Wat betekent de groene streep op de weg? Het groen valt misschien niet zo duidelijk op als de witte kleur, maar wordt het daarom ook in een combinatie aangebracht. De kleur op zich geeft aan, dat er op dat gedeelte van de weg tot 100km/u gereden mag worden.
Een groene middenstreep en doorgetrokken zijstrepen
De groene middenstreep geeft aan dat u op een autoweg rijdt, tenzij verkeersborden een lagere maximumsnelheid aangeven. Dat betekent dat u maximaal 100 km/uur mag rijden. De brede groene middenstreep maakt u extra alert op het gevaar van inhalen.
Blauwe stoeprand: parkeren toegestaan gedurende de ingestelde tijd met een parkeerschijf. Groene stoeprand: opstelplaats huisvuilcontainers op de ophaaldag. Neen Gele stoeprand is verbod tot stilstaan. Geblokte gele stoeprand is parkeerverbod.
P+R staat voor 'Park and Ride'. Deze parkeerterreinen zijn bedoeld voor mensen die hun auto parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer naar hun uiteindelijke plaats van bestemming.
In elke stad zijn er parkeerplaatsen met een wit kruis op de straat. Het zijn veelal invalideplaatsen. Maar ook staat er soms geen bord meer bij, omdat de plek geen invalidenplaats meer is. Ze kunnen dan het witte kruis niet meer weghalen, maar het is dan een gewone parkeerplaats geworden waar je mag parkeren.
Witte blokmarkeringen bij een trottoir hebben geen juridische betekenis, en houden dus geen parkeerverbod in. De markeringen mogen wel worden gebruikt om iets te accentueren. Een parkeerverbod geldt wel bij gele onderbroken of on-onderbroken strepen, in het laatste geval geldt dan ook verbod op stilstaan.
Binnen de bebouwde kom, mag je links op de rijbaan parkeren of op de gelijkgrondse berm links naast de rijbaan. Auto's mogen op die plaats parkeren: binnen de bebouwde kom; de rijbanen zijn gescheiden door een gelijkgrondse berm (waar de auto's staan).
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.
Een parkeerboete terwijl u in de auto zat ontvangt u van de gemeente. Parkeergeld hoort aan de gemeente betaald te worden en wanneer u dit niet betaald heeft, ontvangt u de boete van de gemeente. Op de boete leest u hoe u bezwaar kunt maken.
Een groene streep op de weg geeft aan dat de maximumsnelheid hier 100km/u is. De brede groene middenstreep maakt je extra alert op het gevaar van inhalen. Een groene streep op de weg met een onderbroken lijn geeft aan dat je op de weg wel mag inhalen. Aan de strepen kun je zien hoe hard je mag rijden.
Vliegtuigstrepen zijn kunstmatige wolken, veroorzaakt door de uitstoot van waterdamp door vliegverkeer. Vliegtuigstrepen ontstaan door uitlaatgassen van vliegtuigmotoren. Deze uitlaatgassen zorgen voor een toename van waterdamp en roetdeeltjes op de vliegroute.
Gele streep op de stoeprand
Is de lijn onderbroken, dan mag je hier niet parkeren. Is de lijn doorgetrokken, dan is zelfs stilstaan verboden. Net als laden en lossen of even snel uitstappen.
Het is-niet-gelijk-aan-teken of ongelijkheidsteken is het wiskundige symbool ≠ voor de ongelijkheidsrelatie, dat aangeeft dat de twee operanden aan weerszijden van het symbool niet gelijk zijn aan elkaar.
Want eigenlijk heten deze strepen wegmarkeringen.
Om u te waarschuwen voor een gevaarlijk punt worden soms zigzag-strepen op het wegdek aangebracht. Nader het zebrapad met gepaste snelheid.
Verkeerd parkeren
Een parkeerboete is de straf voor het foutief parkeren en is een misdrijf. Wanneer u bijvoorbeeld niet heeft betaald om ergens te parkeren terwijl dit wel moest, zal u een parkeerretributie krijgen. In dit geval veroorzaakt u namelijk geen ongemak of gevaar op de weg.
Let op: een niet-gemotoriseerd voertuig zoals een aanhangwagen mag maximum 24 uur op de openbare weg geparkeerd staan. Daarna is dit een inbreuk tegen de wegcode.
het verboden is te parkeren op minder dan 1meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen.
Parkeerschijf verplicht in blauwe zone
U herkent de parkeerschijfzone aan het verkeersbord E10 en/of aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Op uw parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert.
Tijdens het parkeren moet het motorvoertuig aan alle andere verkeersdeelnemers voorrang geven. Dit geldt bij het uitvoeren van alle bijzondere manoeuvres.
Deze boetes variëren van 58 euro tot 345 euro, afhankelijk van de ernst van de inbreuk: Op een overtreding van de eerste graad, bijvoorbeeld het niet respecteren van een parkeerverbod, staat een boete van 58 euro.
Als aan de kant van de rijbaan een gele doorgetrokken streep is aangebracht, dan mag u langs die zijde van de rijbaan niet stilstaan (of parkeren). Parkeer in de daarvoor aangegeven vakken. Even stilstaan voor in- en uitstappen mag dus ook niet.
Rode strepen: Betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 23:00. Tarief is € 3,25 per uur, daarnaast geldt een parkeerduurbeperking van één uur. Groene strepen: Vrij parkeren (let op in de Ter Spijtstraat!
In een blauwe zone mag u maximaal twee uur gratis parkeren. De blauwe zone geldt op maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 19:00 uur. Het gebruik van een parkeerschijf in de blauwe zone gebieden is verplicht. Geef de tijd dat u parkeert aan en plaats de schijf goed zichtbaar achter uw voorruit.