Uitgangspunt van dit huishoudschema is dat je iedere dag een paar vaste taken doet; dagelijkse taken om de basis op orde te houden, wekelijkse taken die zorgen dat je huis schoon blijft en tweewekelijkse of maandelijkse taken die ervoor zorgen dat je ook het grote onderhoud onder controle krijgt.
Onder zwaar huishoudelijk werk wordt verstaan: Page 2 • het stofzuigen, dweilen, schrobben van kamers/sanitair/keuken, bedden verschonen, de vuilnis buiten zetten en ramen lappen**, ** deze activiteit kan alleen ingezet worden in combinatie met andere HH1 activiteiten.
Deuren schoonmaken: hoe vaak? Voor een optimale hygiëne zou je eigenlijk elke maand je deuren moeten reinigen. Nu zijn er waarschijnlijk weinig huishoudens waar dit gemiddelde gehaald wordt. Maar als je het goed aanpakt, lukt het ook om met een minder frequent onderhoud alles netjes te houden.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Maak eerst 'droog' schoon (afstoffen, stofzuigen) en daarna 'nat' (vochtig doekje, stomen, dweilen). Maak schoon van 'schoon' naar 'vuil' en van 'hoog' naar 'laag'. Werk volgens een schoonmaakschema. Maak alleen schoon met middelen die ook daadwerkelijk als schoonmaakmiddel worden verkocht, zoals een allesreiniger.
Wel zo veilig. Apparaten, keukenkastjes en de vloer moeten vaak toch wel minimaal één keer in de week de week ook een poetsbeurt krijgen. Zaken als het aanrecht, het fornuis de oven moeten elke week ook een grondige poetsbeurt krijgen.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Wanneer je een lange tijd niet schoonmaakt, lucht of spoelt gaan de schimmels groeien. En dat kan schadelijk zijn voor je ademhaling en huid. (Zorg dat je na het douchen de ruimte goed laat luchten, of de ventilator aanzet. Maak je wastafel en wc minstens eenmaal per week schoon.)
Vaak is het al voldoende om af en toe eens met een ragebol de hoeken te overgaan. Toch hebben bepaalde plafonds zoals die in de keuken en in de woonkamer eens in de twee à drie jaar een beurt nodig. Deze plafonds kunnen immers vettig of vuil worden door roet of nicotine.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Doe het in schoonmaakrondes of taakverdeling. Dus begin eerst met alles af te stoffen en ga vervolgens door met de volgende taak, zoals stofzuigen. De wc en douche zijn niet de leukste en makkelijkste plekken om schoon te maken, dus begin gelijk met waar je het meest tegenop ziet.
Je verbrandt calorieën en je maakt endorfine aan. Endorfine is een stofje in ons lichaam waar we ons vrolijk door gaan voelen. Endorfine komt al na 20 minuten schoonmaken vrij. Zet er een lekker muziekje bij op en jouw dag kan niet meer stuk.
Door huishoudelijke taken voor jezelf te plannen creëer je regelmaat en routine. Heb je het gevoel dat je wat meer regelmaat wil, dan kan je zo structuur aanbrengen. En na een tijdje zit het 'in je systeem'. Dan kan je die planner uiteindelijk weer gewoon voor leuke dingen gaan gebruiken 😉 .