Rokers op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera kunnen en mogen weer op de openbare plaatsen hun sigaret aansteken mits de afstand van 2 meter gewaarborgd kan worden.
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken.
Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.
Het rookverbod dient twee doelen: roken als gezondheidsrisico te ontmoedigen en de overdracht van Covid-19 verder beperken. Dit schrijft La Sexta gebaseerd op informatie van het Spaanse persbureau EFE. Het rookverbod zal gelden op alle terrassen van bars, hotels en restaurants in heel Spanje.
Er is dus geen algemeen nationaal rookverbod op stranden in Spanje deze zomer maar wel de mogelijkheid voor gemeenten om een rookverbod op lokaal niveau in te voeren. Dat is op zich niets nieuws want steeds meer gemeenten en regionale overheden hebben rookvrije stranden of 'playas sin humo'.
Roken, tabaksgebruik en andere inhalatie-apparaten
Toegestaan op de openbare weg met behoud van een veiligheidsafstand van 2 meter ten opzichte van andere mensen.
In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld 4,53 euro wat betekent dat iemand die elke dag een pakje rookt maandelijks 135,90 euro kwijt is aan zijn sigaretten. Dat lijkt veel geld maar vergeleken met andere EU-landen is dat weinig.
Mallorca: Roken op drie stranden verboden
Op drie populaire stranden van het eiland Mallorca is een rookverbod ingesteld. Wie betrapt wordt op roken kan een boete krijgen die kan oplopen tot duizenden euro's. Mallorca volgt daarmee het Spaanse rookverbod op stranden om vervuiling tegen te gaan.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
In Spanje is ongeveer 22 procent van de bevolking nog altijd roker. Bij mannen loopt dat cijfer op tot 23,3 procent, tegenover 16,4 procent voor vrouwen. Het gemiddelde voor de hele Europese Unie bedraagt 18,4 procent.
De afgelopen jaren is er een officieel rookverbod ingesteld op de volgende plekken: 1998: in vliegtuigen mag niet meer gerookt worden. 2000: publieke plekken zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, sportkantines en openbaar vervoer. 2004: werkplekken.
Blootstelling aan tabaksrook is een ernstige overtreding van het rookverbod. Als ondernemer krijgt u hiervoor een boete opgelegd door de NVWA. Deze ontvangt u schriftelijk in de vorm van een boeterapport. Na een overtreding volgt een herinspectie.
Met ingang van 1 oktober 2020 zullen ProRail en NS alle perrons van alle treinstations rookvrij hebben gemaakt. Alle rookplekken zijn verwijderd.
Roken. Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden.
Maar in de Comunidad Valenciana geldt nog steeds een rookverbod op terrassen van bars en restaurants, en veel rokers, niet-rokers en horeca ondernemers vragen zich af of dat zo blijft of niet. Voorlopig heeft de regionale overheid nog geen beslissing daarover genomen en blijft het roken/vapen op terrassen verboden.
Om tabakswaren in Spanje te mogen kopen moet je 18 jaar oud zijn.
Er bestaan geen restricties meer om te reizen van België naar Spanje. Het is niet verplicht een controleformulier in te vullen of om een certificaat of testresultaat voor te leggen. Alle voorwaarden om Spanje binnen te komen vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje.
Een fooi achterlaten is dan niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Zo'n 5 à 10 procent.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Er waait een nieuwe wind door Noordwijk. Want daar vind je sinds juni 2022 een rookvrij strand. De gemeente, de reddingsbrigade en de ondernemers van strandpaviljoen De Zeespiegel zetten zich samen in voor een Rookvrije Generatie. “Hier vind je rust.
Hoeveel kosten sigaretten in Majorca? Sigaretten zijn goedkoper in Majorca dan in Nederland. De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 4.00 EUR. Voor meer bekende merken zoals: L&M, Camel, Davidoff moet je betalen over 5.10 EUR.
Er zijn maar weinig bungalows waar roken nog wél mogelijk is. De meeste parken zijn namelijk volledig rookvrij. Bij parken die niet volledig rookvrij zijn, kun je tijdens het boeken aangeven dat je een rookvrije accommodatie wilt.
Bent u 17 jaar of ouder? Dan mag u dit belastingvrij meenemen: 800 sigaretten (4 sloffen) 200 sigaren.
Op luchthavens kun je verpakkingen met 2, 3 of 5 sloffen sigaretten kopen. Er wordt soms beweerd dat zo'n value pack als 1 slof telt. Wij kijken niet naar de verpakking maar naar het aantal sigaretten. Van buiten de EU mogen 200 sigaretten belastingvrij mee, binnen de EU zelfs 800.
Roken kost jaarlijks in Spanje 913 euro minder dan in België en 1.105 euro minder dan in Nederland. In België kost een pakje sigaretten gemiddeld 7,50 euro (tussen de 6,00 en 8,00 euro volgens numbeo.com ) en geeft een roker van één pakje sigaretten per dag jaarlijks 2.728 euro uit.