U kunt uw laminaatvloer dus zonder bezwaar af en toe dweilen. Als er iets kleverigs is gemorst of u ziet een vlek kan dit het beste direct met een vochtig doekje weggewerkt worden. Een keer per twee weken dweilen is dan ruim voldoende. Let er wel op dat u niet te veel water gebruikt.
Hoe moet ik laminaat schoonmaken? Het fijne aan laminaat is dat het erg gemakkelijk schoon te maken is. Even stofzuigen, een vochtige doek eroverheen en klaar. Het beste is om dit een keer in de twee weken te doen.
Heb je geen last van hardnekkige vlekken, dan is schoonmaken met enkel water voldoende. Zijn er toch vlekken zichtbaar dan kan je gebruik maken van een mild poetsmiddel specifiek voor laminaat of je kan een scheutje schoonmaakazijn toevoegen aan je emmer met water.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Dweilen met warm water
Wist je dat je dit eigenlijk beter met koud water kunt doen? Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Reinig met lauw water met een scheutje Dreft. Gebruik spaarzaam water. Spoel na het dweilen. Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd door licht te wrijven met een versleten schuursponsje.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, marmoleum of pvc vloeren kan prima een allesreiniger gebruikt worden. Ook huis- tuin- en keukenmiddeltjes, die vaak al in de gootsteenkast staan kunnen effectief zijn: een sopje met soda maakt schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak.
Het onderhoud van een laminaatvloer is eenvoudig. Naast het stofzuigen met borstelkop kunt u ook een“swiffer” of bezem gebruiken. Indien u een laminaatvloer vochtig afneemt, moet dit altijd met een uitgewrongen doek gebeuren. Neem de vloer lichtvochtig af met water voorzien van een scheutje laminaatreiniger.
Voor diegene die laminaat zo wil houden zoals het gekocht is, dweil heel simpel met een emmer water, bv 5 liter en doe er een flinke scheut (bv 100ml) schoonmaak azijn of azijn in. Dit haalt het vuil er goed af en laat geen strepen achter op de planken.
Bij normaal gebruik gaat een laminaatvloer van 6 mm dik van 6 tot 10 jaar mee. De garantieperiode van dit laminaat is 6 jaar. Koop je een vloer van 7 of 8 mm dan kun je op 15 jaar rekenen. Hierbij krijg je een garantie van 15 tot 20 jaar.
Laminaat dweilen doe je door eerst te stofzuigen en daarna te dweilen met een water en laminaatreiniger. Neem een platte dweil, geen mop. Zo zorg je dat je niet te nat dweilt en het vocht in de naden trekt. Gebruik geen allesreiniger of wasverzachter.
Hoe kan je dit voorkomen? Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.
Daarom kun je het beste een sopje maken met een klein beetje allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep en lauwwarm of koud water. Daarnaast is te veel water gebruiken voor het materiaal van veel vloeren ook niet goed, wring de dweil daarom altijd goed uit voordat je aan de slag gaat.
Linoleum / marmoleum vloer dweilen
Let wel op: Linoleum heeft vochtregulerende eigenschappen, maar is gevoelig voor te veel vocht. Het is dus belangrijk om niet te veel water te gebruiken bij het schoonmaken.
Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen met de dweil een beetje over het looppad aaien, maar het hele oppervlak goed boenen. Spoel je dweil na iedere 2 á 3 vierkante meter goed uit.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.