Het symbool voor de heteluchtstand van je oven is een ventilator. Logisch: bij deze stand wordt de hete lucht namelijk rond geblazen door een ventilator, zodat deze de gehele ovenruimte gelijkmatig bereikt en de oven dus overal dezelfde temperatuur heeft.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Op de hetelucht stand wordt de warmte gelijkmatig door de hele oven verspreid door middel van een ventilator in de oven. Hierdoor kun je sneller én op meerdere inschuifhoogtes tegelijkertijd bakken. De heteluchtstand is minder geschikt voor baksels die moeten rijzen.
Soms hebben ovens bepaalde variaties op de generieke symbolen. Toch kunt u aan de hand van deze gids de functie weten. Een streep staat voor het verwarmingselement, de ventilator is hetelucht, en de kartel-streep staat voor de grillfunctie.
Een heteluchtoven werkt door de circulatie van de hete lucht sneller en je kunt in meer lagen tegelijk bakken. Een conventionele oven met onder- en bovenwarmte geeft een gelijkmatiger resultaat en een stoomoven is handig door de extra stoomfunctie.
De zuinigste ovens hebben label A+++. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer of per jaar. Een kleine oven met label A+ kan namelijk zuiniger zijn dan een grote oven met label A+++. Kies een oven met hetelucht-functie: die is zuiniger dan een gewone elektrische oven.
In principe is het enige verschil tussen een heteluchtoven en een elektrische oven de ventilatoren die een heteluchtoven onder en boven in de oven ingebouwd heeft om de geproduceerde warmte geleidelijk over de oven te verdelen. U herkent dus gemakkelijk een heteluchtoven aan de knop met het icoontje van een ventilator.
Een heteluchtoven blaast met een ventilator warme lucht in de oven. Hierdoor is de temperatuur overal in de oven gelijk, wat ideaal is als je op meerdere niveaus tegelijk wilt bakken. Als je gaat bakken met hetelucht, moet je er rekening mee houden dat de ventilator voor luchtstroom in je oven zorgt.
Sommige ovens en combi-magnetrons beschikken over een speciale Pizza-stand. Het symbool hiervoor is de ventilator met een platte streep eronder. Dit komt omdat de Pizza stand een combinatie is van hetelucht en onderwarmte. Deze combinatie zorgt voor een knapperige bodem.
Grillstand. Het ovensymbool met de tandjes aan de bovenkant staat voor de grillstand. Deze stand gebruik je bij het gratineren van een gerecht, of om ingrediënten onder hoge hitte te garen. Let wel op dat je eten niet verbrandt!
Welke stand oven appeltaart? ” Appeltaart bak je het beste op 180 graden in de oven”, zegt Van den Broek. “Gebruik liever geen hete lucht, dat werkt als een föhn en is te agressief. Zet de oven op onder- en bovenwarmte.” De taart in zijn geheel wat lager zetten helpt tevens om de bodem beter gaar te krijgen.
Oventemperatuur omrekenen
Heel globaal kan je zeggen dat een heteluchtoven of een gasoven 10% lager kan dan een elektrische oven. Voorbeeld: als een elektrische oven op 100 °C moet staan kan je de heteluchtoven op 90 °C zetten en de gasoven op de stand het dichtst bij 90 °C.
Antwoord: Brood moet onder het midden of onderin de oven worden gebakken. Wanneer brood boven in de oven wordt gebakken wordt de bovenkant van het brood te donker, wordt de onderkant moeilijk gaar en zal inzakken na het bakken.
Als het brood goed gerezen is bakken in een hete oven van 200 °C (heteluchtoven 180°C) gedurende 35-40 minuten. Voor kleine broodjes is 15 tot 20 minuten voldoende. Het brood is gaar als het hol klinkt als u er op klopt. Voor een mooie bruine korst bestrijken met wat water zodra het brood uit de oven komt.
Het bakken geschiedt standaard bij een temperatuur van 250 °C. Het bakken van een groot brood duurt een half uur tot drie kwartier. Kleine broodjes (kleinbrood) worden doorgaans gebakken in tien tot vijftien minuten. Bekijk een uitgebreide omschrijvijng van het bereidingsproces.
Naast de combi-oven (ook wel magnetronoven genoemd) zijn er nog een aantal verschillende soorten ovens te benoemen. We lichten hieronder de elektrische oven, de heteluchtoven en de gasoven uit. Een elektrische oven wordt ook wel eens een conventionele oven genoemd.
Boven én onderwarmte De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Het werkt eigenlijk heel simpel: verwarm je oven voor op 180 graden en bedek een (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat met een laag kokosrasp. Rooster in de oven en wanneer de kokos begint te kleuren, haal je de plaat eruit. De plekken waar de rasp het snelst bruin is geworden, daar is je oven het heetst.