Wanneer je alleen schaduw hebt in de tuin is dat geen probleem voor de Hortensia. Het enige wat er kan gebeuren de Hortensia iets minder uitbundig zal groeien.
2. Net zo lief in de zon. Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
Hydrangea macrophylla staat graag in de halve schaduw op niet al te droge grond. Deze hortensia kun je beter niet snoeien want dan loopt u het risico dat de struik het volgende jaar niet bloeit. De bloemen bloeien namelijk op overjarig hout en door het snoeien knip je net de bloemknoppen weg.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
De beste periode om je hortensia aan te planten is tijdens de rustfase van de plant van eind september tot half maart. Tijdens deze periode van rust hebben hortensia's veel minder water en voedingsstoffen nodig waardoor je minder kans hebt op tekorten direct na het planten.
Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang. Hortensia's bloeien gewoonlijk tijdens de zomer, maar sommige soorten ontluiken al vroeger in het seizoen en andere later (wie geluk heeft, geniet zelfs tot in de herfst van de bloemenpracht).
Hortensia's hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkhoudend water worden begoten, gaan ze dood. Gebruik daarom alleen regenwater of onthard leidingwater. De grond moet je altijd goed vochtig houden.
Geef je hortensia's twee keer per week wat water. De grond moet lichtvochtig blijven. Of je de hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de soort. Zo hoef je bloeiers op oud hout niet te snoeien, maar alleen de bloemen te verwijderen.
Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
De Hortensia gedijt in het algemeen het beste op een plek met halfschaduw. Een beschutte plek die ervoor zorgt dat de hortensia niet in de volle middagzon staat, heeft altijd de voorkeur. Vooral als een hortensia grote bladeren heeft, zullen deze door hun grote oppervlak sneller verbranden.
Hydrangea is de Latijnse naam voor hortensia. De Magical hortensia's behoren tot de Hydrangea macrophylla-familie. Een heel bekende plant, in de volksmond ook boerenhortensia genoemd.
De meeste hortensia's zijn winterhard, de knoppen zijn goed bestand tegen de winterkou. Het enigste gevoelige moment is in het voorjaar als de knoppen gaan zwellen, want dan worden de planten vorstgevoelig. Een late nachtvorst kan jammer genoeg in één klap alle bloemknoppen kapot maken.
Plant een hortensia altijd in goede kwaliteit potgrond, of meng de bestaande grond met tuinturf. Mengen met tuinturf is zeker belangrijk als u de hortensia's blauw wilt kleuren.
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Hoe overwinteren hortensia's? Een hortensia in de volle grond geplant kan normaal gesproken goed tegen de winter. Slechts bij jonge of geëxponeerde planten is het raadzaam beschutting aan te brengen. Een wintervlies, kokosmatten of opgehoogde dennennaalden zorgen voor voldoende bescherming.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Tussen een kamer- en tuinhortensia zit weinig verschil, het zijn eigenlijk dezelfde planten. Het kleine verschil zit hem in de temperatuur waarin de hortensia's zijn opgekweekt. Tuinhortensia's zijn beter bestand tegen de kou en kunnen daardoor ook in de winter buiten overleven.
Hortensia verplanten in de volle grond
Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Doe er potgrond en meststoffen bij als je gaat planten. Zet de hortensia weer op de nieuwe plek in de volle grond en schep aarde bij totdat deze stevig staat.
Plaats de hortensia net zo diep als de plant eerder stond, niet dieper. Nadat je de plant hebt geplant en het plantgat hebt aangevuld met aarde, kun je de plant inwateren.