Wanneer gember vermijden? Gember kun je beter vermijden als je last hebt van galstenen aangezien het het maagzuurgehalte verhoogd. Ook als je een hartkwaal hebt moet je oppassen met gember aangezien het de hartslag kan verhogen.
Hoewel gember dus supergezond is, is het oppassen geblazen als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas, pas dan ook op met grote hoeveelheden gember.
Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine, kan gember bijwerkingen hebben zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Verder kan je ook last hebben van brandend maagzuur, oprispingen en diarree. Het actieve ingrediënt in gember, gingerols, versnelt de vertering van voedsel.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.
Voor een gezonde bloedsomloop is ook de kracht waarmee het bloed tegen je vaatwanden duwt van belang. Dit wordt je bloeddruk genoemd. Doordat gember veel kalium bevat helpt deze krachtige wortel ook een normale bloeddruk in stand te houden.
Buikvet verbranden met gember: kan dat? Ja, maar het effect is veel sneller zichtbaar wanneer je meer gaat bewegen en de rest van je eetpatroon ook aanpakt. Gember helpt jouw lichaam bij het afslanken omdat het de volgende positieve eigenschappen heeft. Gember heeft een vochtafdrijvende werking.
Studies tonen aan dat het dagelijks innemen van 500 – 2000 mg gemberpoeder de ernst van de pijn enigszins vermindert met gemiddeld 2,3 – 2,7 punten op een 10-puntsschaal in vergelijking met controlegroepen. Klinisch onderzoek toont aan dat gember even effectief kan zijn als sommige ontstekingsremmende middelen.
In gember zit vitaminen B2, B6, vitamine C en een tal van mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast alle vitamines en mineralen heeft gingerol (het stofje dat voor de scherpe smaak) ook nog een positief effect op je lever. Dit alles maakt een kop gemberthee zo gezond.
Is gember goed voor de nieren? De gember neemt de warmte diep mee in je nieren en helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren en de bloedcirculatie te bevorderen.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Als je iedere dag een heerlijke kop gemberthee zet is er niet zoveel aan de hand. Echter, als je het gevoel hebt dat je teveel gember eet op een dag, dan kun je toch maar beter oppassen. Te veel gember kan namelijk schadelijk zijn voor je maag en darmen.
Eet geen grote vetrijke maaltijden of vette snacks. Drink zo weinig mogelijk koffie met cafeïne. Zoek voor uzelf uit van welke voedingsmiddelen u mogelijk klachten krijgt. Eet die niet, maar probeer ze na een tijdje wel opnieuw uit.
Vertering van vetten
Gal is een bruingroene vloeistof, dat wordt gemaakt in de lever en wordt bewaard in de galblaas. Gal maakt van grote vetdruppels zeer kleine vetdruppels. Alvleessap bevat een enzym dat vet afbreekt tot glycerol en vetzuren. Glycerol en vetzuren worden in de dunne darm opgenomen.
Gal is een vloeistof die wordt gemaakt door de lever. Gal breekt de vetten af die via voeding in het lichaam terechtkomen én helpt daardoor bij de spijsvertering. Galstenen kunnen de galweg blokkeren, waardoor de gal niet meer in het spijsverteringskanaal terecht kan komen.
Kan je van gember hartkloppingen krijgen? Overmatig gebruik kan namelijk problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
Zowel citroen als gember heeft ontstekingswerende eigenschappen wat helpt om leverontsteking tegen te gaan en de activiteit van de lever bevordert. Wat dan weer goed is om een paar pondjes kwijt te raken. Deze krachtige combinatie geeft je stofwisseling een boost en verbrandt meer calorieën.
Heb je last van een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur? Een kleine hoeveelheid gember kan al snel verlichting geven. Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, kan het drinken van een beetje gemberthee helpen bij maag- en darmklachten.