Bij pijn is paracetamol de beste keus. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal even goed als naproxen. Werkt paracetamol na twee weken onvoldoende dan kan de arts bovendien naproxen voorschrijven. Het pijnstillende effect begint binnen één uur.
Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen zijn de meest gebruikte NSAID's (non-steroïdale anti-inflammatoire drugs). NSAID's werken pijnstillend, ontstekings-remmend en koortsdempend. In combinatie met paracetamol geven ze een sterkere pijnstilling dan paracetamol alleen.
Bij lichte pijn heeft paracetamol de voorkeur, omdat het de minste bijwerkingen geeft. Als de maximale dosering paracetamol niet voldoende helpt kun je een NSAID zoals naproxen ernaast gebruiken. NSAID's werken pijnstillend én ontstekingsremmend, maar geven vaker maag- en darmklachten en andere bijwerkingen.
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn.
Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor naproxen, naproxennatrium of andere pijnstillende en ontstekingremmende middelen, ernstige nierfunctiestoornissen, maag- of darmzweer, maag-/darmbloedingen, andere bloedingen zoals hersenbloeding of verhoogde bloedingsneiging, gelijktijdig gebruik van antistollingsmiddelen en ...
Je kunt naproxen of diclofenac gebruiken bij pijn die je niet kunt behandelen met een pijnstiller zoals paracetamol. Diclofenac en naproxen werken snel en hebben een langere werkingsduur dan bijvoorbeeld ibuprofen. Naproxen heeft het laagste risico op hart- en vaatziekten, maar meer kans op maagdarmproblemen.
Volwassenen. Een volwassene mag maximaal vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Als de pijn daarmee onvoldoende afneemt, kunt u voor een sterkere pijnstiller kiezen. U kiest dan voor naproxen, ibuprofen of diclofenac.
Naproxen werkt pijnstillend binnen een uur na inname. Het effect houdt ongeveer zeven uur aan. De werking van de tabletten met vertraagde afgifte houdt ongeveer twaalf uur aan.
Volwassenen. 200 of 250 mg iedere 8–12 uur; zo nodig starten met 400 mg of 500 mg en zo nodig na 12 uur nog 200 of 250 mg; max. 750 mg per dag (ouderen ≥ 65 j.
Met naproxen was er geen verschil. Het maakte in al deze gevallen niet uit of de proefpersonen een lage of hoge dosis van de medicijnen gebruikten. De onderzoekers concluderen dat diclofenac het risico op hart- en vaatziekten en maagdarmbloedingen verhoogt in vergelijking met ibuprofen, naproxen en paracetamol.
Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter.
Paracetamol is eerste keus bij pijn. * De stof werkt pijnverminderend en koortsverlagend. De kans op bijwerkingen is bij normaal gebruik kleiner dan bij andere pijnstillers. * Bij langdurig gebruik van deze pijnstiller kan op termijn hoofdpijn optreden.
Paracetamol is het veiligste medicijn tegen pijn door verkoudheid. Het geeft geen maagklachten. Eventueel kunt u naproxen gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij pijn door verkoudheid niet beter dan paracetamol. Naproxen vermindert pijn, zoals keelpijn en pijn door bijholteontsteking.
Soms gaat de pijn niet vanzelf over en moet u een pijnstiller gebruiken. In de meeste gevallen is paracetamol de veiligste manier om pijn te bestrijden. Dit heeft de minste bijwerkingen en werkt meestal goed.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl. Deze pijnstillers kunnen op verschillende manieren ingenomen worden.
Voorbeelden zijn buprenorfine, dextropropoxyfeen, fentanyl, morfine, oxycodon, pentazocine, tramadol.
Naproxen kan u duizelig, slaperig of moe maken en kan u problemen geven met uw zicht en balans, u depressief maken of u uit uw slaap houden. Zorg dat u zeker weet dat u geen last heeft van deze bijwerkingen voor u gaat rijden of machines gaat gebruiken.
Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Uw bloeddruk kan stijgen als u naproxen langer dan twee weken gebruikt. Vraag uw arts om uw bloeddruk extra te controleren. Gebruikt u een van deze medicijnen tegen hartfalen en gaat u nu naproxen gebruiken? Uw klachten door hartfalen kunnen verergeren.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
De volgende bijwerkingen van naproxen komen vaak voor (bij één tot tien op de honderd gebruikers): Maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm. Hoofdpijn, duizeligheid en licht gevoel in het hoofd. Oorsuizen.
Omeprazol beschermt de maagwand. Neem elke dag dat u Diclofenac of Naproxen of Ibuprofen gebruikt ook 1 tablet Omeprazol. Ter voorkoming van verstopping van ontlasting (obstipatie) bij gebruik van Oxycodon of Tramadol. U mag een tot twee keer per dag een zakje gebruiken.
Mag ik paracetamol met andere medicijnen gebruiken? Gebruik niet tegelijk ook andere pijnstillers of griep- en verkoudheidsmiddelen die paracetamol bevatten. Controleer altijd de samenstelling van middelen zonder recept. Veel medicijnen tegen hoofdpijn, griep of verkoudheid bevatten onder andere paracetamol.
Conclusie. Eenvoudige pijnstillers, verkrijgbaar zonder voorschrift in iedere apotheek, zijn efficiënt in de behandeling van acute pijn, genre tandpijn, spierpijn, hoofdpijn, zo blijkt uit een grote goed uitgevoerde overzichtsstudie. De combinatie paracetamol met ibuprofen haalde de hoogste score.
Verschijnselen die kunnen optreden bij inname van een te hoge dosis zijn misselijkheid, braken, maagpijn, slaperigheid, duizeligheid, verwardheid, diarree, maagbloeding, stuipen (zelden), verminderde werking van de nieren, ademnood.