Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Zo vaak moet je jouw koelkast schoonmaken
Het is belangrijk om de koelkast regelmatig schoon te maken. Dit helpt voorkomen dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en dat voedsel gaat bederven. Over het algemeen is het aan te raden om de koelkast minstens één keer per jaar grondig schoon te maken.
Elke koelkast heeft zo'n gaatje, dat dient om condens die op de achterwant van de koelkastontstaat af te voeren. Als deze afvoer verstopt is, kan de condens dus niet weg en kan zich een plas water onderin de koelkast vormen. Als er echt veel water ligt, kan het zelfs onder de deur van de koelkast vandaan komen.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
Het advies is om uw koelkast temperatuur in te stellen tussen de 3° C en 4° C. Met deze temperatuur voorkomt u dat uw koelkast binnen te warm wordt, waardoor de groei van bacteriën en schimmels worden geremd.
Koelkast goed schoonmaken
Schakel het apparaat uit en haal alle producten uit de koelkast. Bewaar ze in de winter buiten. En in de zomer in koeltassen en -boxen met koelelementen. Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water.
Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een microvezeldoekje en een sopje van soda. Vaak zit er achterin een lekbak voor condens die je kunt losmaken en leeggooien. Maak deze ook schoon met wat afwasmiddel en heet water. Vergeet het afvoergaatje in de achterwand niet schoon te maken.
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Afvoergaatje koelkast schoonmaken
Neem met een wattenstaafje of prikken het vuil eruit. Als dit putje verstopt raakt, blijft er water in de koelkast staan. Spoel het putje daarna even door met azijn. Hiermee voorkom je algenvorming in de afvoer en daarbij neemt azijn geuren op.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Het is normaal dat er vocht aanwezig is in de koelkast, vooral op de achterwand. Zodra je de deur opent, komt er warmere en vochtige lucht in de koelkast. Door het afkoelen van deze lucht komt het vocht vrij en dat condenseert.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het verschilt per situatie hoe vaak het vriesvak ontdooid moet worden. Dit is afhankelijk van een aantal factoren: de omgevingstemperatuur van de koelkast, hoe vaak en hoe lang de deur openstaat of er levensmiddelen worden ingevroren of dat er alleen bevroren producten bewaard worden.
Grondige reiniging
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken. Dat is van invloed op wat je waar bewaart. Het heet niet voor niets groentela. Groentes zijn tamelijk bederfelijk en daarom kan je ze het beste koud en dus onderin bewaren.
Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft namelijk níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
Dat doe je zo: Stel de koelkast niet te koud in. Hoe kouder de lucht, hoe minder het vocht kan vasthouden en hoe meer condens zich op de achterwand vormt. Bewaar groente en fruit in de lades, want ze bevatten veel vocht dat vrijkomt binnenin de koelkast.
De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek. Een schone badkamer is een heerlijk gevoel.