Onder andere door het vrijkomen van melatonine daalt je lichaamstemperatuur, terwijl de temperatuur van de huid een beetje stijgt. Hierdoor word je slaperig. De melatonineproductie wordt geregeld door de biologische klok. Het zorgt er dus voor dat je weet wanneer het tijd is om te gaan slapen.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): hoofdpijn, slaperigheid. Soms (0,1-1%): irritatie, nervositeit, rusteloosheid, angst, slapeloosheid, abnormale dromen, nachtmerries. Duizeligheid, migraine, lethargie, psychomotorische hyperactiviteit.
Enkel bij mensen ouder dan 55 jaar heeft het een klein effect op de inslaaptijd en kan melatonine zinvol zijn bij een verstoord dag-nacht ritme. Verkeerd gebruik van melatonine kan echter juist averechts werken en slaapproblemen verergeren of veroorzaken!
Verkeerd gebruik van melatonine kan ervoor zorgen dat je biologische klok verstoord raakt. Artsen en deskundigen waarschuwen daarom voor het op eigen houtje slikken van melatonine. Raadpleeg dus altijd eerst je huisarts voordat je besluit om melatonine te gebruiken.
Bijwerkingen werden bij alle sterktes van melatonine gemeld. De meeste gemelde klachten zijn bekende bijwerkingen, zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid, ongewone dromen en nachtmerries. Deze bijwerkingen staan niet in alle bijsluiters.
Sinds de Europese voedselveiligheids-organisatie EFSA in 2011 heeft vastgesteld dat het in een dosis tot 3 mg een veilig middel is, is melatonine in hogere dosis dan 0,2 mg vrij verkrijgbaar.
Hoe onschuldig is dit? Melatonine is in kleine hoeveelheden niet schadelijk als geneesmiddel: het veroorzaakt geen hormonale ontregelingen. Maar het is zeker geen pilletje om zomaar te gaan slikken. Neem je kunstmatige melatonine op een verkeerde wijze in, dan kan het je slaapprobleem juist groter maken.
Aangezien ons lichaam zelf ook het slaaphormoon aanmaakt, is melatonine van nature niet schadelijk. Gebruik je te veel melatonine of gebruik je het te lang, dan krijg je waarschijnlijk sneller en meer last van bijwerkingen.
Ook al is melatonine een 'natuurlijke' stof die je zelf aanmaakt, ga er niet zomaar zelf mee aan slag. Ga liever eerst naar de huisarts. Melatonine tegen slaapproblemen moet tenminste 2 uur voor de normale inslaaptijd worden ingenomen, maar het exacte tijdstip en de juiste dosis moet door een arts bepaald worden.
Een overdosis melatonine is niet vaak gemeld. Slaperigheid is de meest gemelde bijwerking bij een overdosis melatonine.
Neem melatonine vroeg op de dag. Uit onderzoek blijkt dat je melatonine het beste 9 uur na het wakker worden kunt innemen. Dat is vaak 7 uur voordat je gaat slapen.
De piekconcentratie ligt gemiddeld tussen een half en een heel uur en de eliminatiehalfwaardetijd is gemiddeld iets minder dan een uur, melatonine werkt kort, ± 1-3 uur.
Melatonine is een nachthormoon dat van nature voorkomt in ons lichaam, het zorgt ervoor dat we slaperig worden aan het einde van de dag. Melatonine is daarnaast ook erg belangrijk voor het goed functioneren van ons immuunsysteem.
Na een jaar melatonine slikken (elke avond een lage dosering van 1 – 3 milligram) waren de proefpersonen gemiddeld 5% van hun lichaamsvet verloren. Hoe dit kan? Daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit. Ze vermoeden dat melatonine de receptoren in een vetcel minder actief maakt.
Melatonine is een slaaphormoon. Bij de meeste mensen met een gezond slaapritme maakt de pijnappelklier (epifyse) in de hersenen zelf melatonine aan. Dat begint meestal ongeveer 2 uur voor de natuurlijke slaaptijd. Eens je hersenen melatonine aanmaken, krijg je het gevoel dat je slaperig wordt.
Als je echter een slaaptekort van meer dan drie dagen hebt, zijn de gevolgen ernstiger. Je immuunsysteem wordt dan namelijk zwakker en je kunt last krijgen van stemmingswisselingen. Ieder mens heeft dus slaap nodig om goed te kunnen functioneren.
Melatonine staat bekend als het slaaphormoon. Het vertraagt de ademhaling en verlaagt de lichaamstemperatuur. Je wordt slaperig van melatonine en je slaapritme verbetert. Melatonine is verkrijgbaar als tablet van 1 mg tot 10 mg of als capsule van 25 mg.
Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Melatonine bij ADHD en ADD
Kooij vervolgt: “We geven aan ADHD'ers die erg uitgeput zijn een relatief hoge dosis (1 mg) melatonine een half uur tot een uur voor bedtijd. Een lage dosis (0,5 mg of lager) kan ook.
Een kruidenthee op basis van tijm, valeriaan, citroenmelisse, kamille, lavendel, salie of sint-janskruid voor het slapen gaan kan al wonderen doen. Daarnaast bestaan er ook kruidentabletten.
Alcohol kan de werking van Melatonine verminderen. Drink daarom geen alcohol als u Melatonine gebruikt.
Bij hoge doseringen zijn er wel bijwerkingen: slaperigheid, nachtmerries, hoofdpijn, hormoonfluctuaties en het beïnvloedt de rijvaardigheid. Er kan een omgekeerd effect optreden: juist slechter slapen.
Slaaphormoon melatonine
Het hormoon zorgt er dus voor dat je slaperig wordt en in slaap valt. 's Nachts neemt de aanmaak van melatonine af, dan word je weer wakker. De hoeveelheid die wordt aangemaakt, is afhankelijk van onderstaande factoren.
Goed ventileren, een benauwde slaapkamer werkt averechts en een frisse slaapkamer bevordert een gezonde slaap. Zorg overdag voor voldoende daglicht en verduister een slaapkamer als die juist te licht is. Ontwaakt u 's nachts meerdere keren omdat u moet plassen, probeer dan 's avonds eens minder te drinken dan anders.