Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft!
Keer Diabetes2 Om is een leefstijlinterventie gericht op het omkeren van diabetes type 2. Deelnemers worden gedurende twee jaar door een multidisciplinair team begeleid op belangrijke leefstijlfactoren als voeding, beweging, slaap en ontspanning. Na het programma volgt een nazorgs- en inspiratietraject van 18 maanden.
Dit verschil wordt kleiner naarmate ze ouder worden, omdat ook mensen zonder diabetes dan steeds vaker een of meer ziekten krijgen met meer kans op sterfte. Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes.
DM2 ontstaat door overgewicht, te veel en te vet eten en/of te weinig bewegen, in combinatie met erfelijke aanleg. Of iemand de aanleg heeft om DM2 te krijgen kan vaak worden afgelezen aan de familie: meestal (maar zeker niet altijd) zijn er anderen die ook DM2 hebben.
Bij diabetes type 1 wordt er geen eigen insuline meer gemaakt. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog insuline maar dit is te weinig of deze werkt niet goed, hiermee is de kans op acute ernstige ontregeling heel klein. Diabetes type 1 wordt altijd behandeld met insuline, diabetes type 2 vaak ook met tabletten.
Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op diabetes type 2. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes. Het beste is het om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen.
Uw vorm van diabetes ontstaat door een fout in het afweersysteem. Dat komt niet door een ongezonde leefstijl. Overgewicht en te weinig bewegen vergroten wel de kans op diabetes type 2, maar dus niet op uw type diabetes. Ook is de invloed van erfelijkheid bij u minder groot dan bij mensen met type 2.
Klachten bij diabetes type 2 zijn: vaak dorst en veel plassen. vaak vermoeid zijn. last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
In het begin is diabetes type 2 lastig te herkennen. Mogelijke symptomen zijn dorst, veel plassen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en slecht genezende wondjes. Op de lange termijn vergroot diabetes type 2 de kans op verschillende ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben. Dit wordt ook wel 'diabetes type 2 omkeren' of remissie genoemd. Artsen zijn ook bezig met een definitie voor wanneer diabetes type 2 is 'omgekeerd'.
Er bestaan twee vormen, een tijdelijke en een blijvende. Het beloop hangt af van de genen die zijn aangedaan. De tijdelijke vorm heet voorbijgaande neonatale diabetes, en ontstaat doordat de bètacellen minder insuline afgeven dan ze zouden moeten doen. De andere vorm is blijvend, permanente neonatale diabetes.
Diabetes type 1 is op dit moment helaas nog niet te genezen. Wel kun je insuline spuiten om de ziekte onder controle te houden, of in zware gevallen een transplantatie overwegen om de ziekte te verlichten. Op deze pagina lees je welke behandelingen er zijn, en waarom niet iedereen dezelfde behandelingen kan ondergaan.
Type 1 diabetes komt veel minder vaak voor dan type 2, maar heeft veel grotere gevolgen voor iemands leven en dat van zijn naaste omgeving. Naar schatting hebben 100.000 mensen in Nederland type 1 diabetes, daarvan zijn naar schatting 7.000 kinderen en jongeren van 0 t/m 20 jaar type 1 diabetes.
Bij diabetes type 1 is het pech en is er niets aan te doen. Maar diabetes type 2 is vaak wel deels te voorkomen met een gezonde leefstijl. Eet gezond, beweeg voldoende, vermijd stress, slaap voldoende en stop met roken. Hiermee kun je het risico op diabetes type 2 tot de helft verkleinen.
Heb je diabetes type 2, dan is het wel goed om je stuk fruit verstandig te kiezen. Bananen passen prima in een gezond dieet, mede omdat ze naast suikers ook veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten.
Nederlanders drinken graag koffie of thee. Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht.
Als je diabetes hebt mag je in principe bijna alles eten, dus ook tussendoortjes. Het is wel beter om te kiezen voor eten met veel vezels en weinig suiker. Dit zorgt er voor dat je bloedsuiker minder snel stijgt.
Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken.
Diabetes is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten.
weinig rood of bewerkt vlees, zoals worst en vleeswaren. enkele porties zuivel zonder suiker per dag, zoals yoghurt. 1,5 tot 2 liter drinken per dag, liefst water, thee en koffie zonder suiker. geen dranken waarin suiker zit, zoals vruchtensap en frisdrank.
Slecht slapen heeft invloed op je lichaam: een verstoord dag- en nachtritme vergroot het risico op diabetes type 2. Maar ook voor wie al diabetes heeft, heeft slecht slapen gevolgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek bij mensen met diabetes type 2.