Ga naar het instellingenmenu. Kies voor 'Batterij & energiebesparing'. Tik op 'Batterijgebruik'. Hier zie je welke apps de meeste energie verbruiken.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Eén app sluiten: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal dan je vinger van het scherm. Swipe daarna omhoog op de app. Alle apps sluiten: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal dan je vinger van het scherm. Swipe van links naar rechts.
Via de Google Play store zie je welke apps je in het verleden hebt geïnstalleerd. Dit kun je ook controleren als je een nieuw Android toestel in gebruik neemt of na een reset van je toestel, aangezien deze zijn gekoppeld aan je Google account.
Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen. Hier kun je apps in toevoegen waarvan je geen updates of meldingen wilt ontvangen.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Locatiediensten en GPS uitschakelen
Een andere functie, die ook ontzettend veel stroom verbruikt is de functie Locatiediensten en GPS. Deze functie wordt gebruikt bij het toekennen van een locatie als je een foto hebt gemaakt, of als je automatisch een locatie wilt selecteren in Instagram of Facebook.
De grootste boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Twitter, Google Maps, Instagram en Skype. Maar hoe deze apps de batterijduur van jouw eigen smartphone beïnvloeden hangt af van een aantal verschillende factoren. Al deze apps blijven je volgen, ook al gebruik je deze apps niet actief.
Een aantal diensten komen vaker voorbij bij gebruikers die hoger MB-verbruik hebben. Video's streamen (Netflix, Ziggo Go, Videoland, YouTube, internet radio, …) Updates van apps (App Store / Google Play Store) & software-updates (iOS / Android systeem-updates).
Functies die veel vragen van je batterij zijn o.a. Wi-Fi, GPS, Bluetooth en NFC. Op het moment dat je deze functies niet nodig hebt kun je deze uitschakelen om batterij te besparen. Je toestel zal meer batterij verbruiken op een locatie met weinig tot geen internet/telefoon verbinding.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Sluimerstand instellen
Zoek hem zo op: Open de Instellingen. Tik op Apparaatonderhoud > Batterij > Energiebeheer app. Tik op schuifje achter 'Ongebruikte apps laten sluimeren' om de functie aan en uit te zetten.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Screenshots van de batterijstatistieken laten zien dat WhatsApp de accu leeg trekt, vooral op de achtergrond. Normaal gesproken verbruikt een app op de achtergrond, wanneer je 'm dus niet gebruikt, nauwelijks stroom. Bij de WhatsApp-app gaat daar dus al een week iets grondig mis.
Batterijverbruik per app bekijken
Ga naar de Instellingen-app op iPhone of iPad. Blader naar Batterij. Onderin beeld zie je een lijst van de apps die de meeste energie hebben verbruikt.
Als u apps opent, gebruiken ze doorgaans de internetverbinding om de inhoud te laden of bij te werken. Veel apps doen dat op de achtergrond, dus op momenten dat u de app zelf niet voor u hebt. Denk aan een mailprogramma dat op vastgestelde tijden e-mails ophaalt zodat u ze kunt lezen zodra u de app start.