Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.
Dit kun je beter niet in de houtkachel gooien: pallethout, populierenhout, kastanjehout, naaldbomenhout, vuren en grenen, en tropisch hardhout.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Het is altijd verboden te stoken met spaanplaat, gelakt, geverfd, gelijmd, geïmpregneerd- of geperst hout en (tropisch)hardhout (b.v. Azobé, meranti, bankirai, meerpaal en gewolmaniseerd hout). Gewolmaniseerd hout kan zelfs RVS laten roesten!
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Hoe dichter u bij de kachel zit, hoe warmer het is. De warme lucht van de houtkachel verspreidt zich op een effectieve manier door de kamer. Direct bij de kachel is het minder warm. U kunt spullen dichtbij de kachel zetten zonder dat ze gevaar lopen.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Is het vuur eenmaal aan kan men beter hardhout aan de houtkachel toevoegen. Dit heeft een dichtere structuur en zal langer en daardoor efficiënter branden. Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger. Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel.
Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk. Controleer dit altijd door middel van een vochtmeter! Het komt vaak voor dat zogenaamd gedroogd hout veel te vochtig is.
Esdoorn, linden en wilgen-hout branden (te) snel op en zijn niet geschikt. De oranje soorten bevatten allemaal veel hars en vervuilen het rookgaskanaal veel te veel. Er kan creosoot ontstaan, hetgeen een extra risico op schoorsteenbrand geeft! Gebruik in ieder geval hout met het FSC- of PEFC-keurmerk.
Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
De voordelen van hardhout
Hardhout is geschikt voor constructieve toepassingen. Het is sterk en veerkrachtig. Ons hout is daarnaast duurzaam, onderhoudsvrij en isolerend. Het verweert na verloop van tijd tot een mooie natuurlijke grijstint.
Verschil tussen hard- en zachthout
Hardhout komt van bedektzadigen, hierbij worden de zaden beschermd door een vrucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan appel-, kersen- of notenbomen. Zachthout komt van naaktzadigen, hierbij is er geen omhulsel wat de zaden beschermt.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande.
Ongeschikt haard hout
Niet alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout. Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.
Meranti is een verzamelnaam voor tropisch hardhout uit Zuidoost-Azië. Daarom zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar van roodbruin tot bijna wit. De Merantisoort dit wij gebruiken is rood van kleur, goed te bewerken, onderhoudsvriendelijk en betrouwbaar.
In een prachtige tuin vind je ook prachtig hout. Dat kan hardhout zijn, zoals meranti. Dit uit Azië afkomstige hout van loofbomen heeft een rode kleur en straalt, alleen daardoor, al een zekere klasse uit.
In een houtkachel verbrandt je droog hout, zonder chemische aanmaakblokjes want die zijn helemaal niet nodig. Je kunt allerlei soorten hout branden, het is echt niet nodig om stammetjes van een laurierkers weg te doen omdat het geen eik is. Snoeihout uit de tuin kun je als aanmaakhout gebruiken.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
DROOG Azobe haardhout (Afrikaanse hardhout soort):
Bij de verwerking van dit product komen mooie blokken vrij, die prima in de kachel zijn te gooien! Sterker nog, Azobe haardhout blijft tot wel 2x langer branden dan de hardste houtsoorten die wij hier in Nederland hebben!
Hardhout werkt over het algemeen minder dan naaldhout, dit komt doordat hardhout een harde structuur heeft en hierdoor is er minder ruimte. Doordat er minder ruimte is, krijgt het vocht minder kans en zal het minder uitzetten.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Als het kachelkoord begint te slijten heeft het als gevolg dat leklucht ontstaat op plekken waar je het niet wilt hebben. Leklucht hindert een optimaal verbrandingsproces, waardoor de houtkachel een lager rendement, een beperkte regelbaarheid en een slechtere ruitspoeling krijgt.