Het antwoord is nee. In heel Nederland hoeven we ons geen zorgen te maken over een dreigend drinkwatertekort. Er is voldoende voorraad, laat een woordvoerder van de Vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin) deze week weten aan de Volkskrant.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit. Die hoeveelheden kunnen wel opraken. In de badkamer, in de keuken en waarschijnlijk ook een in de wc.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
Kan drinkwater opraken? Vitens maakt drinkwater van grondwater en vult daar iedere dag grote waterreservoirs mee. Deze dagvoorraad is voldoende voor normaal dagelijks gebruik.
Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.
Als de regenwaterput leeg is, gaat de pomp water tappen uit het buffervat. Het mechanisme stopt automatisch als er weer regenwater in de put zit. Door telkens maar een klein beetje drinkwater bij te vullen, vermijd je dat je tientallen liters proper leidingwater verspilt.
Als er even geen neerslag valt kan zo'n regenwaterput inderdaad snel leeg zijn. Daarom adviseren we gezinnen tegenwoordig om voor een waterput van 10.000 liter te kiezen, of nog groter als je veel regenwater verbruikt.
Een druppende kraan = 4 liter/uur oftewel 35 m³/jaar. > Een klein straaltje water = 16 liter/uur oftewel 140 m³/jaar.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is.
Normale kraan (keuken of badkamer): 12 tot 16 liter per minuut. Waterbesparende kraan (keuken of badkamer): 4 tot 8 liter per minuut.
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
De externe invloed van Nederlandse consumptie is het grootst in landen die reeds met waterschaarste te maken hebben, voornamelijk Volksrepubliek China, India, Spanje, Turkije, Pakistan, Soedan, Zuid-Afrika en Mexico.
Volgens het RIVM komen er nu al regionaal tekorten voor. De vraag naar drinkwater zal door een combinatie van bevolkingsgroei en droogte in 2030 flink hoger zijn dan nu. Volgens berekeningen is er dan 1,4 miljard kubieke meter water nodig. Dat is 100 miljoen kubieke meter meer dan er in 2020 gewonnen werd.
Leidingwater kan tot 6 maanden veilig worden opgeslagen. Bepaalde chemische stoffen uit plastic flessen kunnen na verloop van tijd in het flessenwater lekken, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom kun je commercieel gebotteld water dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is waarschijnlijk beter vermijden.
Wist je dat meer dan 40% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot drinkbaar kraanwater? In feite hebben 664 miljoen mensen in de wereld helemaal geen toegang tot schoon drinkwater. Vooral in Afrikaanse landen als Ghana, Ethiopië, Nigeria en Oeganda is het waterprobleem enorm.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Zowat driekwart van het drinkwater dat De Watergroep produceert is afkomstig van grondwater, een kwart is afkomstig van oppervlaktewater. Zowel grond- als oppervlaktewater hebben een doorgedreven behandeling nodig, vooraleer het als kwaliteitsvol drinkwater bij jou thuis uit de kraan stroomt.
Grondwater is echter geen oneindige bron en de waterhoudende grondlagen worden alleen bijgevuld als er oppervlaktewater in deze lagen trekt, bijvoorbeeld tijdens regenval of vanuit rivieren en stroompjes. Dit houdt in dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de grondwaterwinning niet groter is dan de aanvulling.
De meeste grondwatervoorraden bevinden zich op 50 tot 100 meter diepte. Op sommige plekken, zoals in Noord-Brabant, wordt zelfs tot 250 meter grondwater onttrokken. De diepte hangt af van de bescherming van bovenaf en de beschermende laag aan de onderkant.
Drinkwater van Waternet kost in 2023 1,03 euro per kubieke meter (m³). 1 m³ is 1.000 liter. Daarnaast betaalt u vaste kosten, belasting op leidingwater en btw.
Een wasmachine gebruikt zo'n 60 liter water per wasbeurt. Ter vergelijking: wanneer je een douche neemt, kost dit gemiddeld 20 tot 60 liter per keer, en wanneer je de wc doortrekt is dit zo'n 3 tot 9 liter. Hoeveel water een wasmachine precies gebruikt is te vinden op het energielabel.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Een grondwaterput wordt geboord op 40 tot zelfs 100 meter diepte, en zo wordt met een pomp water uit de grond gehaald. "Heel wat mensen zien er de voordelen van in", zegt zaakvoerder Johan Verheyden. "Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken.
En met het plaatsen van één waterput kun je al gauw zo'n 300 gezinnen helpen! De kosten van het plaatsen van de put kunnen variëren. Dit is erg afhankelijk van bijvoorbeeld de bereikbaarheid van het gebied en de grondsoort. Maar meestal zijn de kosten rond de € 3000,-.