Kippenbotten worden over het algemeen als ongeschikt voor honden beschouwd omdat ze gemakkelijk splinteren en het spijsverteringskanaal van de viervoeter kunnen beschadigen. In feite is dit alleen het geval als de beenderen gekookt zijn. Rauwe kippenbotten zijn dus meestal niet gevaarlijk voor honden.
verstikking: De botten kunnen bij inslikken verstikkingsgevaar opleveren; als ze vast komen te zitten in de mond of keel, kunnen ze de luchtpijp blokkeren en kunnen ze erg gevaarlijk zijn. Dit is een noodgeval en u moet uw hond zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen, tenzij u het bot zelf veilig kunt ophalen.
Welke botten kun je geven? Deze botten kun je zonder problemen geven: Botten van kleine dieren zoals: kippennekken, eendennekken, hele konijn, parelhoenkarkas. De niet-dragende botten van jonge grote dieren zoals: geitennek, lamsribben, runderstrot, kalfsbotten etc.
Zulke botten zullen minder snel versplinteren en schade veroorzaken. Maar zelfs met deze botten moet je voorzichtig zijn, want er bestaat nog steeds een risico op verstikking of verstopping van de darmen. Dus onthoud: geen enkel bot is veilig om te eten.
Als een dier geen last heeft van een doorgeslikt bot, kan die het best in de maag blijven zitten. In de meeste gevallen lost het bot vanzelf op. Als een voorwerp het klem zit in de slokdarm, uw hond heeft klinische klachten, mag u nooit afwachten!
Hoe vaak mag een hond een kauwbot? Kauwen heeft dus vele voordelen voor honden, maar hoe vaak mag een hond zo'n kauwbot? Om de gunstige effecten van kauwen bij je hond te merken, wordt aangeraden om je hond elke dag te laten kauwen. Doe dit maximaal 2 keer per dag 20 à 30 minuten.
Waarom het kauwen op botten goed is voor het hondengebit
Bij het kauwen komt er endorfine vrij waarvan je hond een tevreden gevoel krijgt. Maar je hond voelt zich er niet alleen goed door, het is ook goed voor zijn gebit. Het kauwen op botten zorgt er namelijk voor dat het gebit gereinigd en sterker wordt.
Kippenbotten worden over het algemeen als ongeschikt voor honden beschouwd omdat ze gemakkelijk splinteren en het spijsverteringskanaal van de viervoeter kunnen beschadigen. In feite is dit alleen het geval als de beenderen gekookt zijn. Rauwe kippenbotten zijn dus meestal niet gevaarlijk voor honden.
Bevleesde botten voor uw hond of kat
Geschikte vleesbotten zijn 'zachte' botten. De zachtheid van een bevleesd bot kun je testen door het bot door te knippen met een (snoei)schaar. Wanneer je er goed en makkelijk door heen komt, is het bot geschikt.
Kraakbeen. Uit het collageen en de eiwitten van bijvoorbeeld een kip kan in je lichaam weer gezond kraakbeen gevormd worden, wat o.a. nodig is bij artrose waarbij kraakbeen verloren is gegaan of gaat.
Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Vanaf 3 maanden is een bot van geperste buffelhuid prima. Het is verstandig deze kluiven niet te klein te kopen; met grotere kluiven doen ze langer en u voorkomt dat ze zich verslikken. Gooi het bot weg als het zo klein is geworden dat uw pup het bijna in zijn geheel in de bek kan nemen.
Het geven van botten is erg goed voor honden
Voordat we gaan uitleggen hoe je je hond kan “leren kluiven” en welke botten voor jouw hond geschikt zijn, wil ik benadrukken dat botten erg goed voor honden zijn. Honden hebben een natuurlijke kauw behoefte en deze kauwbehoefte is niet zonder reden.
De giftige stoffen komen dan namelijk door ophoping in het speeksel terecht. Doordat de hond zichzelf vergiftigt kan de algehele conditie slechter worden en heeft de hond veel minder energie dan gewoonlijk. Dit merk je vooral bij het uitlaten en lopen met de hond.
Dieren kunnen niet praten en dus ook niet zeggen dat ze pijn hebben, laat staan dat ze blootgesteld zijn aan een giftig product. Vaak voorkomende symptomen van vergiftiging bij dieren zijn: Maagdarmklachten: misselijkheid, braken, diarree, buikpijn. Braken, speekselen, hoesten, benauwdheid.
Eikels en eikenbladen bevatten de stof 'tannine'. Het gehalte van deze stof is hoger in groene eikels dan in bruine eikels. De stof veroorzaakt schade aan de bloedvaten en is schadelijk voor de nieren van uw hond. Honden met een tannine vergiftiging herkent u aan misselijkheid, braken en diarree.
Honden mogen botten eten, maar let op; niet alle botten zijn veilig. Een bot mag nooit bewerkt/verhit zijn, dwz: gekookt, gebakken, gerookt, etc. Deze worden kei hard en kunnen gaan splinteren, dit kan niet alleen de tanden en kiezen beschadigen, maar ook kunnen scherpe splinters zorgen voor inwendige beschadigingen.
Ook runderpoten en schenkel vallen onder vleesbotten, maar die zijn niet geschikt om te geven, omdat ze veel te hard zijn.
Het beste voor een hond om op te kauwen zijn botten, pezen of kluiven die gemaakt zijn van 100% natuurlijke producten. Deze zijn gezond, want ze bevatten geen toevoegingen, chemicaliën, lijm (zie je vaak bij geperste botten) en worden niet gebleekt.
Gelukkige en ontspannen honden
Door krachtig te kauwen op een kauwkluif wordt er in de hersenen van de hond endorfine aangemaakt. Dit zorgt, naast een gevoel van rust, ook voor een vermindering van angst en agressie.
Honden gaan kauwen op dingen uit verveling of omdat hij/zij verlatingsangst heeft. De hond denkt zich beter te gaan voelen als hij aan het kauwen is en het verlaagd zijn/haar stress niveau. Daarnaast is een bot ook heel goed voor het gebit van uw hond.
Laat je hond niet te lang kauwen
Let er dus op dat het kauwen bij je hond wel voor plezier en rust blijft zorgen! Wij adviseren daarom je hond meerdere keren per dag voor een korte periode te laten kauwen. Denk bijvoorbeeld aan 3 keer per dag voor ongeveer 20 minuten.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Likt je hond meer dan normaal? Wanneer je opmerkt dat je hond zich meer likt dan normaal, kan dit wijzen op stress of angst. Likken zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt en je hond dus wat ontspant in stressvolle situaties. Naast stress of angst kan de oorzaak ook medisch zijn.
Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt - het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op. Je hond is blij je te zien en heeft je enorm gemist!