Bij een feest:
– Receptie: 1 m2 per persoon. – Feest met buffet: 1,5 m2 per persoon. – Zittend diner: 1,5 tot 2 m2 per persoon.
Voor wie een feestje wil verplaatsen naar de tuin, heeft het RIVM slecht nieuws: net als binnen, mag je ook daar maximaal zes gasten ontvangen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend) en moet je 1,5 meter afstand houden als je niet tot hetzelfde huishouden behoort.
Het is eenieder toegestaan incidenteel een privéfeest te organiseren in een woonhuis of op zijn eigen terrein in de openlucht (tuinfeest) mits dit feest geen geluidhinder veroorzaakt.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
De gemiddelde koopwoning in Nederland wisselt slechts een keer in de 20 jaar een nieuwe eigenaar, blijkt woensdag uit onderzoek van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 1996 kreeg een woning eens in de 17,5 jaar een nieuwe eigenaar.
Per dagdeel tot 50 personen: 290 euro exclusief BTW. Het arrangement is eventueel uit te breiden met een lunchbuffet voorafgaand of na de vergadering. Onbeperkt koffie, thee en water tijdens de vergadering: 7,50 euro per persoon per dagdeel.
Huisfeestjes zijn altijd leuke avonden. Je hebt je vrienden om je heen in je eigen huis en het is meestal een stuk goedkoper dan een feest geven in de stad of een aparte feestlocatie afhuren. Je kunt de avond helemaal zelf inrichten met alle drank, hapjes, spelletjes en versiering die je maar wil!
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
In Nederland wordt in veel gevallen gesteld dat de maximale publieksdichtheid op evenementlocaties moet worden gesteld op gemiddeld twee tot tweeënhalve personen per vierkante meter. Daar zou je uit af kunnen leiden dat vier personen per vierkante meter onveilig is.
Stelregel is dat het kinderfeestje ongeveer drie uurtjes duurt. Voor de kinderen van drie jaar, vier jaar en vijf jaar, is twee á tweeënhalf uur vaak al een hele ruk. Reken ongeveer een half uur voor de ontvangst van de gasten, het zingen, taart eten en uitpakken van de cadeautjes.
Een tent voor 100 personen moet dus een afmeting van minimaal 50 m² hebben. Een partytent voor 50 personen moet minimaal 25 m² zijn. Uiteraard dien je de ruimte die door objecten wordt ingenomen, zoals een podium of een bar, daar nog wel bij op te tellen.
Partytent 3×6 meter
De partytent biedt ruimte voor ongeveer 30 personen en 3 statafels.
U kunt vanaf 2020 zonder vergunning nog gewoon aan 1 of 2 huurders verhuren of aan een gezin dat samen een huishouden vormt. Maar voor verhuurders van woningen die verhuurd worden aan meer dan 2 huurders die samen geen huishouden vormen, gaat één en ander veranderen.
Kostgangers- of huurcontract
U kunt natuurlijk iemand gratis bij u laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en u het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken. Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis.
Voor eendaagse evenementen met minder dan 250 bezoekers en geen of nauwelijks effect op de omgeving, kunt u vaak volstaan met een melding. Verwacht u meer dan 25.000 bezoekers? Dan heeft u een vergunning nodig voor een groot evenement.
Voor het geven van een feest in een gebouw is geen specifieke vergunning nodig. In een aantal gemeenten wordt gewerkt met een evenementenvergunning, maar deze zijn feitelijk bedoeld voor feesten buiten gebouwen. Informeer bij twijfel wat in uw gemeente van toepassing is.