Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille. Deze nieuwe vetverdeling heeft een reden. Je lichaam zoekt in de overgang naar nieuwe manieren om oestrogeen te maken en op te slaan. Het lichaam kan namelijk oestrogenen aanmaken en opslaan in buikvet.
Zo krijg je je taille terug:
Door extra te bewegen en meer aan krachttraining te doen, schroef je je energieverbranding op. En met krachttraining maak je je spieren groter en sterker, waardoor je gedurende de dag meer calorieën verbrandt – ook 's nachts als je slaapt.
Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo's kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat.
Wat is een overgangsbuik? Het is misschien een vreemd woord, 'overgangsbuik'. Maar met een overgangsbuik bedoelen we de ietwat dikkere of opgezette buik waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken.
Kun je afvallen door de overgang? Gemiddeld genomen komen de meeste vrouwen zo'n vijf tot tien kilo aan tijdens deze periode. Vanzelf afvallen tijdens de overgang is slechts weggelegd voor de minderheid van de vrouwen, maar het kan. Je hormonen kelderen namelijk niet in 1 rechte lijn naar beneden.
Oestrogeen zorgt namelijk voor de typische ronde vormen van vrouwen, vooral rond de dijen en billen. Omdat je lichaam tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert de verdeling van de opslag van vet: je billen en dijen worden slanker en je buik, taille en borsten voller.
Voor extra vetverbranding kun je een kopje groene thee drinken voor je gaat sporten. Voeg hier eventueel gember of munt aan toe, gember en munt kunnen jouw lichaam ook ondersteunen bij de natuurlijke werking van de organen, zoals je spijsverteringskanaal kalmeren en helpen bij het weg krijgen van een opgeblazen gevoel.
Je figuur verandert immers. Wat je nogal eens ziet is dat je van een zandloper- of peervorm naar een zogenaamde appelvorm gaat. Het lijkt alsof het vet op de heupen en bovenbenen zich verplaatst. Reden is dat in aanloop naar de menopauze je hormoonhuishouding al verandert.
Als je in de overgang bent, kun je aankomen doordat de oestrogeenaanmaak in de eierstokken daalt. Door het dalende oestrogeen worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt.
Bepaalde groenten hebben een erg hoog koolhydraatgehalte, dus deze kun je beter vermijden als je gaat voor een platte buik. Dit zijn aubergine, bieten, pompoen en wortelen. Om vet te verbranden rondom je buik, is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Sporten helpt
De stevigheid van je huid wordt bepaald door spieren en vet. Die duwen samen tegen je vel. Verlies je vet, dan zal er minder druk zijn op je huid en oogt je nieuwe 'schil' slap. De oplossing is dus een stevige portie krachttraining waarmee je je spiermassa doet groeien.
Gemiddeld kan je met een gezond dieet 5 kg vet verliezen per maand. Indien je dus niet veel overgewicht hebt over je hele lichaam, maar enkel te veel vet rond je taille, dan kan je in 1 of 2 maanden tijd een superstrakke taille creëren.
De side plank, ofwel de zijplank, helpt je sterker te worden in je middenrif. De oefening activeert je diepe buikspieren en zorgt zo voor een slankere taille. Daarnaast werk je aan je balans en uithoudingsvermogen.
Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgezette buik is heel natuurlijk, namelijk gasvorming.
Een menopauze dieet betekent: veel groenten en fruit, vis, een beetje vlees en olijfolie. Daarnaast vermijd je best alcohol en cafeïne. Suiker, junk food en zuivel zijn ook producten die je tijdens de menopauze best ontwijkt. Door deze evenwichtige levensstijl aan te nemen komen de hormonen min of meer weer in balans.
Met slechts 75 kilocalorieën per 100 gram zijn blauwe bessen een van de meest geconcentreerde bronnen van anthocyanen. Deze blauwpaarse gezonde kleurstoffen gaan ontstekingen tegen, reguleren het glucosegehalte en vermijden verhoogde insulinespiegels – allemaal zaken die een direct effect hebben op je buikvet.
Bessen zijn kleine vezelbommetjes. Goed nieuws als je een platte buik wilt, want vezelrijke voeding zorgt ervoor dat je minder calorieën opneemt uit andere voeding. Na een handje bessen (denk maar aan frambozen, blauwe bessen, bramen, bosbessen, …) heb je ook lange tijd een vol gevoel.
Work, work, work. Maar naast een gezond dieet blijft ook sporten key als je binnen de twee weken een strakke buik wil krijgen. Duigan raadt aan om vijf keer per week aan weerstandstraining te doen, een reeks activiteiten waarbij je dus gewichten, machines en lichaamsgewicht gebruikt om spieren te ontwikkelen.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Vaak voorkomende overgangssymptomen zijn: temperatuurschommelingen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en koude rillingen, duizeligheid, buikpijn, prikkelbaarheid, gewichtstoename, pijnlijke spieren en gewrichten,…
De duur van de overgang verschilt per vrouw. De gehele periode van de overgang duurt ongeveer zeven tot tien jaar. De gemiddelde tijd tussen de onregelmatigheid van de menstruaties en de overgang is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan.