en cardamom. Potjes gevuld met mosterdzaad, peperkorrels, venkelzaad en andere 'in tact' kruiden en specerijen gaan wel vier jaar mee.
Paprikapoeder zijn smaak verliest
Je paprikapoeder maar 6 maanden kan bewaren? Echt waar, in tegenstelling tot andere gedroogde kruiden verliest paprika effectief zijn smaak. Ik daag je uit om het zelf te testen. Proef eens van het potje , dat je misschien – net als ik – al bijna twee jaar in je keukenkast hebt staan.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Gebruiksaanwijzing. Adviesdosering voor bouillon is 3 tot 5 blokjes per liter.
Ingrediënten. gehydroliseerde plantaardige eiwitten (water, TARWE-eiwitten, zout), water, aroma's (met TARWE), smaakversterkers (E621, E631), zout, suiker.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De saus ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.