Niet alleen door de schaduw, maar ook door het gebrek aan water onder Beuken is er in een beukenbos vaak weinig ondergroei. Beukenwortels nemen namelijk bijna alle vochtigheid onder de boom op zodat er nog maar weinig voor andere planten over blijft. Doorgaans groeien alleen enkele grassen en mossen onder de Beuken.
De beuk schiet wortel over een uitgestrekt terrein maar hoewel sterk vertakt is dit wortelgestel zeer oppervlakkig en dringt het voor het merendeel niet dieper dan een paar tientallen centimeter de bodem in.
De beuk komt van nature in Europa voor. Het is een bladverliezende loofboom die zo'n 35 m hoog kan worden. De beuk wordt ook opgekweekt als struik, maar enkel aan de boomvorm komen stekelige bolstertjes met driehoekige eetbare zaden (beukenootjes). Het blad is groen, ovaal en heeft een gladde bladrand.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy. Er bestaat rode Fagus én groene Fagus, maar alleen maar groene Carpinus.
Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is. De stam en takken van deze plant zijn namelijk erg kwetsbaar voor de zon.
Onkruid kan in principe onder elke haag voorkomen, maar groeit vooral onder de haagbeuk, beukenhaag en liguster. Ook andere haagplanten kunnen te maken krijgen met onkruid. Meestal gaat het om bladverliezende hagen. Wintergroene hagen hebben hier minder last van omdat deze vaak een vollere, dichte structuur hebben.
Wat als de grond niet geschikt is voor een beukenhaag? De beuk kan het beste in een droge of normale bodem geplant worden. Klei is bijvoorbeeld te zwaar. Daardoor blijft er veel water in staan en daar kunnen de wortels van de beuk (Fagus sylvatica) niet tegen.
Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.
Ze wordt met recht de koningin van loofbomen genoemd. Het harde en dichte massieve hout is zeer geschikt voor het maken van bedden. De beuk (Fagus) is een geslacht in de beukenfamilie (Fagaceae).
Een beukenhaag groeit gemiddeld zo'n 40-50 cm per jaar, een hoogte van 2 meter binnen 5 jaar is zeker haalbaar. Heeft u niet zoveel tuingeduld dan kunt u beginnen met wat grotere struiken.
Vaste planten die onder zo'n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G.
De (soms beschimmelde) nootjes van de beuk bevatten oxaalzuur, thiaminase en de zeepachtige stof fagine. Deze stoffen kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken wanneer het paard er grote hoeveelheden van binnenkrijgt.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbek (Geranium cantabrigiense 'Cambridge') en smeerwortel (Symphytum grandiflorum). Bij geen extreme droogte is adderwortel (Persicaria bistorta 'Superba') ook een goede keuze.
'Een oude beuk heeft per dag 1.000 liter water nodig'
Het verschil tussen deze twee soorten is o.a. te zien aan het blad. Bij de wintereik zit er een steeltje aan die veel langer is dan het steeltje van een blad van de zomereik. Ezelsbruggetje is de letter "o" die in de naam "zomereik" zit en ook in het woordje "kort".
Preciezer gezegd verliezen beuken hun droge oude bladeren wel, maar pas als nieuwe, groene bladeren ze van de takken af duwen. Die nieuwe bladeren hoeven echter niet per se groen te zijn. Als u de rode beuk als haagplant gebruikt, hebben de bladeren een rode tot roodpaarse kleur.
Beuken haardhout is de meest gebruikte houtsoort onder de rendementsstokers. Deze harde houtsoort brandt in vergelijking met zachthout langer en dit levert je dus een hoger rendement op. Qua hardheid zit het tussen essen- en eikenhout in.
Beuken is een tamelijk harde houtsoort. Door te stomen en daarna het beuken onder hoge temperatuur te drogen wordt de houtsoort wat stabieler. Gezien de grote werking is deze houtsoort niet te combineren met vloerverwarming. Beuken gestoomd past goed in een romantische inrichting.
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië. En hij groeit nog steeds, ongeveer 25 cm per jaar.
Beuken zijn één van de meest bekende soorten bomen. Deze echte klassieker heeft glanzende bladeren met een gegolfde bladrand. We hebben Beuken met groene, rode én zelfs gele bladeren. Beuken (Fagus sylvatica) zijn bladhoudend, de Haagbeuk (carpinus betulus) is bladverliezend.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
Loofplanten die tegen veel water kunnen
Tuiniers kiezen vaak voor de haagbeuk als hun tuingrond te veel water vasthoudt voor een beukenhaag (Fagus sylvatica), die meer van wat drogere grond houdt. Deze plantensoorten hebben qua blad en groeiwijze namelijk veel van elkaar weg.
Mayflower, Alchemilla, Nepeta, Astrantia major en Heuchera juist voor aan de voet van de haag geplant. Met de tijd zullen die wel weg moeten want de haag zal dan dik worden en erover komen.
Round up zou verboden moeten zijn. Het tast zelfs de kwaliteit van het grondwater, dus uiteindelijk ons drinkwater aan. Ook ik heb winde in m'n beukenhaag. Het kan dus niet uitgegraven worden, maar ik haal zoveel en zo vaak mogelijk de bovengrondse delen van de winde weg.