Het stoppen of minderen met alcohol of andere drugs is niet altijd makkelijk. Een online zelfhulp is goede manier om direct zelf met je gebruik aan de slag te gaan. Een groot voordeel is dat je daar ook met andere mensen die aan het stoppen zijn contact kunt houden. Zo sta je er niet helemaal alleen voor.
Drugsverslaving is een ziekte. Voordat je kan herstellen, moet je stoppen met het gebruiken van drugs. Als je lang tijd drugs hebt gebruikt en/of veel hebt gebruikt, is het belangrijk om een medicus te laten beoordelen of je zomaar kunt stoppen. Doe je dit niet, dan kan je een ernstige gezondheidsrisico lopen.
Er wordt vaak gezegd dat drugs psychoses kunnen veroorzaken. Echter moet iemand er waarschijnlijk wel een aanleg voor hebben. Drugs werken dan als een trigger (opwekker). Ook kunnen drugs leiden tot een terugval in een psychose.
Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte. Wanneer je vervalt in oud verslavingsgedrag, is de verslaving weer actief. Met andere woorden: herstel is een voortdurend proces.
De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten.
Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen. Er is sprake van gedragsverslaving.
Het gebruik van drugs is het hoogst in de leeftijdsgroep van16 tot 25 jaar. Jongeren en jongvolwassenen (waaronder studenten) zijn kwetsbaarder dan volwassenen voor de effecten van drugs: hun lichamelijke ontwikkeling en de ontwikkeling van hun hersenfuncties zijn nog niet voltooid.
In Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar, ook niet als je jonger bent dan 18 jaar. Maar minderjarige jongeren kunnen wel een boete krijgen voor bezit van drugs. Net zoals dat geldt voor alcohol.
In gesprek als je kind gebruikt
Ga het gesprek niet aan als je bijvoorbeeld boos bent of als je kind terugkomt van een feestje. Praat er ook niet over als er anderen bij zijn. Kies liever een rustig moment uit. Benoem wat je hebt gezien en geef aan dat je denkt dat hij of zij drugs gebruikt.
Rust goed uit en eet goed zodat je je reserves weer aanvult. Neem de volgende dag vitamine C. Vitamine C zit in groente en fruit en sinaasappelsap. Vitamine C is een antioxidant en beschermt weefsels en organen tegen gifstoffen.
Realiseer je dat stimulerende middelen nog lang kunnen doorwerken. Speed is na 5 tot 8 uur uit je lichaam, maar voordat je in slaap valt kan het nog veel langer duren. Hoe vaker je bijneemt hoe langer het duurt voordat je kunt slapen. Houd hier rekening mee!
Neem voeding die rijk is aan vitamine C, omdat deze vitamine je lever stimuleert om de drug sneller af te breken. Neem Melatonine of L-tryptofaan. Dit zijn stofjes die normaalgesproken in je lichaam worden geproduceerd. Je kunt deze middelen in pilvorm krijgen.
Direct zichtbare symptomen cokegebruik
Je bloeddruk stijgt en je pupillen verwijden. Je voelt je energiek en gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen. Je voelt je opgewekt, alert en zelfverzekerd, wat soms doorslaat in agressief gedrag. Je bent scherp, denkt helder en praat meer.
De GGD vreest dat het lange excessieve roken nog wel veel slachtoffers zal maken. Nu hun gemiddelde leeftijd rondom de 45 jaar schommelt, verdwijnen de junkies langzamerhand uit het zicht. De levensverwachting van spuiters ligt rond de 55 jaar, rokers worden gemiddeld 10 jaar ouder.
Heroïne staat met stip op 1 wat betreft meest verslavende drugs (wereldwijd).
Je kan drugs wel jaren bewaren. Maar de werking en sterkte kan in de loop van tijd veranderen. Net als bij medicatie. Mocht je toch iets hebben wat er raar uitziet, dan zou ik het niet gebruiken.
Afkicken is het proces dat je ondergaat als je stopt met het gebruik van een verslavend middel zoals alcohol, drugs, roken, wiet of medicijnen. Wat afkicken zo moeilijk maakt, is dat het zowel met lichamelijke als geestelijke problemen gepaard kan gaan.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Wanneer je een tijdlang veel drugs gebruikt veranderen bepaalde gebieden in je hersenen. De circuits van zenuwcellen raken verstoord en daardoor kan je karakter veranderen door drugs. Vaak zijn deze karakterveranderingen tijdelijk en verdwijnen weer als je gestopt bent met het drugsgebruik.
Drugsgebruik kan iemand vaak verbergen voor vrienden, ouders of collega's. Maar op een gegeven moment wordt het zichtbaar aan de huid. Dit varieert van rare plekjes op de lippen tot open wonden. Ook vlekken in gezicht door drugs en vroegtijdige veroudering ontsieren na een tijdje het uiterlijk van een drugsverslaafde.