Door zoveel mogelijk triggers uit te sluiten, kun je de kans om met succes te stoppen met roken sterk vergroten. Hoewel het vrijwel onmogelijk is om alle triggers te uit te sluiten, kan het helpen om ze waar mogelijk te voorkomen waardoor de kans op succesvol stoppen ook toeneemt.
De meest voorkomende oorzaken van een terugval zijn stress, gewichtstoename en symptomen van nicotine- en tabaksontwenning. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om met een terugval om te gaan. Slippertjes kunnen zich voordoen binnen de eerste weken, maanden of zelfs jaren nadat je besluit te stoppen met roken.
Wij noemen dat ontwenningsverschijnselen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een onrustig gevoel en hoofdpijn. De eerste dagen zijn deze verschijnselen het sterkst. Na 2 weken is het al veel minder.
Sevan-Schreiber dat cardiologen en psychiaters hebben ontdekt dat stress nog schadelijker voor de gezondheid is dan roken. Het loont voor zowel je fysieke als mentale gezondheid dan ook zeer de moeite om te leren stress de baas te worden. Helaas is het zo dat juist mensen met stress niet goed voor zichzelf zorgen.
Hoe lang blijft de drang naar een sigaret als je gestopt bent met roken? Je ervaart waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken. Je lichaam wil dan het liefste een sigaret. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal na twee tot drie weken over.
Conclusie. Een laboratoriumstudie vergeleek de longcellen van rokers, ex-rokers en mensen die nooit gerookt hebben met elkaar. Die studie toont aan dat de longcellen van ex-rokers kunnen herstellen van de DNA-schade die het roken veroorzaakte. DNA-schade verhoogt het risico op longkanker.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet dagelijks, maar wel regelmatig op feestjes roken, gemiddeld vijf jaar eerder doodgaan dan niet-rokers. Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Wie wil stoppen met roken doet er volgens Deense onderzoekers goed aan om geleidelijk af te bouwen. De coldturkeymethode, waarbij je een verslaving abrupt afbreekt, is schadelijk voor de gezondheid. Je zou (tijdelijk) symptomen van dementie kunnen ervaren.
Als je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen. Ze verwijderen bijvoorbeeld slijm. Vaak zijn de longen na 3 maanden weer in staat zijn zichzelf schoon te houden.
Na één maand zul je echt merken dat je lichaam al goed onderweg is om te herstellen. Je conditie verbetert en een rokershoestje zal verdwijnen. Na een aantal maanden zijn de trilhaartjes in je longen (ook wel cilia genoemd) helemaal hersteld.
Uit onderzoek is gebleken dat afvallen en stoppen met roken goed samengaan. Dat je maar één slechte gewoonte tegelijk kunt aanpakken is een fabeltje. Uit onderzoek blijkt dat je prima kunt afvallen en stoppen met roken tegelijk. Sterker nog: de twee combineren werkt beter.
Stel je wilt echt werk maken van je verslavingsdrang en cold turkey stoppen. Is dat gevaarlijk? Geen zorgen, er is niks gevaarlijks aan in één keer stoppen met roken, alleen kunnen de symptomen iets heftiger optreden.
Drink veel water
Uw nieren hebben water nodig om nicotine en andere afvalproducten uit te scheiden. Als u zin hebt in een sigaret, kan water drinken u over het moment heen helpen. Water zorgt voor een andere smaak in uw mond. De behoefte aan een sigaret kan daardoor minder worden.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Uit internationaal onderzoek blijkt dat er een verband is tussen roken en gelukkig zijn. Zo roken mensen die gelukkiger zijn minder. Voor vele rokers wordt de sigaret een manier om met tegenslagen en stress overweg te kunnen. Rokers die willen stoppen, moeten een andere manier vinden om met hun stress om te gaan.
Professor Nemery: “Bij lang en intensief roken gaan de longen uiteindelijk kapot. Symptomen van dit chronisch obstructief longlijden (COPD) duiken meestal op vanaf 40 à 45 jaar. Je wordt kortademig en hebt moeite om inspanningen te doen. Op termijn sterft het longweefsel af.
Nicotine blijft één tot drie dagen in je bloedbaan en cotinine kan tot 10 dagen in het bloed worden gedetecteerd. Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Verslaving aan de gewoonte
Het is moeilijk om gewoontes te doorbreken: er is een plan, inspanning en aandacht nodig. Terugvallen in de oude gewoonte blijft verleidelijk. Door de gewoonte is het roken echt iets wat bij iemand hoort. Mensen houden niet van verandering en dit kan belemmerend werken bij een stoppoging.
Dag 3 & 4. Op de 3e en 4e dagen na het stoppen met roken zijn de ontwenningsverschijnselen het zwaarst. Dit zijn zonder twijfel de ergste dagen van het stoppen met roken. Je bent chagrijniger, sneller geïrriteerd en slaapt 's nachts minder goed.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."