De wet kent bijv. geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Voor zoveel mogelijk mag de werkgever die niet weigeren. Dus, wettelijk gezien mag je werkgever jouw vakantieperiode inperken tot die 2 verplichte weken aaneengesloten. In CAO's staat nooit een minimumperiode van aaneengesloten vakantie, anders dan de verplichte wettelijke periode van 2 weken.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
Elke werknemer heeft recht op vakantie. Dat is wettelijk geregeld. Het uitgangspunt is eenvoudig: wie een jaar lang voltijds aan de slag is, heeft in het daaropvolgende kalenderjaar recht op vier weken betaalde vakantie of wettelijk verlof.
Daarom bestaat er voor de (uitzend)schoolverlaters zoiets als jeugdvakantie. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen: Je bent nog geen 25 jaar op 31 december van het vakantiedienstjaar. Dit is het jaar waarin arbeid wordt gepresteerd en dat recht geeft op dagen vakantie en vakantiegeld.
Als werkgever heb je het recht om een verlofaanvraag van jouw werknemer te weigeren. Die weigering moet je wel expliciet meedelen. Als je niet antwoordt op een tijdige verlofaanvraag, dan mag jouw werknemer uitgaan van het principe “zwijgen is instemmen”.
Uw werknemer kan aangeven hoelang en wanneer hij/zij een vakantie wenst en u kunt dit alleen weigeren als u hier een gewichtige reden voor heeft (zoals we hierboven beschreven). Een afwijzing dient u schriftelijk binnen twee weken kenbaar te maken aan uw medewerker.
Volgens de psychologe is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!) dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden.
Ja, het mag - maar alleen in bijzondere situaties. Als je een dringende reden hebt, die boven het belang van je medewerker gaat. Denk aan een klant die opstapt als je medewerker niet per direct zijn gespecialiseerde werk doet. Maar ook dan moet je altijd eerst het gesprek aangaan.
geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Als werknemer heeft u in Nederland recht op vakantie. Het aantal vakantie-uren hangt af van het aantal uren dat u werkt. De opname van uw vakantie-uren stemt u af met uw werkgever.
Géén verplichting
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Je hebt geen recht op onbetaald verlof, het aanvragen ervan gaat altijd in overleg met je werkgever.
Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen. In sommige sectoren wordt de periode van bijna alle vrije dagen vastgelegd, denk maar aan de bouw (bouwvak) of het onderwijs (schoolvakanties).
De wet laat niet toe om de wettelijke vakantiedagen of conventionele verlofdagen die niet vrij kunnen worden opgenomen, op te sparen.
Volgens onderzoek gaan mensen gemiddeld 3x per jaar op vakantie en gemiddeld 14,1 dagen op zomervakantie. Ofwel het antwoord is: “Meer dan 14 dagen!”. Eigenlijk zegt dit onderzoek dat men zowel vaker als ook langer op vakantie gaat.
Als een werknemer een vakantieaanvraag schriftelijk indient, moet de werkgever daar binnen twee weken schriftelijk op reageren. Doet hij dat niet, dan krijgt de werknemer automatisch een stilzwijgend akkoord. Een werkgever mag alleen bij 'gewichtige redenen' een vakantieverzoek afwijzen.
Je hebt als werknemer altijd recht op wettelijke vakantiedagen. Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Dit wordt uitgedrukt in uren en is op jaarbasis vier keer je aantal contracturen. Werk je 40 uur per week, dan heb je dus recht op 160 vakantie-uren.
Doorbetaling ORT tijdens vakantie
Het is mogelijk dat u tijdens uw vakantie recht heeft op een doorbetaling van de ORT. Er zijn inmiddels meerdere werknemers geweest die deze eis bij de rechter hebben neergelegd, en hierop gelijk hebben gekregen. Het recht op vakantie met behoud van loon is een wettelijke verplichting.
Verlof aanvragen om je kind buiten de vakanties van school te halen, kan ook in de volgende omstandigheden: Verhuizing. Een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad. Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad.
Heb je dit jaar geen recht op vakantie omdat je het jaar ervoor niet gewerkt hebt? Bijvoorbeeld omdat je pas van school komt of werkloos was? Geen nood: dankzij aanvullende vakantie krijg je toch 4 weken betaalde vakantie.
Buiten alle bestaande types vakantie is het als werkgever mogelijk om je medewerker extra vakantiedagen te geven. De regels hiervoor bepaal je helemaal zelf. Vaak worden deze vakantiedagen verleend voor niet-officiële vakantiedagen (zoals tweede kerstdag of brugdagen).