Stop een laptop of tablet altijd in jouw handbagage
Dan stop je het apparaat mogelijk in jouw koffer. Toch is dit niet verstandig. Je levert jouw ruimbagage namelijk al af ruim voordat je vertrekt. Hierdoor heb je er geen zicht meer op.
Young: "Het is cruciaal dat alle batterijen uit het ruimbagage worden gehouden, ook als ze in apparaten zitten." Young is een van de luchtvaartdeskundigen die de mondiale luchtvaartorganisatie Icao waarschuwen voor de gevaren van li-ionbatterijen in elektronica. Het probleem wordt volgens hem onderschat.
Handbagage op het vliegtuig: je laptop hoort erbij
Onze tip: neem hem mee als handbagage, zo loop je geen risico op verlies of beschadiging. De laptop in je ruimbagage stoppen is geen goed idee. Als je bagage verloren raakt, duurt het misschien dagen vooraleer je je laptop terugziet.
Opladers en een wereldstekker Breekbare elektronica stop je liever niet in je ruimbagage, waar soms flink mee wordt gesmeten. Dus je laptop, tablet en camera hou je bij je, evenals alle adapters en een wereldstekker, die ook op de luchthaven of tijdens de vlucht nog van pas komen.
Nooit meer in je ruimbagage doen:
Sieraden en horloges; Camera('s); Elektronische apparaten, waaronder je laptop of iPad; Opladers (dus ook je powerbank niet);
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen in uw ruimbagage, als de apparaten volledig uitgeschakeld zijn. Als u een apparaat met een lithiumbatterij tot 160 Wh wilt meenemen, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Elektronische apparaten zoals Gsm's, tablet- en spelcomputers mogen gedurende de volledige vlucht, het opstijgen en landen gebruikt worden, maar enkel in vliegtuigstand ('flightmode'). Grotere apparaten zoals laptops moeten tijdens het opstijgen en landen uitgeschakeld en weggeborgen worden.
Je mag elektronische apparaten als een laptop, tablet, of fotocamera in je handbagage meenemen.
Laptops en tablets hebben dikke circuit boards (printplaten) die de X-ray machines moeilijk kunnen doorzien. Daarom is het slim en nodig om grote elektronische apparatuur (alles groter dan een A5 of waarvan de dimensie groter is dan 20 cm) uit je tas te halen.
Door een sterke band om je koffer te doen voorkom je de kans dat je koffer openspringt of open gebroken kan worden. Ook tegen diefstal kan een kofferriem helpen, koffers kunnen gemakkelijk ongemerkt geopend worden.
Hoe wordt ruimbagage gecontroleerd door security? Zodra je je ruimbagage hebt afgegeven, komt je koffer of tas in het bagagesysteem van Schiphol terecht. Hier wordt alle bagage door security gecontroleerd door middel van röntgenapparatuur.
Enkele suggesties voor onderweg
Ook in je ruimbagage mag je voeding meenemen. Let wel op met dierlijke producten zoals melk, kaas, vlees en eieren. Om deze producten mee te kunnen nemen, heb je een zogenoemd gezondheidscertificaat nodig. Dat kun je verkrijgen bij de autoriteiten van het land van vertrek.
Tips tijdens het reizen
Neem je laptop dus mee in een computertas die er niet direct uitziet als een laptoptas. In onze webshop vind je een ruim assortiment computertassen en zelfs rugzakken. Kies in ieder geval voor een tas die de laptop voldoende beschermt tegen schokken en stoten.
Een handtas of laptoptas mag sowieso mee de cabine in. Bij Ryanair en WizzAir moet je altijd betalen voor je rolkoffer, al mag je wel nog gratis een handtasje, kleine rugzak of laptoptas meenemen. Die gaat dan niet in het bagagevak, maar moet onder de stoel worden geschoven.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Wat mag niet mee op het vliegtuig? Verboden wapens (volgens de wapenwet van 9 juni 2006). Explosieve- en brandgevaarlijke stoffen (slaghoedjes, springstoffen, terpentijn, verfverdunner,...), gevaarlijke producten, oxidatiemiddelen en/of organische peroxiden (bleekmiddel,..). Toxische en besmettelijke stoffen.
Je mag (meestal) maximaal 1 stuk handbagage meenemen (of je moet bij betalen). De laptops moeten dus allebei in 1 tas passen + de rest van je handbagage. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Neem dan even contact op met je luchtvaartmaatschappij.
Vliegverbod MacBook Pro
Het gaat om de 15-inch MacBook Pro die verkocht is tussen september 2015 en 2017. De batterij kan oververhit raken en zelfs exploderen. Daarmee vormen de MacBooks een veiligheidsrisico en zijn ze niet toegestaan in zowel de hand- als ruimbagage.
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen, net als 20 losse lithiumbatterijen of powerbanks tot 100 Wh. Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen.
Aan boord van de Boeing 737 MAX, Boeing 767 en Boeing 787 Dreamliner zijn USB-poorten aanwezig in de stoel. Hiermee kun je je smartphone of tablet opladen. Let op, het is niet toegestaan powerbanks op te laden via de USB-poorten.
Je mag je powerbank in het vliegtuig mee nemen als de capaciteit 27.000 mAh of minder is. Doe altijd je powerbank in je handbagage, want powerbanks mogen niet in ruimbagage.
Opladers en een wereldstekker
Breekbare elektronica stop je liever niet in je ruimbagage, waar soms flink mee wordt gesmeten. Dus je laptop, tablet en camera hou je bij je, evenals alle adapters en een wereldstekker, die ook op de luchthaven of tijdens de vlucht nog van pas komen.
Je waterkoker mag, net als je föhn, krultang, scheerapparaat en stijltang, gewoon mee. Dat is wel op voorwaarde dat deze apparaten met een stekker werken.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.