Bij normaal gebruik is een batterij of accu niet gevaarlijk. Maar wanneer een batterij beschadigd raakt kan de batterij gaan lekken, openbarsten of zelfs ontploffen en hierdoor brand veroorzaken. Brandbaar materiaal tussen het huisafval zorgt steeds vaker voor brand bij afvalverwerkers.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Lekkende batterijen geven geen risico op intoxicatie met zware metalen of lithium. Bij contact met vloeistof of poeder van een lekkende batterij dient men onmiddellijk te spoelen met stromend water. Bij het verschijnen van brandwonden is het aan te raden de huisarts te raadplegen.
De oorzaak van een accubrand is vaak terug te leiden naar een val. Accu's houden niet van harde klappen. Als een windvlaag je fiets omverblaast, kan de accu er aan de buitenkant nog prima uitzien. Maar binnenin kan er schade zijn ontstaan die tot brand kan leiden.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Het is normaal dat batterijen warm worden tijdens het opladen. Dit wordt veroorzaakt door de energie die de oplader in de batterij stopt. Over het algemeen geldt: hoe groter de laadstroom, des te warmer de batterijen worden.
Slechte stoffen
Dit kun je zien aan het logo dat er op staat: een container met een kruis er door. Batterijen, en ander klein chemisch afval, mag je niet in de vuilnisbak gooien. Hier zitten stoffen in die schadelijk zijn voor het milieu, zoals kwik en lood. Hiervan kunnen mensen en dieren ziek worden.
Zijn batterijen gevaarlijk? Nee, bij normaal gebruik zijn batterijen niet gevaarlijk. Maar batterijen en accu's kunnen wel brandgevaar opleveren als ze met water in aanraking komen of wanneer ze niet op de juiste en veilige manier worden opgeladen.
- Batterijen en accu's kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Zorg dat de batterij nooit in aanraking komt met open vuur of andere warmtebronnen. Leg een batterij dus ook niet in de zon. - De batterij mag uiteraard ook niet in de buurt komen van vocht, regen en sneeuw.
'Die fietsaccu's zijn een stuk zwaarder en dus ook gevaarlijker. ' Van den Ende wil mensen op het hart drukken fietsaccu's alleen op te laden als er iemand bij is.
Verpakken in plastic en inleveren
Verpak de lekkende batterij dan in twee (transparante) plastic zakjes of in huishoudfolie. Voor een grotere batterij zoals een fietsaccu kun je twee vuilniszakken gebruiken. Daarna lever je hem in bij een van de ruim 26.000 inleverpunten van Stibat, of bij de milieustraat.
Alkalinebatterij: dompel een wattenstaafje in azijn of citroensap en ga hiermee over de plekken waar de batterij gelekt heeft om het vocht te neutraliseren. Lithiumbatterij: dit vocht kan worden weggeveegd met een vochtige doek of een vochtig stuk stevig keukenpapier, dus gewoon met kraanwater.
Helaas kunnen accu's onder bepaalde omstandigheden exploderen. Bij een geladen accu is dat omdat alle opgeslagen energie in één keer vrij komt zoals bijvoorbeeld wanneer een gevallen stuk gereedschap volle sluiting veroorzaakt. Bij het laden van een loodzwavelzuuraccu wordt het explosieve knalgas gevormd.
Alles op batterijen moet in de handbagage, adviseren deskundigen. Het risico dat batterijen in brand vliegen is te groot geworden. 'Geen batterijen in ruimbagage'.
Er zijn heel soorten brandblussers die geschikt zijn voor het blussen van branden op basis van brandklasse B en dus ook geschikt zijn om een brandende lithium-batterij te blussen. Er zijn twee opties die wij aanraden: schuimbrandblussers of lithium batterij brandblussers.
Kan een oplader ook te heet worden? Een apparaat dat oplaadt kan dus oververhitten, maar dat is nog niet alles. Ook als je klaar bent met laden en je de stekker in het stopcontact laat zitten creëer je een mogelijk brandgevaarlijke situatie. De oplader kan heet worden en zo brand veroorzaken.
Volgens de handleiding is het toegestane opslagbereik van de accu -20 tot 60 graden Celsius, en het toegestane laadtemperatuurbereik 0 tot 50 graden Celsius. Dus de temperatuur van de accu mag tijdens gebruik max 50 graden worden om beschadiging van de cellen te voorkomen volgens Stromer.
- Een te hoge of te lage laadspanning
Elke accu moet goed opgeladen worden voor een optimale levensduur. Gebruikt u een te hoge laadspanning (overlading) dan kan er zelfs het uiterst explosieve knalgas ontstaan. Normaal gesproken is de maximale laadspanning van een loodaccu tussen de 13,6 Volt en 14,8 Volt.
Maar heb je wel goed gevoeld? Als je de beide kanten van een batterij (plus en min) vasthoudt, loopt er een klein beetje stroom door je lichaam. Alleen is die elektriciteit heel zwak (veel zwakker dan netstroom) en: er zitten geen metalen geleiders in jou.
In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar helaas ook nadelen. Batterijen kunnen spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Daarnaast reageren ze ook heftig op water.
Je smartphone, mobiele telefoon of speelgoed met batterij mag samen met de oplader in de bak voor kleine elektrische apparaten. Dat is belangrijk want batterijen en accu's kunnen vlam vatten. Lever ze daarom op de juiste plek in en gooi ze niet op een andere manier weg.
Batterijen kun je het best bewaren op een droge plek, waar het bovendien maximaal 15 tot 17 graden is. In een buitenschuur of tuinhuis kan het vochtig zijn en ook de koelkast is geen geschikte plek. Een kelder, garage of koele berging voldoen wel aan alle eisen.
U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar.
Waarom wordt mijn telefoon heet tijdens het opladen? Het is normaal dat een telefoon tijdens het opladen warm wordt. Maar als u telefoon tijdens het opladen oververhit raakt, kan dat eraan liggen dat de oplaadaansluiting beschadigd is, de oplaadkabel versleten is of de batterij beschadigd is.