Als je in slaap valt, verslappen de spieren en verdwijnt ons bewustzijn. Vaak interpreteren onze hersenen deze toestand verkeerd en registreren ze een val, waardoor we onze ledematen strekken om de val te voorkomen. Van deze beweging schrikken we vaak wakker.
Ontspanning. Sommige mensen zien slaapstuipen als een natuurlijk en volkomen normaal onderdeel van het slaapproces. Op het moment dat je ademhaling is vertraagd en je lichaamstemperatuur is gedaald, gaat je lichaam schokken als tegenreactie. Iets met ontspanning en minder hard aan het werk zijn van je lichaam.
Dat gevoel van vallen, dat ontstaat wanneer je spieren net iets eerder verslappen dan dat je brein slaapt. Die sturen dan een signaal naar je hersenen, een soort waarschuwingssignaaltje van 'pas op we vallen!
Je merkt niet dat je in slaap valt omdat je wegzakt. Heel soms is het gevoel al 'uitgezet' terwijl je nog niet helemaal in slaap bent. De hersenen voelen dan eventjes je bed niet meer onder je lichaam, en het lijkt dus alsof je in de 'lucht hangt' en naar beneden valt!
In 40 tot 60 procent van de gevallen leidt een valpartij tot een lichamelijk letsel. Meestal gaat het om een klein letsel zoals verstuikingen, snijwonden of kneuzingen. Soms zijn de gevolgen ernstiger: u kunt bijvoorbeeld uw heup, pols of schouder breken, of schade oplopen aan bijvoorbeeld uw milt of aan uw hoofd.
Wanneer u 's nachts in bed ligt, begint u vaak na te denken over zaken waarvoor u overdag geen tijd had. Dit komt doordat uw brein 's avonds geen afleiding meer heeft van andere impulsen, en het dus de tijd heeft om uw onderbewustzijn naar boven te halen.
Ontspannen spieren
Tijdens de REM-slaap (de fase waarin je droomt), zijn de spieren van je ledematen zelfs tijdelijk verlamd. Maar in slaap vallen, gaat niet in één klap. Je valt stapje voor stapje in slaap. Dat gebeurt met je spieren, maar ook je hersendelen vallen in gedeelten in slaap.
Er komt meer bloed in uw benen te zitten, en even minder in uw hersenen. Dit heet orthostatische hypotensie. Daardoor voelt u zich licht in het hoofd en kunt u flauwvallen. Wanneer u 's nachts na een diepe slaap of na gebruik van alcohol opstaat en gaat plassen, is de kans op flauwvallen groter.
Hoe lang het duurt om in slaap te vallen verschilt per persoon. Het is heel normaal om 20 tot 30 minuten nodig te hebben om in slaap te vallen. Bij ouderen is 45 tot 60 minuten ook normaal. Hoe goed je slaapt is vaak belangrijker dan hoe lang je slaapt.
Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen. Dat gebeurt meerdere keren per nacht. Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen. PLMD is een slaapstoornis.
Als de klachten ernstig zijn, worden soms medicijnen voorgeschreven. Bijvoorbeeld als iemand overdag zo moe is dat die zijn werk niet goed meer kan doen. Deze medicijnen verhogen het dopaminegehalte in de hersenen. Daardoor verminderen de bewegingen met de benen en slaapt iemand weer beter 's nachts.
REM-sleep behaviour disorder
Normaal gesproken zijn de spieren verlamd tijdens de REM-slaap, zodat armen en benen niet wild bewegen tijdens het dromen. Wanneer iemand met RBD een droom heeft, kan hij of zij al slapend de droom uitleven.
Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Als volwassene (26 tot 64 jaar) zou je aan 7 tot 9 uur genoeg moeten hebben. Uitzonderingen daargelaten. Senioren (65+) hebben nog minder slaap nodig, namelijk 7 tot 8 uur. Je ziet: 5 uur slaap per nacht is voor (bijna) niemand goed.
De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine. Het bewustzijn herstelt zich spontaan, meestal binnen een minuut.
Als u flauwvalt komt dat omdat uw hersenen tijdelijk minder bloed ontvangen. Het kan zijn dat u dit voelt aankomen door duizeligheid, oorsuizen, zwart voor de ogen zien. Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen.
Orthostatische hypotensie. Hierbij daalt je bloeddruk wanneer je snel opstaat vanuit een liggende of zittende houding. Er gaat dan meer bloed naar je benen en minder bloed en zuurstof naar je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je je licht in je hoofd voelt en uiteindelijk flauwvalt.
Mannen worden vooral wakker van het afgaan van autoalarmen, harde wind, zoemende vliegen of muggen en snurken. Bij vrouwen staat dus het geluid van een huilende baby op 1, gevolgd door het geluid van een druppende kraan, rumoerigheid op straat, snurken en zoemende vliegen of muggen.
Je hebt kunnen lezen dat slaaptekort op den duur tot nare en ernstige klachten kan leiden, maar hoe lang kan een mens dan zonder slaap? Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken.
Bij psychoses kan het slaapritme ernstig verstoord raken. Meestal slapen deze mensen te kort omdat ze moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Ook worden ze tijdens de slaap vaker wakker. Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen.
Slaap bestaat uit verschillende stadia die elkaar gedurende de nacht afwisselen. Je hebt diepe slaap, lichte slaap en REM-slaap (ook wel droomslaap genoemd). REM staat voor rapid eye movement, de snelle oogbewegingen die zo karakteristiek zijn voor dit type slaap. De slaapstadia hebben ieder verschillende functies.
Angsten, onzekerheden, zorgen, dingen waar je tegenop ziet en nare herinneringen. Dan lig je in bed – klaar om in slaap te vallen – waarna je brein besluit om je even te herinneren aan dat overweldigende project op je werk. Waar je nog zoveel aan moet doen. Waarna de gedachten blijven komen en het zweet je uitbreekt.
Bijslapen is een fabel. Als je doordeweeks tekort komt, kan je niet weer quitte spelen door in het weekend extra te slapen.