Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi. In groenten en gras zitten ook vezels, maar als ze er nog niet goed aan gewend zijn, kunnen ze er diarree van krijgen. Bouw het eten van gras en groenten daarom eerst op. Overigens kun je konijnen niet alle groenten geven.
Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Hooi is goed voor de darmen en het gebit. Je mag het onbeperkt geven, maar wel verspreid over de dag.
Konijnen moeten altijd onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Zij hebben dit nodig omdat hooi veel lange vezels bevat die ze nodig hebben om hun spijsvertering op gang te houden. Het is dan ook belangrijk dat ze dit altijd hebben.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Ja, komkommers vallen onder wat konijnen mogen eten. Geef deze – zoals dat met alle groenten voor konijnen geldt – wel met mate. Te veel vocht kan diarree bij je knabbelaar veroorzaken.
Onbeperkt hooi is de basis van de voeding voor uw konijn. Het dieet van uw konijn zou voor 80% uit hooi moeten bestaan, 10% groenvoer, 5% brokken en 5% gezonde snacks. In kg per lichaamsgewicht is dit ongeveer 160 gram hooi per dag, 20 gram brokken, 40 gram groenvoer en 20 gram gezonde snacks.
Globaal eet een konijn 100 gram groenvoer per kilo lichaamsgewicht per dag, maar dat hangt er ook vanaf wat je konijn gewend is. Konijnen die de hele dag in een ren op gras staan, zijn meer gewend dan een konijn dat af en toe een handje gras krijgt.
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten.
Hooi is de hoofdvoeding van konijnen. Het is dus belangrijk om altijd vers hooi in de kooi te leggen en een fijn voorraadje te hebben. Daarnaast eten konijnen ook veel brokjes, zowel gemengd als eenzijdig.
Richtlijnen voor de voeding: Onbeperkt hooi of vers gras. Onbeperkt groene groentes, zoals broccoli, bloemkoolbladeren, wortelloof, lof, andijvie, paardebloem, alleen geen koolsoorten. Koolsoorten kunnen leiden tot gasvorming in de buik en dit kan weer tot problemen zoals niet willen eten leiden.
Is je konijn niet gewend appel te eten? Begin dan met een klein stukje, een half partje bijvoorbeeld. Gaat dit goed, dan kun je een heel partje geven. Geef bij voorkeur sowieso niet meer dan een partje per dag, het blijft slecht verteerbaar.
Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: als er geen andere factoren in het spel zijn, zoals een stofwisselingsstoornis, wordt een konijn te dik doordat het meer calorieën binnen krijgt dan het verbrandt. Dus door te veel of verkeerd eten te krijgen en te weinig beweging.
Planten uit de nachtschade familie
De hele plant is giftig, dus oppassen geblazen! Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika's (tomaten en paprika's zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten).
Soorten groenten die een konijn mag eten zijn: broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, paksoi, wortel+loof, andijvie, witlof.
Vooral van de koolsoorten met een vaste krop zoals ijsbergsla, witte kool en rode kool krijgen konijnen snel last. Die soorten kun je dus beter niet geven aan konijnen die een gevoelige spijsvertering hebben. Tegen broccoli en boerenkool kunnen konijnen vaak wel prima.
Paprika kan je zonder zorgen aan je konijn geven. Zowel de rode, groene en de gele zijn goed voor je konijn. Let er wel bij op dat je de pitjes en het takje eruit haalt, dit is wel slecht voor het konijn! Net als veel andere soorten groentes heeft paprika geen nadelig effect op je konijn.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is daarom meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden. Bijvoorbeeld elke dag een stukje van ongeveer 2 vierkante centimeter.
Konijnen die als huisdier gehouden worden kunnen zich snel gaan vervelen. Verveling is niet goed voor de gezondheid van konijnen. Ze kunnen overgewicht ontwikkelen, of er depressief of juist agressief van worden.
Hooi. Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek.
Bij sommige konijnen slijten de kiezen niet goed op elkaar af. Als de kiezen niet recht afslijten kunnen er scherpe punten, de zogenaamde haken, op de kiezen ontstaan. Deze kunnen op den duur in de tong of de wang gaan steken.