Het is normaal dat je baby veel slaapt, slaap is namelijk noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Pasgeboren baby's slapen soms zo'n 20 uur per dag. Een baby van 3 maanden slaapt gemiddeld 17 uur, bij 12 maanden is dit gemiddeld nog 14 – 15 uur per dag, waarvan 12 uur 's nachts.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan. Na ongeveer 6 maanden slaapt een baby overdag 2 of 3 keer.
Je baby krijgt langzaam een echt slaapritme. Waarschijnlijk slaapt je baby overdag zo'n 3,5 – 5 uur verdeeld over drie tot vier dutjes en 's nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 – 12 uur. Bouw hierbij het aantal slaapjes overdag af naar 3 tot 4 keer.
Van de driejarigen slaapt ongeveer de helft nog 's middags. De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft, verschilt per kind. Een bepaalde slaapduur kan voor het ene kind te kort zijn en voor het andere kind te lang, dit is normaal.
Oververmoeidheid herkennen
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Handjes in het mondje doen. Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af. Hij voelt of ze hard of zacht zijn en welke vorm ze hebben. Je baby is nieuwsgierig en ontdekt op deze manier de wereld om hem heen. Hierbij geeft zijn mond hem de meeste informatie.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
1- 4 maanden
7.00u/11.00u/15.00u/19.00u/23.00u + eventueel een nachtvoeding. In deze periode slaapt je baby wat langer tussen de voedingen en is je kindje iets langer wakker na de voeding, waarin het even kan spelen bij jou op schoot of in de box bijvoorbeeld.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Omdat de hersenen in de eerste weken nog niet volledig ontwikkeld zijn, hebben ze een goede aanvoer van glucose nodig via voeding. Hierdoor worden de meeste baby's uit zichzelf om de drie of vier uur wakker. Is dit niet het geval, dan kun je je baby gerust wakker maken voor een voeding.
Rond de twee maanden krijgt het slaapritme van je baby meestal structuur en worden de slaapcycli langer. Met een beetje geluk kan je baby dan soms vijf tot zes uur achter elkaar slapen zonder wakker te worden om te eten.
Toch komen regeldagen bij de meeste baby's ongeveer rond dezelfde voor. Zowel rond de 9 á 10 dagen, rond de 3 á 4 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen.
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Een pasgeboren baby heeft een zogenaamde periodieke ademhaling. Ze ademen steeds sneller en dieper, dan langzamer en oppervlakkig en dan pauzeren ze voor maximaal 15 seconden. Ze beginnen opnieuw met steeds dieper ademhalen. Dit is gebruikelijk, vooral onder premature baby's.
"Het grootste gevaar bij baby's is dat het de hersenen aantast", vertelt kinderarts en infectioloog Dasja Pajkrt over een koortslip. "Dan kunnen ze verlamd raken of wordt de functie van de hersenen aangetast, wat weer kan leiden tot een spraakstoornis. Het kan echt dodelijk zijn of blijvende schade veroorzaken."
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Kinderarts Ernst Moro was ervan overtuigd dat de reflex een instinctieve reactie is: baby's willen zich aan iemand vastklampen omdat dat, ook tijdens het slapen, veiligheid biedt. Op het moment dat je je baby dus probeert 'weg' te leggen zou je baby schrikken omdat het veilige, geborgen gevoel dan wegvalt.