Ja, er kan malware in een foto verborgen zitten. Er is dan sprake van steganografie: het verbergen van informatie in onschuldig ogende objecten, zoals een foto.
Het bestand wordt door alle grote anti-virusaanbieders met bijgewerkte anti-virus definities herkend. Vanwege de eigenschappen van het JPEG formaat is het onmogelijk om een geinfecteerd JPEG bestand te vermommen. Huidige signatures zullen dan ook ALLE toekomstige pogingen om van dit lek misbruik te maken herkennen.
De beste manier om uw telefoon te controleren op malware is het gebruik van een mobiele beveiligings-app zoals de gratis AVG Antivirus voor Android. Voer een scan uit.
Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is. Het jailbreaken van een iPhone is een beetje als ontgrendelen, maar dan wat minder legitiem.
Apple devices zijn goed beveiligd tegen cyberaanvallen. Om dit te versterken komt Apple met drie nieuwe mogelijkheden om je extra te beschermen tegen cybercriminelen. Je zult niet snel een virus oplopen op een Mac. Ook iPhone en iPad zijn potdicht als het gaat om software met ingebouwde hacks.
Met name Chinese Android apparaten waren gevoelig voor virussen, zo'n 500.000 Chinezen zijn getroffen. Het virus zorgde ervoor dat er ongevraagd betalingen werden uitgevoerd vanaf de tablet of smartphone.
Een virus kan zich direct over een netwerk verspreiden, zonder dat je wat aanklikt. Maar malware kan zich ook installeren op bijvoorbeeld je computer of telefoon doordat je een bepaalde website bezoekt, zoals sommige pornosites of sites met gratis mp3-bestanden.
De snelste, eenvoudigste en betrouwbaarste manier om op virussen en andere malware op te sporen en te verwijderen, is het gebruik van een speciaal programma voor het verwijderen van malware, bijvoorbeeld AVG AntiVirus FREE.
Virussen vormen geen enorme bedreiging voor iPhones. Daarom is antivirus voor iPhone niet de meest essentiële app als deze alleen maar virussen blokkeert. Een iPhone-virus is echter niet de enige bedreiging die er is. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met Phishing op uw iPhone.
Kort maar krachtig: malware is schadelijke software. Er zijn malwarevirussen in allerlei soorten, maar één ding is zeker: ze zijn allemaal vervelend. En 't kan op iedere smartphone verschijnen.
Voedingsadvies. Een besmetting met virussen is te voorkomen door: Regelmatig je handen te wassen, zeker na toiletbezoek en voordat je eten bereidt. Schaal- en schelpdieren goed te verhitten.
iPhone: eigen besturingssysteem en closed source broncode
De iPhones van Apple worden over het algemeen veiliger geacht dan smartphones met Android.
Opgepast: Israëlische spyware kan iPhones met nieuwste iOS-versie kraken. Dat meldt Citizen Lab. De internetwaakhond van de University of Toronto onderzocht de besmette iPhone 12 Pro van een Bahreinse mensenrechtenactivist. Hieruit blijkt dat het toestel medio februari van dit jaar stiekem te zijn besmet met Pegasus.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Over het algemeen is Android een heel veilig besturingssysteem, maar geen enkel platform is onfeilbaar. Een telefoon kan dus altijd besmet raken met een virus. De afgelopen jaren zijn vooral malwarevirussen (helaas) populairder geworden.