Jezus heeft die taak vrijwillig op zich genomen. Door Jezus' dood aan het kruis heeft God in Jezus Christus de straf in onze plaats gedragen, het kwaad overwonnen en zijn toorn weggenomen. Het is niet zo dat Jezus als Zoon van God ons liefhad en om die reden zijn boze en vertoornde Vader genoegdoening moest geven.
De “zeven laatste woorden van Christus aan het kruis” zijn eigenlijk zeven zinnen, die uit de evangelies zijn gehaald: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?" "Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen." "Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs."
Direct na zijn opstanding benadrukte Jezus Christus onze relatie tot onze hemelse Vader met de woorden: 'Ik vaar op naar mijn Vader en uw Vader, en naar mijn God en uw God' (Johannes 20:17; cursivering toegevoegd). De Heiland toonde dat God en de mensheid in de kern van hun wezen niet volslagen van elkaar verschillen.
Tien dagen na Hemelvaart wordt Pinksteren gevierd. Hemelvaart vieren we veertig dagen vanaf Pasen omdat in Handelingen 1:3 staat dat Jezus na zijn opstanding (Pasen) nog veertig dagen lang aan zijn apostelen verschijnt. Daarna, zo staat er in Handelingen, vertrekt Jezus naar de hemel.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
De 'slechte moordenaar', die later Gestas genoemd werd, hoonde Jezus door hem te wijzen op zijn messiasschap, op grond waarvan hij zich zou kunnen redden. De ander, de 'goede', later Dismas genoemd, wees hem op Jezus' onschuld en hun beider schuld.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Waarom wachtte hij zo lang? Volgens de Bijbel hadden de apostelen van Jezus na zijn dood met Pasen nog tot de 40e dag erna nodig om te begrijpen wat de betekenis van de zoon van god op aarde was geweest. Na 39 dagen hadden ze het door en op dat moment ging Jezus dus, zoals de feestdag al zegt, naar de hemel.
Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord 'pentekostè', wat vijftig betekent. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Eerste Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de Christelijke kerk.
Het jaar 0 heeft nooit bestaan. In de officiële tijdrekening schiet het van -1 naar 1. Toch is ervoor gekozen om 0 op de slingerlijn als keerpunt tussen vóór Christus en na Christus op te voeren.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem.
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.
Volgens Marcus (15:25) gebeurde de kruisiging van Jezus tijdens het derde uur (om ongeveer 9 uur 's ochtends) en duurde zijn doodstrijd zes uur. Dat zou extreem lang zijn, tenzij een voet- of zitbank zou zijn gebruikt zodat het zuurstoftekort pas na enkele uren zou optreden.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
De onderzoekers pakten de kalender uit die tijd erbij en ontdekten dat alle informatie samenvalt, wanneer men ervan uitgaat dat Jezus in het jaar 33 na Christus werd gekruisigd.
Als Jezus Christus op aarde terugkeert, zal Hij het volgende doen: Hij zal de aarde reinigen. Als Jezus wederkeert, zal Hij in macht en grote heerlijkheid komen. Alle goddelozen zullen worden verteerd.
De uitdrukking 'De haan kraaide driemaal' gaat terug op deze drievoudige verloochening van Jezus door Petrus. Er staat nergens dat de haan driemaal kraaide toen Petrus voor de derde keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk. De naam 'Pinksteren' komt van het Griekse pentèkostè (πεντηκοστη), dat 'vijftigste' betekent.
Pinksteren (Koinè: Πεντηκοστή, Pentèkostè, "de vijftigste [dag]") of Sinksen is een christelijke feestdag, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Deze uitstorting wordt beschouwd als het begin van het christendom en als de eerste christelijke opwekking.
Pinksteren staat bij ons bekend als christelijk feest, het is de 50ste dag na Pasen waarin wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen (de vaste aanhangers van Jezus). Pinksteren betekent ook het einde van de paastijd.
In Jeruzalem zijn tegenwoordig langs de Via Dolorosa, de straat in Jeruzalem waar Jezus volgens de christelijke traditie zijn tocht met het kruis maakte, ook veertien staties te vinden.
Het kruis vormt de grond of de basis van het heil. Zonder kruis geen heil, zonder kruis geen overwinning op zonde en dood. In zekere zin kan gezegd worden dat het kruis een samenvattend begrip is voor heel het werk dat Christus heeft gedaan. Jezus' dood aan het kruis is de basis voor het behoud (1 Kor.
Zeg luidop: in de naam van de Vader (hand op het voorhoofd), de Zoon (hand onder de ribben of op de buik) en de Heilige Geest (hand op de linker- en dan op de rechterschouder), Amen. Bij 'Amen' kun je ook variëren.