Hollander kan verwijzen naar: een inwoner van het Graafschap Holland of het latere gewest Holland. een inwoner van de huidige provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. een inwoner van het Koninkrijk Holland, voorloper van het Koninkrijk der Nederlanden.
Niet elke Nederlander wil zichzelf een Hollander noemen. Toch is het gebruik van “Hollander” om een Nederlander aan te duiden algemeen verspreid.
De oudste mensen waarvan op Nederlands grondgebied vondsten zijn gedaan, waren de Neanderthalers. Het is omstreden in hoeverre de huidige bevolking hiervan nog afstamt. Nog in dit Paleolithicum kwam 35.000 jaar geleden de moderne mens West-Europa binnen, vermoedelijk als kleine groepen jager-verzamelaars.
Op 1 januari 2022 beschikten volgens het CBS 16,3 miljoen Nederlanders van de inwoners in Nederland over de Nederlandse nationaliteit. Dat is een kleine 93% van alle Nederlanders.
Het oudste Nederlands werd aangeduid met vormen van het gereconstrueerde *þeudisk, zoals het Middelnederlandse 'Diets'. In de middeleeuwen en vroegmoderne tijd duidde men de volkstaal van de Nederlanden ook aan met de termen 'Nederlands', 'Nederduits' en voor bepaalde regio's 'Vlaams' en 'Hollands'.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
69% van de Britten blijkt een positief beeld van Nederland te hebben. Wij zijn namelijk een leuk volk, vinden ze, onze cultuur is de moeite waard en het is hier schoon.
De oudste menselijke bewoners in Nederland waren waarschijnlijk neanderthalers die aan het einde van het Midden-Pleistoceen (0,465-0,128 Ma) en het Laat-Pleistoceen (0,128-0,0115 Ma) in Noordwest-Europa verbleven. De oudst bekende sporen in Nederland dateren uit het Midden-paleolithicum, ca.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Het Nederlands heeft als vroege voorouder het Oudnederfrankisch, een verzameling Istvaeoonse dialecten ontstaan na 500 als gevolg van de dialectische differentiatie binnen de West-Germaanse groep.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Hondenpoep op straat, te hard rijden en niet kunnen parkeren voor de deur: zomaar wat voorbeelden van dagelijkse zaken die als zeer hinderlijk worden ervaren door de Nederlandse bevolking.
„Veel Duitsers zijn slachtoffer van de clichés die Nederland bij promotieactiviteiten van zichzelf ophangt. Ze associëren Nederland met kaas, Frau Antje, tulpen en het koninklijk huis.'' „Nederland staat er verder om bekend dat het er daar zo locker, ontspannen aan toegaat.
Het woord Nederlandse zegt niets over je geslacht
Het woordje Nederlandse zegt dus iets over de nationaliteit, en niet over je geslacht. Daarom omschrijf je de nationaliteit van een Nederlandse man hetzelfde als de nationaliteit van een Nederlandse vrouw: zij hebben allebei de Nederlandse nationaliteit.
In het Nederlands kan er tevens gebruik worden gemaakt van specifieke demoniemen voor vrouwen. De demoniemen in onderstaande lijst waarbij "m." staat zijn grammaticaal gezien mannelijk, maar kunnen (op "Fransman" na) voor alle geslachten worden gebruikt. -er: Nederland → Nederlander (m.), Nederlandse (v.)
Klompen komen niet uit Nederland, maar uit Frankrijk
Van hout kun je schoeisel maken, dat hebben niet alleen Nederlanders bedacht. De klomp is het type uitvinding dat niet één oorsprong heeft, omdat het zo voor de hand ligt, al zijn er sporen die naar Noord-Frankrijk wijzen.
Nederlanders herken je voornamelijk aan het constante gezever. Iedereen kan meegenieten met het gesprek. Komen we andere Nederlanders tegen, dan willen we altijd met elkaar praten.
Uit eigen onderzoek weet Quest dat de doorsnee Nederlander iets te dik is, licht getint en bruin haar en blauwe ogen heeft. Maar wie o wie komt er het dichtst in de buurt van deze doorsnee Nederlander? Dé gemiddelde Nederlandse man is 41 jaar oud, en heeft daarom al wat rimpels en is gemiddeld drie kilo te zwaar.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland. Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen.
Vanuit hun calvinistische cultuur hebben Nederlanders geleerd om niets voor elkaar te verbergen. Daarom praten ze luid en doen ze hun gordijnen niet dicht. Ze hebben een doorgedreven praatcultuur ontwikkeld.
1 – Ierland
Naast het feit dat Ierland geweldige landschappen heeft en de meest gezellige pubs van de wereld, leven er in Ierland ook de meest vriendelijke mensen ter wereld.
Ze hadden een laag voorhoofd en grote wenkbrauwen. Zo zag een Neanderthaler er waarschijnlijk uit. Er zijn alleen botten van gevonden. Ook de Neanderthalers gebruikten stenen werktuigen, zoals vuistbijlen.
Op den duur verspreiden de Kelten zich over heel Europa. Tot aan de Rijn. Wat de Nederlanden betreft, vestigen zich in het zuiden stammen, zoals de Eburonen, Nervii en Treveri. Hoe meer noordelijk, hoe minder er sprake is van beïnvloeding.