In de wet staat beschreven dat de asbus een maand na de dag van het afscheid in het crematorium blijft staan. Dit is omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar ook zodat nabestaanden de tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming.
Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de asresten gedurende deze maand in een speciale ruimte. Die ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.
Na de crematie kan de as van uw overleden dierbare bij het crematorium opgehaald worden. Dit gebeurt vanaf 30 dagen na de crematie. Dit mag niet eerder vanwege de Wet op de lijkbezorging. De Wet op de lijkbezorging (Wlb) regelt wat er moet gebeuren als iemand komt te overlijden.
thuis bewaren; bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats; begraven in een graf; meenemen naar het buitenland (uitvoeren).
Het is wettelijk bepaald dat de familie van de overledene vanaf een maand na de crematie de asbox met de as mag ophalen. Deze kan thuis in een urn geplaatst worden, maar de as kan ook begraven worden. De nabestaanden kunnen de urn ook bijzetten in een urnenmuur, ook wel columbarium genoemd.
12-04-2022. In de wet staat beschreven dat de asbus een maand na de dag van het afscheid in het crematorium blijft staan. Dit is omdat de as beschikbaar moet zijn voor justitieel onderzoek, maar ook zodat nabestaanden de tijd hebben om een weloverwogen keuze te maken voor de asbestemming.
Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene. Is gecremeerd worden een zonde? Er is geen passage in de bijbel die zegt dat cremeren een zonde is.
Een overleden dierbare kan zowel langs komen voordat zij overgaan naar het licht als nadat zij zijn overgegaan naar het licht. Dat is qua waarneming een groot verschil. Bij overleden dierbaren die nog niet zijn overgegaan naar het licht is het namelijk mogelijk hun onverwerkte emoties waar te nemen.
Hoe ziet as eruit na crematie
Wat na een crematie overblijft is het skelet, het beenderstelsel. Alle organen, de huid en de spieren zijn opgegaan in het hete vuur. Van het skelet maakt men as. Het heeft een witgrijze kleur.
Vrijwel direct verandert de dode van kleur. Het bloed trekt weg, de huid wordt vaalbleek en slap. Omdat het hart het bloed niet meer rond pompt, zakt het bloed naar de laagst gelegen lichaamsdelen, de billen en de rug. Op sommige plekken waar het bloed zich verzamelt, ontstaan paarse lijkvlekken (livor mortis).
Waarom wordt as niet meteen vrijgegeven? In Nederland wordt na een crematie niet meteen het as vrijgegeven. Hiervoor is een vaste periode van 1 maand vastgelegd in de As-wet. Een reden hier van is dat de overheid hierdoor nog een maand de mogelijkheid heeft het as te onderzoeken.
De vraag blijft natuurlijk: wat mag er mee in de kist? In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee.
Maar die botten vergaan op de lange termijn ook. In 'gunstige' omstandigheden na ongeveer 20 jaar. In 'ongunstige' omstandigheden pas na meer dan 100 jaar. Ik noem het gunstig of ongumstige, omdat het bij begraven per slot de bedoeling is dat alles van het lichaam helemaal in de aarde wordt opgenomen.
Waarom moet u 1 maand wachten voordat u de as kunt ophalen? Dat staat in de Wet op de lijkbezorging. Een crematorium mag een asbus pas na 1 maand afgeven.
Gemiddeld duurt het verbrandingsproces 55 minuten tot anderhalf uur, maar het kan ook korter of langer duren.
Uit as kan men geen DNA meer halen. Dat organisch materiaal is geheel verbrand.
Rigor mortis (lijkstijfheid)
Normaal gesproken zal na ongeveer 1 tot 4 uur na het overlijden lijkstijfheid optreden. Door chemische processen worden de na overlijden verslapte spieren stijf. Rigor mortis treedt als eerste op in de extremiteiten zoals de armen, de benen en het hoofd.
Bij het wassen van de overledene gaat de voorkeur uit naar het wassen met Swash doekjes / washandjes of een soortgelijk product. Swash doekjes / washandjes hebben een terugvettende werking waardoor een beschermende laag op het lichaam van de overledene aanwezig blijft.
Gemiddeld duurt het een jaar of 7 voordat een overledene een skelet, dus alleen maar botten, is. Daarom schrijft de wet voor dat iemand die begraven wordt, minstens 10 jaar begraven moet blijven. Dan is een overledene in bijna alle gevallen helemaal een skelet.
Waken is in de nabijheid zijn van de stervende in laatste dagen/ uren van zijn of haar leven. Het is een vorm van afscheid nemen en voor de ander zorgen. De stervende zal meestal in bed liggen omdat het lichaam ernstig verzwakt is. Deze periode is vaak intensief omdat er allerlei emoties de kop op zullen steken.
De ziel bezoekt dan alle belangrijke plaatsen in zijn of haar leven en ook het graf. In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd.
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.
Crematie-as ziet eruit als een grijze tot lichtbeige poederachtige stof, vergelijkbaar met fijn zand of as uit een open haard.
Dankzij de loden bekleding kunnen vocht en zuurstof er niet in. En zonder dat wordt het afbraakproces vertraagd, doordat micro-organismen niet zo snel groeien en de chemische reacties kunnen uitvoeren die dood weefsel afbreken. Dit is ook de reden waarom voedsel langer vers blijft in een luchtdichte verpakking.