De boerka (ook burka of burqa) (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. De boerka bedekt het gehele lichaam; ook de ogen zijn niet zichtbaar. De boerka is de Afghaanse variant van de chador, maar de chador laat het gezicht vrij.
Nee. De boerka heeft niets met de islam te maken. Tijdens de hajj, de bedevaart naar Mekka, is het vrouwen zelfs verboden hun gezicht te bedekken. De Koran zegt nergens dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken, laat staan hun gezicht.
Amnesty International wijst een algemeen verbod af, omdat dat strijdig is met mensenrechtenverdragen. Velen vinden een boerka of niqaab vrouwonvriendelijk, onveilig en in strijd met de Europese waarden, en pleiten daarom voor een verbod.
Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
In Afghanistan worden vrouwen in het openbaar weer verplicht een boerka te dragen.
De abaya (meervoud abayaat) is een eenvoudig, los kledingstuk, een soort jurk, gedragen door sommige vrouwen in delen van de islamitische wereld, waaronder Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het Arabisch Schiereiland. Een abaya wordt aangetrokken over andere kleding heen, die thuis wordt gedragen.
Ik heb in meerdere landen vrouwen in boerka's zien eten, maar alleen zoals de linkse vrouw dat doet : lap optillen, en vork eronder. Via de oogopening heb ik nog nooit in het 'echt' gezien.
Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding geldt in en rondom gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in de voertuigen van het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt.
De boerka (ook burka of burqa) (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. De boerka bedekt het gehele lichaam; ook de ogen zijn niet zichtbaar.
De boerka: vrouwonvriendelijk, onveilig, en ongepast in West-Europa? In negen andere Europese landen – Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland – geldt een geheel of gedeeltelijk boerkaverbod.
Vanaf de veertiende eeuw liepen dames in Nederlanden geregeld rond in een zogeheten huik, een lange klokvormige en soms geplooide mouwloze mantel van wollen stof. Anders dan gewone mantels, werd deze huik op het hoofd gedragen.
Het boerkaverbod houdt in dat in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen geen kleding gedragen mag worden die het gezicht bedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een boerka of nikab, maar ook om een integraalhelm of een bivakmuts.
De nikab (ook nikaab, niqab of niqaab) (Arabisch: نقاب, niqāb) is de Arabische benaming voor een sluier die het gezicht bedekt en de ogen (meestal) vrijlaat. Dit in tegenstelling tot de boerka (volledige lichaam- en gezichtsbedekking, inclusief de ogen).
Allah zegt hier dat de gelovige vrouwen hun gimaars – wat een kledingstuk is waarmee je je hoofd bedekt – over hun kragen heen dienen te slaan. De aanleiding hiervoor was dat de vrouwen in het pre-islamitische tijdperk hun gimaars naar achteren sloegen, waardoor hun halzen en kettingen zichtbaar waren.
Beschrijving: Hijab of ħidjāb (Arabisch: حجاب), bekend als een islamitisch hoofddoek, betekent in het Arabisch "bedekken" (werkwoord) en is gebaseerd op het woord: ħajaba (Arabisch: حجب) dat "zich sluieren, zich bedekken, verbergen of dekking zoeken" betekent.
Voorwaarden van een islamitisch huwelijk
Zowel bruid als bruidegom moeten met hun huwelijk instemmen. De wali (beschermer, meestal de vader) van de bruid moet met het huwelijk instemmen. Er moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn. Er moet een overeenkomst bestaan over de bruidsschat die de bruidegom aan zijn bruid ...
Het dragen van een boerka of nikab is volgens Darmoni, die onderzoek doet naar islam en feminisme, het toonbeeld van ongelijkheid. "Een vrouw draagt dat zodat haar schoonheid wordt bedekt en een man niet opgewonden raakt.
Toch heeft de redactie zich aan de regels gehouden: 'burqa' is de spelling zoals die volgens het Stijlboek van de Volkskrant wordt voorgeschreven, 'boerka' is die volgens de Dikke Van Dale (Groot woordenboek der Nederlandse taal).
' " Het is een feit dat het dragen van een bivakmuts op straat niet verboden is. Alleen in overheidsgebouwen, op school, in het openbaar vervoer en in zorginstelling mag het gezicht niet worden bedekt.
België was na Frankrijk het tweede Europese land met een boerkaverbod. Vrouwen mogen sinds 2011 volgens de Belgische wet niet in het openbaar verschijnen met gezichtsbedekkende kledij, zoals de boerka of nikab. Bij overtreding is een straf mogelijk van zeven dagen cel en/of een geldboete.
De chador of tsjador (Perzisch: چادر , Châdor) is een Perzisch gewaad dat het gehele lichaam behalve het gezicht bedekt. Hij wordt met name gedragen door islamitische vrouwen en maakt vrouwelijke vormen onzichtbaar.
"Vrouwen moeten een boerka dragen die hen van hoofd tot tenen bedekt, zoals traditioneel en respectvol is," luidt het nieuwe decreet van de taliban.
De chadorDe chador is een gewaad dat stamt uit de Perzische tijd. Het bedekt het hele lichaam van de islamitische vrouw waardoor de vrouwelijke vormen onzichtbaar worden. Enkel het gezicht blijft vrij.
Volgens de sharia mag een moslim-man wel trouwen met een christelijke of joodse vrouw, maar het omgekeerde, een huwelijk van een moslimvrouw met een christelijke of joodse man, is niet toegestaan.
Toen de Islam is gekomen heeft Allah de Verhevene de groet voorgeschreven aan de gelovigen, deze groet is de vredesgroet namelijk: Assalamo Alaykom Warahmatollahi Wabarakatuh. Allah azw zegt in Surat Nour: “Wanneer jullie dan huizen binnentreden, geef julliezelf dan de salam, een groet van bij Allah, gezegend en goed.