Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen. De arts of verpleegkundige van de spoedeisende hulp legt u uit hoe dit moet.
Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème, zoals after sun of Vaseline®. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® .
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Genezing van de huid. Het herstel van uw huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, wordt met zalven, crèmes, donorhuid of met speciale verbandmiddelen behandeld.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Bepanthen Wondgel
Te gebruiken bij kleine wonden, zoals schaaf-, snij- en brandwonden. Bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. Bepanthen Wondgel is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Huidarts.com raadt aan om na het koelen met water of een natte doek, after sun te gebruiken. Je kunt een paracetamol of aspirine innemen bij pijn. En verkoelende crème gebruiken bij jeuk (zolang de huid dicht is).
Verzorging van de brandwond
Smeer nooit huismiddeltjes als tandpasta of mayonaise op een brandwond. Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen.
Bij een eerstegraads verbranding en bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond bestaat de behandeling uit het aanbrengen van een crème zoals 'after sun'. Diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelt de arts of verpleegkundige met flammazinezalf of vette gazen.
De antiseptische en verzachtende ingrediënten verzachten de vaak geïrriteerde, rode huid. Overigens kan Sudocrem op alles worden gebruikt, van een door de zon verbrande huid, brandwonden, acne, lichte brandwonden, zweren, droge huid en eczeem en doorligwonden.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 1e, 2e, 3e en 4e graads. 1e graads: alleen bovenste laag van de huid is verbrand en rood. 2e graads: ondiepe: bovenste laag huid is verbrand en egaal rozerood met blaar. Diepe: kleur huid is deel rood, deels verkleurd.
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
Er is ook sprake van kapotte en/of intacte blaren die al na uren kunnen ontstaan. Het kan veel pijn doen. Vanaf deze graad kan douchen onaangenaam worden. Douchen heeft in ieder geval de voorkeur boven baden bij een verbrande huid, zodat de wond niet 'doorweekt' in water.
Is de brandwond rood en nat, met hele of kapotte blaren, gebruik dan vette gazen (vaseline-gazen). Deze kleven niet zo snel vast aan de wond en kunt u gemakkelijker verwijderen. Vervang de vette gazen iedere twee dagen.
Het is daarom raadzaam om tweede en derde graads brandwonden altijd aan een huisarts te laten zien. Zeker brandwonden in het gezicht, de schaamstreek, op handen of voeten en op gewrichten kunnen na genezing nog vervelende gevolgen hebben zoals verminderde bewegelijkheid of littekens.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk.
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.
Koel de verbrande of geschroeide huid onder koud stromend water gedurende ten minste tien minuten, of net zolang totdat de pijn wegtrekt. Doe er geen ijs op. Als je de brandwond koelt met water verlicht je de pijn en verminder je zwelling van de huid en de vorming van blaren.
Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen. Op sommige lichaamsdelen mag deze genezing niet te lang duren, omdat op deze plekken dan minder mooie littekens kunnen ontstaan.
Op een kleine eerstegraads brandwond of oppervlakkige tweedegraads brandwond kun je wel een pleister plakken. Gebruik nooit een normale pleister, maar kies altijd voor een speciale brand pleister.