"Om van adel te worden, zijn er drie mogelijkheden: verheffing, inlijving en erkenning," legt Scheidius. Een verheffing is het toekennen van prinsentitels. Dat wordt eigenlijk alleen nog toegepast in het koninklijk huis, zoals bij de benoeming van prinses Máxima na haar huwelijk met prins Willem-Alexander in 2002.
Personen met een adeltitel mochten na 1848 hun titel wel houden, zij werden burgers met een adellijke titel. Het voeren van een adellijke titel of een predicaat is nog wel wettelijk beschermd. In Nederland kunnen mensen niet meer een adeltitel verkrijgen.
Wanneer behoor je tot de Nederlandse adel? Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
In Nederland is de adelstand in 1848 afgeschaft met de Grondwetsherziening. Desondanks kent Nederland wel personen van adel, sommigen met een adellijke titel. Deze titels kunnen zijn, van laag naar hoog: ridder, baron, burggraaf, graaf, markies, hertog, prins.
“Reken maar op 2.000 à 3.000 euro kosten voor je eigen familiewapen” Prinses worden zoals Delphine mag je wel vergeten, maar markiezin, gravin of barones: dat heeft wel iets.
"Om van adel te worden, zijn er drie mogelijkheden: verheffing, inlijving en erkenning," legt Scheidius. Een verheffing is het toekennen van prinsentitels. Dat wordt eigenlijk alleen nog toegepast in het koninklijk huis, zoals bij de benoeming van prinses Máxima na haar huwelijk met prins Willem-Alexander in 2002.
Alleen titels van de oude gevestigde adel kunnen worden bijgeschreven in het paspoort en rijbewijs. Aangeschafte titels, de zgn, certificaattitels kunnen nimmer worden bijgeschreven. De houder van deze titels is wel gerechtigd deze te voeren op vititekaartje en briefpapier.
Adellijke titels geven nooit recht op financiële voordelen. Zo staat het ook in artikel 113 van de Grondwet: “De Koning heeft het recht adeldom te verlenen, zonder ooit enig voorrecht daaraan te mogen verbinden.” “Het voordeel van een titel is vooral dat het een vorm van erkentelijkheid is”, zegt Stijn Coninx.
Vandaag de dag telt de Nederlandse adel 10.000 tot 11.000 personen, waarvan naar schatting 2.000 in het buitenland wonen. Samen behoren ze tot de ongeveer 325 adellijke families.
Vanwege de vrije naamskeuze is het kopen en dragen van een adellijke titel legaal.
Om erachter te komen of je verbonden bent met de Geni wereldstamboom, log je in op je Geni-account en ga je naar de wereldstamboom pagina. Vink het vakje Statistieken aan de rechterkant aan.
Door huwelijk verkrijgt men geen adeldom, maar een niet-adellijke echtgenote van een graaf of baron wordt in het maatschappelijk verkeer vaak wel als 'gravin' of 'barones' aangeduid: A.B.C. gravin van Limburg Stirum - Jansen.
In Nederland komen drie adellijke titels voor: graaf/gravin, baron/barones en ridder. De meeste mensen van adel in Nederland hebben echter geen titel, maar gebruiken alleen het predicaat jonkheer of jonkvrouw.
Erfelijkheid: Adeldom wordt verworven door geboorte. Men ontleent zijn adeldom meestal aan de vader. Nieuwe families en personen worden alleen bij uitzondering in de adelstand opgenomen.
Als de Koning overlijdt of troonsafstand doet, gaat het koningschap over op de wettelijke nakomelingen van de Koning, waarbij het oudste kind voorrang heeft. De vermoedelijke troonopvolger draagt de titel Prins(es) van Oranje. De regels van de troonopvolging zijn vastgelegd in de Grondwet.
Ook de hoge adel bestaat, de markies, hertog en prins, maar die kan je niet worden. Daar word je in geboren.
Jonkheer is geen titel, maar een predicaat. Adellijke titels zijn: ridder, baron, graaf, prins en in België nog: burggraaf. De titels markies en hertog worden in Nederland en België niet (meer) gevoerd.
De titel baron komt in Nederland en België op twee manieren voor: "op allen" en "met het recht op eerstgeboorte". In het eerste geval heeft ieder lid van de betreffende adellijke familie (dat wil zeggen iedere afstammeling, mannelijk of vrouwelijk, in mannelijke lijn) recht op de titel baron of barones.
Adellijk ziet op de geboorte, edel tegenwoordig vooral op de goede hoedanigheden van 's menschen inborst. Hij is niet alleen van adellijken bloede, maar ook een edel man. Een enkele maal heeft edel nog de beteekenis van adellijk, b.v. in de uitdrukkingen van edele geboorte, van edelen bloede.
Baron Harry en baron Gerrit van Coeverden, behoren tot de oudste adellijke familie van Nederland. Sinds 1991 voeren zij weer de titel baron. De oudste adellijke familie van Nederland woont ten oosten van de IJssel.
Prins is de hoogste adellijke titel, maar kan ook een (lagere) vorstelijke titel zijn. Het vrouwelijke equivalent is Prinses. Koning is na keizer de hoogste vorstelijke titel, en met deze titel wordt het (mannelijk) staatshoofd van een koninkrijk aangeduid. Het vrouwelijke equivalent wordt koningin genoemd.
De oorsprong van de adel ligt in de vroege middeleeuwen. Krijgsheren werden voor hun trouw beloond met land door hun koning. Dit land kregen ze in leen, vandaar dat dit systeem het leenstelsel heet.
Een normaal paspoort wordt uitgegeven door ieder willekeurig land of gebied of iedere organisatie en wordt gebruikt voor het overgaan van internationale grenzen door de paspoorthouder. Het wordt geclassificeerd als een Type P paspoort waarbij P staat voor 'persoonlijk'.
Volgens de basisregistratie personen wonen er nu (gegevens april 2018) 6.027 personen met een adellijke titel of predicaat in Nederland. Er zijn 1.604 baronnen en baronessen, 88 graven en gravinnen, 72 ridders en 8 prinsen en prinsessen.