Het sap is rijk aan antioxidanten en voedingsvezels en draagt bij aan sterke botten en een gezond cholesterolgehalte. Druivelaere werkt bloeddrukverlagend en hydraterend. Druivensap helpt ook om je immuniteit te verhogen en beschermt zo zelfs tegen bacteriën en infecties.
Vele dierstudies hebben aangetoond dat druiven en druivensap de lever ten goede kunnen komen. Studies hebben aangetoond dat ze verschillende gunstige effecten kunnen hebben, waaronder verlaging van ontstekingen, voorkomen van schade, en verhoging van antioxidantenniveaus (20, 21).
Druiven zijn een bron van vezels, waarvan bekend is dat ze de goede werking van het spijsverteringsstelsel stimuleren en constipatie kunnen voorkomen. Druiven zijn een geweldige bron van vitamine C, die de gezondheid van de huid bevordert en ons immuunsysteem versterkt.
Ter vergelijking, cola bevat 11% suikers, en sinaasappelsap ietsjes minder, zo'n 9%. Nog duidelijker: een flinke glas druivensap van 300 ml (dat is ongeveer de grootte van een blik fris) bevat het equivalent aan suiker van 10 klontjes, en dat is echt heel wat, dus beslist niet het allerbeste als je wil afvallen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.
Hoog suikergehalte: Druiven
Zowel rode als witte druiven bevatten 15 gram suiker per kop. De rode soort is ook rijk aan antioxidanten en beide soorten bevatten een bom aan vezels.
Als je klaar bent: De flessen kun je op een droge en donkere plek bewaren, na opening zijn ze in de koelkast beperkt houdbaar.
Het sap is rijk aan antioxidanten en voedingsvezels en draagt bij aan sterke botten en een gezond cholesterolgehalte. Druivelaere werkt bloeddrukverlagend en hydraterend. Druivensap helpt ook om je immuniteit te verhogen en beschermt zo zelfs tegen bacteriën en infecties.
Dit zijn de gevolgen als je teveel fruit eet
,,Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch ook veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er echter niks aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen aan het eten van druiven.”
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
1. Druivenpitten bevatten een hele grote hoeveelheid antioxidanten. Druivenpitten bevatten flavonoïden en wel Oligomere proanthocyanidinen (OPC's). Deze OPC's hebben een antioxiderende werking die wel 20 keer hoger is dan die van vitamine E en wel 50 keer hoger dan die van vitamine C.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Geen druivensap
Het grote verschil tussen druivensap en alcoholvrije wijn, is het vergistingsproces. De vergisting van de most (en dat is het vers geperste, maar nog niet vergiste sap) geeft niet alleen alcohol, maar ook heel veel smaken, die je in druivensap niet tegenkomt.
Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Hou er wel rekening mee dat druiven je spijsverteringsstelsel op de proef stellen en een laxerende werking hebben.
1. Cranberries. Verse cranberries bevatten maar 3,4 gram suiker per 100 gram.
Het suikergehalte van druiven is wat hoger dan dat van sommige andere vruchten. Daardoor krijg je als je een trosje druiven eet meer calorieën binnen dan wanneer je kiest voor een mandarijn, grapefruit, schaaltje aardbeien of een kiwi.
Beide soorten zijn gezond. Zo bevatten blauwe druiven meer vezels, iets minder calorieën en minder vet. Maar er zijn ook weer overeenkomsten, zoals de 80 gram water. Druiven zijn ware vitaminebommen, maar ze bevatten vooral veel vitamine K en koper.
Rode druiven zijn erg zoet en voedend, ze bevatten meer vezels dan witte druiven. Ook staan de donkergekleurde druiven in de top 5 van de meest vet verbrandende vruchten. Rode druiven bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten die je helpen om vrije radicalen te bestrijden.