Condens op uw raam is geen groot probleem. Condensvorming op de buitenzijde van uw raam verdwijnt vanzelf wanneer de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt. U kunt condensvorming op de binnenzijde van uw raam eenvoudig oplossen door te ventileren. Door te ventileren voorkomt u schimmelvorming.
Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes. Omdat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn en er minder natuurlijke ventilatie is, komt condens vaker voor.
Tijdens onze dagdagelijkse activiteiten produceren wij een hoop vocht, door bijvoorbeeld alleen al uit te ademen. De luchtvochtigheid in de woning stijgt en de ramen beslaan. Goed ventileren is dan ook de boodschap! Zet gerust alle ramen en kozijnen wijd open als u ventileert.
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid. Deze situatie ziet u vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar.
Vaak worden vochtproblemen in huis veroorzaakt door slechte ventilatie. Een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo'n 10 liter vocht wat natuurlijk erg veel is. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vocht in huis: Optrekkend of opstijgend vocht via funderingen, kruipruimten en spouwmuren.
Condens ontstaat door ademen en te weinig ventilatie. De meeste vochtige slaapkamers hebben last van condensatievocht. De beste oplossing voor problemen veroorzaakt door condens is ventilatie, frisse lucht of lucht droger dan binnen. Door een open raam of deur ontsnapt er heel wat vocht uit de vochtige slaapkamer.
Het beslaan van de buitenzijde van isolerend dubbelglas heeft te maken met het feit dat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan.
Condensatie op ramen treedt op, omdat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met lagere temperaturen. Wanneer vochtige lucht in contact komt met je ramen, laat het een deel van dit vocht als waterdruppels achter op het glas. Dit noemt men condensatie.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
Slaapkamer: zet het raam open
Uit onderzoek blijkt dat de lucht in veel slaapkamers ongezond is. Zet 's nachts het liefst een raam open in je slaapkamer. Slaap je graag met het raam dicht? Zorg dan voor roosters in het raam of kozijn en zet die 's nachts open.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas.
Geweldige isolatie
HR++ is zelfs vijfmaal beter dan normaal enkel glas. Op het punt van isolatie kan HR-glas zodoende de functie van rolluiken (deels) overnemen.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
De lentemaanden zijn de maanden waarin de lucht gemiddeld gesproken het droogste is. In de zomer loopt de luchtvochtigheid weer op, om tijdens de Hondsdagen (die net begonnen zijn) een hoogtepunt te bereiken. Daarna wordt het in de lucht weer langzaam minder vochtig, vooral in absolute zin.
Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid? Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.