Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Kleurenpsychologie en koopgedrag
Bij koopgedrag zijn kleuren ook erg belangrijk. Zo creëert rood urgentie en oranje roept op tot actie. Deze kleuren zijn daarom zeer bruikbaar om consumenten in beweging te zetten, bijvoorbeeld bij uitverkoop.
Draag dan iets roods. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in de European Journal of Social Psychology, blijkt namelijk dat mensen zich fysiek aantrekkelijker voelen als ze de kleur van de liefde dragen.
De kleur rood is in de kleurenpsychologie de meest intense kleur. Niet zo gek dus dat het in staat is om sterke emoties uit te lokken. Veel merken kiezen voor de kleur rood, denk aan Coca Cola, Lays, Kellogs en KFC. Logisch als je bedenkt dat deze kleur rood de neiging heeft om eetlust aan te wakkeren.
Analoge of harmonische kleuren: dit zijn de kleurgroepen die vlak naast elkaar liggen op het kleurenwiel, zoals blauw en paars en rood en oranje. Gebruik je naast elkaar liggende kleuren dan creëer je harmonie zoals bijvoorbeeld bij een zonsondergang.
Grijs combineert namelijk heel erg goed met vele andere kleuren. Denk bijvoorbeeld eens aan moderne interieur waar je in combinatie met grijs warm of donker rood of huis oker geel kan toepassen. In landelijke interieur grijs met beige of bruintinten.
Draag bijvoorbeeld koele kleuren bij koele kleuren en warme kleuren bij warme kleuren. Een ander idee is het combineren van twee kleuren die met elkaar contrasteren. Of maak een outfit met gedempte kleuren. Qua kleurcombinaties is er dus een heleboel mogelijk, maar let wel op het geheel.
De kleur rood combineer bijzonder mooi met zwart, grijs, groen en metallic accenten met een warme gloed als messing en goud. Juist niet met koper omdat je dan juist een oranje gloed krijgt en verliest aan effect. Als je rood toepast kun je juist andere kleuren dieper, koeler of warmer laten lijken.
Bij een triadische kleurencombi gebruik je drie kleuren die gelijk verdeeld zijn over de kleurencirkel. Met andere woorden: ze moeten precies even ver uit elkaar liggen. Denk aan de combinatie rood, geel en blauw, of juist paars, oranje en groen.
Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren.
Felle kleuren als neon geel, roze en groen kun je beter niet doen, deze kleuren maken je huid namelijk erg flets en grauw. De volgende kleuren passen gelukkig wel goed bij een bleke huid. Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
Combineer kunt u een groen item met basics in wit, zwart, grijs of bruin. Zo springt het groen er extra uit en wordt het de highlight van uw outfit. Ook een klassieke donkerblauwe jeans past trouwens perfect bij een groene trui of blouse.
Wit is een neutrale kleur en kun je daarom heel goed combineren met grijs, taupe, bruin of zwart maar ook met een wat meer gedurfde en persoonlijke accentkleur zoals geel, rood, groen, petrol, blauw, paars, oranje, roze of turquoise.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Bij disharmonie zijn de kleuren niet in evenwicht. Wij ervaren dit als onaangenaam. Disharmonie ontstaat als kleuren onderling niet in harmonie zijn of als de kleuren niet bij het onderwerp passen. Zo is de kleur roze niet in harmonie met een boormachine.
Groen, de kleur van groei, concessie en verbinding.
Het sterkste kleurcontrast bestaat tussen de complementaire kleuren; volgens Itten was dat tussen rood en groen, geel en paars, blauw en oranje.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Universele betekenis van kleuren
Denk bijvoorbeeld aan: Een boos persoon met een rood gezicht. Een ziek persoon met een groenachtig bleek gezicht. Een overleden persoon met een wit gezicht.
In een representatieve enquête heeft het Deutsches Lackinstitut (Duits verfinstituut ) ontdekt dat mannen over het algemeen de voorkeur geven aan blauw, maar ook grijs, zwart en bruin mooi vinden. Beide geslachten houden ongeveer evenveel van groen , terwijl vrouwen anders meer houden van rood, geel, beige en oranje.