Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1 uur (niet alle kindjes van deze leeftijd slapen nog in de ochtend) Tussen 13:00 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 voor een tweede slaapje en 2 tot 2,5 uur als dit het enige slaapje is.
De meeste baby's en jonge kinderen worden wakker tussen 6:00 en 7:00. Wordt een kindje wakker voor 6:00, dan wordt dat als extreem vroeg gezien. Er zijn baby's die af en toe om 5:30 wakker worden, maar er zijn ook kleintjes die er een gewoonte van maken om iedere ochtend al om 4:30 de dag willen beginnen!
Elke situatie is anders, maar ons advies is: laat het ochtenddutje niet te lang duren. Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten.
Conclusie overgang van 2 naar 1 slaapje
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang.
Laat het ochtendslaapje geleidelijk aan op een later tijdstip starten. Bijvoorbeeld: 11.00 uur voor twee dagen, daarna 11.30 uur voor een paar dagen, dan 12.00 uur enzovoorts. Laat het slaapje niet hangen in de late ochtend. Sommige kinderen wennen sneller aan een slaapje om 12.00 uur, anderen hebben meer tijd nodig.
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 9:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1 uur (niet alle kindjes van deze leeftijd slapen nog in de ochtend) Tussen 13:00 en 14:00 start middagslaapje van ongeveer 1,5 voor een tweede slaapje en 2 tot 2,5 uur als dit het enige slaapje is.
Dit is wanneer een baby dutjes afbouwt
Tussen 13-18 maanden oud vallen baby's meestal terug tot 1 dutje. Het doel hier is om het ochtenddutje te laten vallen en over te gaan naar een lang middagdutje. Rond de leeftijd van 2,5-3 jaar verdwijnen dutjes helemaal.
Je kind is meestal klaar voor 1 slaapje als hij of zij: Tussen 15-18 maanden is. 10-12 uur kan doorslaapen in de nacht. Steeds meer tijd nodig heeft om in slaap te vallen voor het ochtendslaapje.
Hazenslaapjes, ze worden ook wel korte dutjes of catnaps genoemd. Het zijn slaapjes van ongeveer 45 minuten of minder. Na dit hazenslaapje wordt je baby wakker en heeft hij de aandacht van papa of mama nodig. Deze hazenslaapjes zijn voor veel ouders enorm vermoeiend.
Om toch een richtlijn te geven: de meeste peuters gaan 's avonds tussen 18.30 uur en 20.00 uur naar bed. Als je kindje nog behoefte heeft aan een middagdutje kan je deze het beste na lunchtijd inplannen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vroeg gaan slapen en op tijd opstaan meer levenskwaliteit genieten. De optimale bedtijd is een uur of tien. Zo kun je om een uur of zes opstaan en aan het begin van de dag dingen doen die goed voor je zijn – zoals bewegen, mediteren, gezond ontbijten en je dag organiseren.
Vroeg opstaan heeft als belangrijk voordeel dat je je dag verlengt extra tijd; afhankelijk van het tijdstip dat je wekker gaat, kunnen dat zelfs enkele uren zijn. Daarmee win je tijd om in jezelf te investeren zonder dat mensen al iets van je willen. Door vroeg op te staan kun je je dag rustiger beginnen.
WAT IS HET BESTE TIJDSTIP VOOR EEN POWERNAP? Als u ervoor kiest om overdag een dutje te doen, is het niet alleen belangrijk om te kiezen tussen een powernap van 20 minuten of 90 minuten, maar is ook het tijdstip van belang. Het ideale moment voor een powernap is zo'n 8 uur nadat u wakker bent geworden.
Powernaps van 30 tot 60 minuten
Een powernap mag ook langer dan twintig minuten duren. Hoe langer je dutje duurt, hoe meer het je geheugen stimuleert en je creativiteit vergroot.
De powernap is dan ook een vast onderdeel van een doorsnee werkdag bij NASA. Ook bij grote techbedrijven als Google en Apple worden regelmatig powernaps gedaan. Voel je dus niet schuldig over je middagslaapje; het maakt je alerter, verbetert je geheugen en het is goed voor je hart. Kortom, een powernap is gezond!
3 signalen dat je dreumes toe is aan 1 slaapje
Je kind is minder moe rond bedtijd en/of minder moe rond middagdutje. Je kind wordt vroeg(er) wakker. Je kind wordt opeens weer vaker wakker in de nacht.
Als je merkt dat het middagslaapje helemaal overslaan misschien te rigoureus is, kun je met een tussenoplossing werken: een korter middagdutje. Laat je kleintje hooguit een uurtje slapen en maak hem dan wakker. Het kan ook een goed idee zijn om wel een dagelijks rustmoment in te bouwen.
Rond deze leeftijd wil je het liefst het middagdutje in het middag van de dag laten plaatsvinden en niet langer laten duren dan anderhalf tot twee uur. Twee uur lang slapen overdag is voor de meeste peuters echt het maximum aan slaap overdag.
Meestal hebben baby's van 3 maanden 3 dutjes op een dag nodig. Tussen de 6 en 8 maanden gaat je baby langzaam van 3 naar 2 dutjes. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder ze slapen overdag.
Wanneer van 3 naar 2 slaapjes? Over het algemeen zal je kleintje klaar zijn om over te gaan van 3 dutjes naar 2 als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is. Als je baby twee langere slaapjes (van minstens 60-90 minuten) doet en goed in de nacht doorslaapt, dan kan het mogelijk zijn het derde slaapje eerder te laten vallen.
Als je kindje geen langer middagdutje wil doen dan is de kans groot dat dit ligt aan de overige dutjes of de vaardigheid om zelfstandig in slaap te vallen, probeer je hiervan bewust te zijn en actief mee te gaan oefenen.