In februari 2019 nam de Tweede Kamer echter een motie aan om zowel een streep te zetten door de rekentoets in zijn huidige vorm, als door het alternatieve plan van minister Slob om rekenen een onderdeel van de schoolexamens te maken. Dit betekent dat vanaf schooljaar 2019-2020 de rekentoets definitief is verdwenen.
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
havo, vmbo
Kandidaten op het vmbo en de havo moeten een rekentoets maken.
Het uiteindelijke niveau dat je bij de rekentoets dient te behalen is het 3F niveau en dit staat gelijk aan een MBO-HAVO niveau. Als je dit vertaalt naar een aantal vragen, betekent dit dat je minimaal 103 vragen goed moet beantwoorden om een 5,5 te halen.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen).
Het resultaat telt nog niet mee voor je diploma. Het resultaat staat wel op je resultatenlijst. Start je vanaf 1 augustus 2022 met je mbo-opleiding, dan telt het resultaat wel mee voor je diploma.
Resultaten rekenen
De resultaten van de rekenexamens op niveau 2F en 3F waren de afgelopen jaren redelijk stabiel. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar rekendocenten geven aan dat dat inhield in dat meer dan de helft onvoldoende scoorde.
Examineren van rekenen is verplicht. Met ingang van 1 augustus 2019 mag rekenen ook geëxamineerd worden met een instellingsexamen in plaats van een centraal examen.
De referentieniveaus (1F, 2F) kunnen op dezelfde manier worden geïnterpreteerd als bij Nederlands. Het instroomniveau in de brugklas moet hoger zijn dan 1F om het eindniveau van het rekenexamen (2F, oftewel score 75 of hoger) met enig gemak te kunnen halen.
Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Havisten kunnen wiskunde laten vallen als ze kiezen voor het profiel cultuur & maatschappij (c&m). In het vmbo is wiskunde bij veel profielen een keuzevak. "Dat gaat wel veranderen, het vak wiskunde gaat op de schop in het vmbo", zegt Ten Hoff.
Vanaf 1 augustus telt rekenen mee voor het diploma en kunnen studenten erop zakken. Zo vrezen docenten dat studenten die veel moeite hebben met rekenen gaan stranden op dit vak. Zij kunnen dan geen diploma halen op hun gewenste mbo-niveau.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Met ingang van het schooljaar 2014-2015 is ongediplomeerde instroom in het mbo niveau 2 niet langer mogelijk. Leerlingen zonder diploma zijn toelaatbaar tot de Entree-opleiding, niveau 1.
In het studiejaar 2021-2022 stopten ruim 30.000 jongeren - bijna allemaal mbo'ers - zonder een zogenoemde startkwalificatie te halen, schrijft onderwijsminister Dijkgraaf aan de Tweede Kamer. Dat zijn er ruim 5000 meer dan het jaar ervoor en het is het hoogste aantal in tien jaar.
op moeilijkheidsgraad: op niveau 2F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 1F en op niveau 3F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 2F en 1F.
Examineren van rekenen is verplicht. Met ingang van 1 augustus 2019 mag rekenen ook geëxamineerd worden met een instellingsexamen in plaats van een centraal examen.
Op niveau 2F zijn de onderwerpen concreter en meer vertrouwd dan op niveau 3F. Niveau 3F kent meer complexe teksten, met een hoger abstractieniveau.
Waarom nieuwe rekeneisen? Voor mbo-studenten is het belangrijk om rekenvaardig te zijn in hun studie én dagelijks leven. Daarom wil de mbo-sector rekeneisen die passen bij elk niveau en die aansluiten bij de leefwereld van de student.
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
niveau 3S: niveau voor vwo-leerlingen die bij rekenen meer aankunnen dan 3F. niveau 4F: niveau dat leerlingen na afronding van het VWO bereikt moeten hebben. niveau 4S: niveau voor vwo-leerlingen die bij taal meer aankunnen dan 4F.
Leerlingen krijgen verplichte centrale toetsen of examens voor Nederlands en rekenen. Dat geldt voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).