Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon. 8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en 'm opnieuw aanzet.
De rijst zal het vocht langzaam uit het toestel trekken zonder je smartphone te beschadigen. Laat je gsm minstens 24 uur drogen. Laat de ongekookte rijst desnoods zelfs 72 uur zijn werk doen.
Vul een bak met ongekookte rijst. Leg alle onderdelen van je telefoon erin, ook je sim-kaart. Zorg ervoor dat alles volledig bedekt is met rijst en zet de bak in de buurt van een warme plek. En wachten maar.
De meeste iPhones en iPods zijn uitgerust met een vloeistofschade-indicator die u aan de buitenkant van het apparaat ziet. Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat.
Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon. 8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en 'm opnieuw aanzet.
Geef je telefoon minstens een dag om te drogen, maar langer is beter. Water zit vaak in plaatsen waar het niet zomaar weg kan. Daarom moet je het toestel de tijd geven.
Maak je telefoon droog
Houd je telefoon met de ingangen naar beneden, zodat je mobiel goed kan uitlekken. Schud je telefoon een paar keer, zodat al het vocht uit je toestel kan. Laat je telefoon goed uitlekken en dep je mobiel vervolgens droog met een handdoek of absorberend papier.
Zo toonde een test van smartphoneverkoper Gazelle aan dat een zakje silicagel, wat vaak bij nieuwe schoenen of tassen zit veel effectiever is. Ook couscous helpt beter om je smartphone te redden dan ongekookte witte rijst.
IP67: waterdicht tot 1 meter diepte
Dieper dan 1 meter gaat je telefoon niet meteen stuk. De druk van het water beschadigt je toestel uiteindelijk wel. Het water dringt door in je smartphone en richt blijvende schade aan. Bij IP67 is de waterbestendigheid getest voor een duur van 30 minuten.
De iPhone 11 is spat-, water- en stofbestendig net zoals de tweede en derde generatie van de iPhone SE. Hij kan daarnaast dertig minuten overleven op twee meter onder water. De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max doen hier nog een schepje bovenop.
Schade aan telefoon en inboedelverzekering
Valt je smartphone thuis in de wc dan kun je de schade indienen bij je inboedelverzekeraar, maar alleen als je een allrisk inboedelverzekering hebt afgesloten. Want de allriskdekking vergoedt ook schade die is ontstaan door eigen schuld.
Over het algemeen kan een simkaart wel tegen wat water, maar toch is het verstandig deze meteen te verwijderen. Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Uiteindelijk kun je de simkaart - met een beetje geluk - weer in een andere telefoon gebruiken.
Bijna alle Samsung telefoons hebben IP67 of IP68. Het cijfer 6 houdt in dat de telefoon stofbestendig is en tegen alle vormen van stof kan. Het cijfer 7 betekent dat je telefoon dompeldicht is: hij kan tot 1 meter diep ondergedompeld worden gedurende 30 minuten.
Gelukkig hebben alle iPhone 13-modellen tegenwoordig een IP68-certificering. Dit betekent dat deze smartphones het 30 minuten uithouden in water tot 6 meter diepte. Daar valt een gemiddeld zwembad dus onder.
Wacht minimaal vijf uur voordat je het apparaat oplaadt of een Lightning-accessoire aansluit. Om de iPhone droog te krijgen, tik je deze zachtjes tegen je hand terwijl de Lightning-connector naar beneden is gericht, zodat de vloeistof eruit loopt. Leg het apparaat op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom. Laat de iPhone ten minste 30 minuten drogen voor je deze probeert op te laden met een Lightning-kabel of aansluit op een Lightning-accessoire.
Gebruik de föhnen op zijn laagste versnelling en houd deze op een afstand van ongeveer 30 cm van je telefoon. Föhn je toestel voor maximaal 60 seconden. Dit moet voldoende zijn om eventueel vocht uit je smartphone te verwijderen.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Risico op brand. Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Conclusie. Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.