“Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.” Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Zuivel staat in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dan gaat het wel om halfvolle en magere melk en melkproducten. Het eten en drinken van zuivel is volgens het Voedingscentrum namelijk goed voor je gezondheid en verkleint de kans op ziekten, zoals darmkanker, diabetes type 2 en botontkalking.
Je zult merken dat als je steevast last hebt van een slijmerige keel, een snotneus of slijmerige ogen, dat je na een tijdje geen zuivel verschil zult merken. In producten als kaas, melk, boter, eieren en yoghurt zitten vetten.
Als je geen melk drinkt dan is het toch mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen, want dit mineraal kan je namelijk ook uit andere voedselbronnen halen. Zo zijn groenten en fruit maar ook noten, zaden en pitten goede bronnen van calcium.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Een vette huid met verstoppingen en puistjes heet acne. Stom genoeg kan 1 glas melk al voor deze problemen zorgen als je daar gevoelig voor bent. Daarnaast kan de lactose (melksuiker) in zuivel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van andere huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Nee, maar zuivel is wel een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Mensen die geen melk of melkproducten gebruiken, moeten daarom zorgen die essentiële voedingstoffen op een andere manier binnen te krijgen. Om allerlei redenen kunnen mensen ervoor kiezen om geen of minder zuivel te gebruiken.
Maar misschien kom je wel aan. Zuivel is een fantastische bron van natuurlijke vetten en eiwitten, die op een langzame wijze worden verteerd waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Haal je zuivel uit je voedingsplan, dan is er een kans dat je het omruilt voor simpele koolhydraten wat kan leiden tot extra kilo's.
Lactose levert energie en vetten zorgen onder andere voor een gebalanceerde hormoonhuishouding en voor bescherming van onze cellen en organen. Vitaminen die je in zuivel kunt vinden zijn vitamine A, D, B2, B12 en B11 (foliumzuur).
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Je kunt er pukkels en zelfs acne door krijgen. Een lekkere geurJe natuurlijke lichaamsgeur zou er wat frisser door worden. Je krijgt er sterkere botten vanJa, echt. Sterkere botten door het minderen van zuivel: dit bewijzen veel onderzoeken.
Melk bevat het antinutriënt caseïne. Dit is een eiwit dat uit lange aminozuurketens bestaat waardoor het lastig verteerbaar is. Caseïne kan het immuunsysteem in de darmen activeren en zo bijdragen aan laaggradige ontsteking.
Het is niet alleen beter voor je spijsvertering, het versterkt ook je immuunsysteem en verlaagt het risico op veel aandoeningen waaronder zelfs diabetes. Net als alle andere zuivel bevat yoghurt ook veel bruikbare eiwitten, calcium, fosfor, kalium, magnesium, vitamine B2, vitamine B12, vitamine D en vitamine K.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Melk en melkproducten (halfvolle en magere) passen goed in een gezond voedingspatroon. Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks 2 tot 3 porties zuivel (300 tot 450 ml) te nemen.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Melk bevat namelijk een grote hoeveelheid vitamines, calcium en eiwitten. Hierdoor wordt je huid glad, stralend én puistvrij! Daarnaast bevat melk ook AHA (alpha hydroxy acid), een anti-aging ingrediënt dat het verouderingsproces van de huid vertraagt.
Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kwark/kaas en acne. Mogelijk heeft dit te maken met het fermentatieproces dat deze producten ondergaan.
Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren, en hierdoor kan uiteraard acne ontstaan. Het is belangrijk om te onthouden dat talg cruciaal is voor het behoud van een gezonde huid, omdat het de huid gehydrateerd en goed gesmeerd houdt en de huidbarrière ondersteunt (3).