Inslikken van zwembadwater is niet gevaarlijk, er is geen behandeling nodig. In volgende situaties is wel een behandeling nodig: bij inname van een geconcentreerde oplossing van natriumhypochloriet, bij inname van producten om de pH bij te sturen en bij het inslikken van een chloortablet of chloorkorrels.
Zwembadwater van drinkwaterkwaliteit. Een frisse duik nemen in een zwembad dat zó schoon is, dat je het water kan drinken. Waarna afspoelen onder de douche niet meer nodig is, omdat er geen chloor in het zwembadwater zit. Elke dag zwemmen zonder dat uw haar droog en stug wordt.
Een waterpark of een zwembad zijn verfrissend en uitnodigend bij warm zomerweer, maar ze kunnen ook een aantal gevaren verbergen: het chloorgehalte moet correct zijn afgesteld en ze mogen geen bacteriën en een te hoog urinegehalte bevatten.
Om het water echt goed schoon te houden raden we aan, het water minstens twee keer per dag volledig rond te pompen. Wees dus niet te zuinig en laat je pomp minimaal 8 tot 10 uur per dag draaien. Je kunt kiezen tussen de traditionele cartridge filterpomp en een zandfilterpomp.
De beste optie is om het zwembadwater in het riool te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld via een put aan straat, een afvoer in de tuin of via het toilet of de douche. Met een waterslang kun je eenvoudig het zwembadwater richting het riool laten stromen.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Zwembadwater bevat meestal chloor of zout, maar omdat de verdunning vrij groot is betekent dit in de meeste gevallen niet echt een probleem voor de beplanting. Bij heel warm weer echter, wanneer de omstandigheden voor de planten niet zo best zijn en het zwembad veel gebruikt wordt, moet je extra voorzichtig zijn.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Het laten draaien van uw zwembadpomp is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om uw zwembadwater kristalhelder te houden. Dit komt omdat bewegend water veel minder gevoelig is voor slijmerige verontreinigingen die door stilstaand water worden verspreid.
Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden. Ideaal dus. Schaf hier jouw zwembad onderhoud aan voor kleine zwembaden zonder pomp!
Na het zwemmen blijft er chloor achter op je lichaam en de warme douche helpt om de chemicaliën die de irritaties veroorzaken te verwijderen.
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Aangezien het niet te controleren was of die shorts ook als onderbroek gedragen werden, heeft men uit oogpunt van hygiëne besloten het dragen ervan in het zwembad te verbieden.
Het kraanwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf. Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
Waterverdamping in je zwembad
Je verliest dus zwembadwater door verdamping. Hoe groter je zwembad, des te meer verdamping er optreedt. Dat is makkelijk te beredeneren. Maar ook de omgevingstemperatuur is van invloed.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie.
Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan € 0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Met lekker weer zoeken mensen graag verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen, maar dit kan levensgevaarlijk zijn en is ook verboden. Zo is het niet toegestaan om te zwemmen in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens.
Twee maal per dag je zwembad filteren
Gemiddeld duurt het 2,5 uur, wat betekent dat je zwembadfilter minimaal 5 uur per dag aan moet staan. Probeer de zwembad filterpomp maximaal 10 uur per dag te gebruiken, anders verkort je de levensduur van je pomp.
Water met chloor mag in ieder geval niet zomaar in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat betekent dus dat je het niet in je tuin mag kieperen. Het is niet alleen uiterst ongezond voor je planten en je gras, maar ook voor de vissen en andere beesten in de sloot verderop.
Je kan na het toevoegen van zwembad chloor gewoon zwemmen, maar zorg ervoor dat chloortabletten/-drijver of chloor granulaat altijd buiten bereik van kinderen zijn!
"Water met chloor mag je absoluut niet zomaar in je tuin gooien", zegt een woordvoerder van waterschap Brabantse Delta tegen EditieNL. "Het is uiterst ongezond voor je planten en gras.