Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van je bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie. Kijk goed naar de domeinnaam waarvan je de e-mail hebt ontvangen.
Phishing is een vorm van online oplichting, smishing is oplichting via sms. Criminelen misleiden je met een e-mail of website die echt lijkt, maar een vervalsing is. Vaak lijkt de afzender van de e-mail of de website van een betrouwbaar bedrijf. In phishing e-mails wordt meestal naar je persoonlijke gegevens gevraagd.
De mails bevatten soms taalfouten of zijn niet professioneel opgemaakt. De mails beginnen met een vage aanspreektitel of je e-mailadres als aanspreking. De afzender is een voor jou onbekende afzender of zelfs een fout e-mailadres. Er staat een link in de mail.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar.
Met een gehackt e-mailaccount kunnen criminelen op het internet je identiteit aannemen. In dit geval spreekt men van identiteitsdiefstal. Hiermee hebben hackers toegang tot je contacten, kunnen ze op jouw naam online aankopen doen of je account gebruiken om spam of trojans te versturen.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Installeer een extra spamfilter
Door een spamfilter in je mailbox te installeren, zal je mailprovider bepaalde berichten als spam markeren. Afhankelijk van de filter verdwijnen de ongevraagde e-mails automatisch in een apart mapje of worden ze verwijderd. Er zijn gratis en betalende spamfilters.
De meeste mailproviders hebben zelf een spamfilter dat standaard aan staat, of dat je kunt instellen. Anders kun je een programma downloaden, zoals mailwasher.net. Dit programma bekijkt iedere keer welke mailtjes er op de server staan en welke daarvan mogelijk spam bevatten.
Kijk eerst of er onbekende activiteiten in je mailbox zijn, zoals ongevraagde e-mails, wachtwoorden die veranderd zijn of onverwachte contacten. Ook kun je een online zoekopdracht uitvoeren om te zien of je e-mail adres verschijnt op websites met informatie over gehackte accounts.
Dat doe je door met je muiswijzer op de link te staan zonder erop te klikken. Zo zie je het adres waar de link je naar toe wil sturen. Hieruit is meestal op te maken of het om phishing gaat of niet, omdat je dan kunt zien dat je niet naar de officiële website van de instantie gaat.
Meld het bericht bij Safeonweb
Stuur een (vermoedelijk) vals bericht via e-mail door naar [email protected](opent in uw e-mail applicatie). U loopt geen gevaar als u een verdacht bericht doorstuurt. Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv.
Op haveibeenpwned.com kunt door simpelweg een e-mailadres of gebruikersnaam in te vullen achterhalen of u daar ook bij zit. De site voegt regelmatig de gegevens van nieuwe lekken toe. Daarom is het verstandig om hem zo nu en dan te bezoeken om te weten of u nog veilig bent.
Klik in een bericht dat u opstelt op Bestand > Eigenschappen. Klik op Beveiligingsinstellingen en schakel het selectievakje Berichttekst en bijlagen versleutelen in. Stel uw bericht op en klik op Verzenden.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Net als bij sportvissen is er meer dan één manier om een slachtoffer binnen te hengelen, maar één phishing-taktiek is de meest voorkomende. Slachtoffers ontvangen een e-mail of een sms-bericht dat een vertrouwde persoon of organisatie, zoals een collega, een bank of een overheidsinstantie imiteert (of 'spooft').
Phishing kan vele vormen aannemen, waarvan de belangrijkste zich voordoen via e-mail, per telefoon (vishing of voice phishing), of via een sms-bericht (smishing of SMS-phishing). Het doel van phishing is gevoelige informatie te verzamelen.