75 procent van ons voedsel komt uit het buitenland. Hieronder vallen koffie, olieproducten als soja, palm- en zonnebloemolie. Maar ook granen, en veevoer voor de zuivel- en vleesindustrie.
De groeiende populatie en daaruit voortvloeiende grotere vraag naar voedsel kan al binnen enkele jaren leiden tot een verdubbeling van de voedselprijzen. Belangrijkste oorzaken: klimaatverandering, waterschaarste en het verdwijnen van landbouwgrond.
23,5 procent van de totale Nederlandse oppervlakte wordt dus gebruikt voor eigen voedselvoorziening. Van de 800.000 hectare is overigens 600.000 hectare bestemd voor grasland en veevoer en het resterende gedeelte voor landbouwproducten.
De belangrijkste akkerbouwgewassen in Nederland zijn granen, aardappelen, suikerbieten en groenten. Van deze laatste groep hebben de uien het grootste aandeel. De meeste uien worden geteeld in het zuidwestelijk kleigebied en de IJsselmeerpolders en N-Holland.
De groente die met kop en schouders bovenaan de lijst staat, is de ui. In 2017 kwam het areaal uit op 34.930 hectare. Dat is maar liefst 40% van het totale areaal aan vollegrondsgroenten. Deze groente wordt gevolgd door de winterpeen.
Hoeveel boeren zijn er? Volgens de recentste cijfers van statistiekbureau CBS waren er in 2019 in Nederland 53.233 landbouwbedrijven. Daarmee vormden boeren toen ongeveer 0,6 procent van de totale Nederlands beroepsbevolking.
Een zelfvoorzienend leven in Nederland vraagt om wat meer voorbereiding gedurende de zomer en herfst en het zal wat meer afzien zijn dan in een zuidelijker gelegen land. Maar de Nederlandse winters hebben ook zo haar charme: lekker binnen zitten, de houtkachel laten branden, bordspelletjes spelen en stamppot eten.
De EU is een van de belangrijkste verleners van humanitaire hulp en ontwikkelingshulp op het gebied van voedsel en voedselsystemen. In de EU is momenteel voedsel genoeg, aangezien Europa voor veel landbouwproducten grotendeels zelfvoorzienend is.
En zoveel oppervlak hebben we in Nederland helemaal niet. Kortom, in Nederland kunnen we niet eens produceren wat we zelf gebruiken; daarvoor is er simpelweg te weinig ruimte.
Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Stamppot. De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot.
De conclusie is dan dat de winbare voorraad antimoon al rond 2040 zal zijn uitgeput, goud rond 2055, zink en molybdeen rond 2100. In de volgende eeuw zullen rhenium en koper volgen en in de eeuw daarna chroom, bismut, borium, tin, zilver en lood.
Nederland importeerde in 2021 voor 18,3 miljard euro aan goederen uit Rusland. Daarvan bestond 87 procent uit minerale brandstoffen. Iets meer dan de helft daarvan was ruwe aardolie en verder worden vooral aardgas en aardolieproducten geïmporteerd.
Rusland en Oekraïne zijn grote exporteurs van tarwe en graan. Dus stijgen de prijzen door de oorlog.
Nummer 1 en 2. De absolute nummer van 1 van de wereld, al 13 jaren achter elkaar, is Noorwegen. Volgens de statistieken scoort dit land het best op gebieden zoals de levensverwachting (82 jaar), levensstandaard en onderwijs.
Voor een zelfvoorzienend, plantaardig dieet is een tuintje van circa 350 vierkante meter nodig. Voor een tuin met varkens is drie keer zoveel ruimte nodig. Een ruimtebesparend alternatief zijn kippen of vissen; die nemen minder ruimte in en hebben relatief gezien minder voeding nodig.
Wat is de conclusie voor Nederland? “Nederland kan niet zelfvoorzienend zijn met de huidige consumptie. Hoewel Nederland extreem efficiënt is en een hoge opbrengst per hectare heeft, kan het de bevolking niet voorzien van een gezond dieet. Dat komt omdat het een klein land is met een hoge bevolkingsdichtheid.
In 2021 was 42 procent van de zelfstandigen in de landbouw miljonair. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen. In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen; 38 procent.
In 2030 is Nederland weer trots op de boer en tuinder. Ons land heeft de beste boeren van de wereld en die toppositie houden we vast.”
Hoeveel verdient een boer netto? Het salaris van een melkveeboer ligt het laagst, het lag in 2021 zo gemiddeld op € 35.000 per jaar. De inkomsten van een pluimveehouder liggen een stuk hoger en kwamen in 2021 uit op ongeveer € 65.000 per jaar.
De productgroepen met de hoogste exportwaarde in 2021 zijn sierteeltproducten (12,0 miljard euro), vlees (9,1 miljard euro), zuivel en eieren (8,7 miljard euro), groente (7,2 miljard euro) en fruit (7,0 miljard euro).
Ondanks de grote maatschappelijke druk om minder intensief te boeren, heeft de agrarische sector in Nederland vorig jaar wederom een exportrecord gebroken. Dankzij een groeiende productie en wereldwijde prijsstijging van veel agrarische producten, is de de totale export met bijna 10 procent gestegen.