Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Nummer 1: chimpansees zijn de slimste dieren
Ze zijn net zo intelligent als een mensenkind, ze gebruiken gereedschappen, ze jagen gezamenlijk, en ze zijn in staat om probleemoplossend te denken en zo complexe zaken tot een goed einde te brengen.
De meeste zoogdieren hebben 90% van hun hersengrootte al bij de geboorte. Bij mensen ligt dit op 28%, bij tuimelaars op 42,5%, bij chimpansees op 54%. Bij olifanten ligt dit op 35%.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit.
De border collie staat bekend als een van de slimste honden ter wereld. Echter, ook van dit ras zijn er exemplaren die totaal niet snappen wat ze in hemelsnaam met een frisbee moeten. Aan de andere kant staan chow chows en afghanen als 'dom' te boek.
De blobvis is verkozen tot de lelijkste diersoort ter wereld. De vissoort krijgt die titel van de Ugly Animal Preservation Society. Die vereniging wil ook minder esthetische dieren in het voetlicht plaatsen, want "we beschermen alleen maar dieren die we schattig vinden".
Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Dat duiven één van de meest intelligente dieren zijn, dat weten we al een tijdje. Duiven kunnen honderden beelden opslaan en herkennen deze beelden na jaren nog steeds. Ook zijn zij zich bewust van hun eigen spiegelbeeld. Daarnaast durft een duif regelmatig een gokje te wagen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.
Zij mochten door naar de finale later die dag, waar uiteindelijk Evi, de Shetland Sheepdog, van Carin Stavast als winnaar uit de strijd kwam en werd verkozen tot de Mooiste Hond van Nederland 2022. Op de 2e plek eindigde Cor, de Welsh Corgi, van Shirley Vorgers en op de 3e plek kwam Yuka, een Shikoku, van Pia Cuijpers.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Verschillende soorten zeeschildpadden worden bedreigd met uitsterven. Er zijn nog maar 30.000 neushoorns op de wereld. Ook deze krachtige en majestueuze grote kat heeft het niet makkelijk. Het aantal wilde tijgers is met meer dan 95% afgenomen.
Je wordt elke moment in je leven iets ouder. Voor de kwal Turritopsis dohrnii is dit een beetje anders. Als deze kwal bijna doodgaat, draait hij gewoon de klok om en wordt hij weer jonger.
Welk dier kan het langst zonder water? De longvis gebruikt zijn kieuwen om zuurstof uit het water te halen en verkrijgt voedingsstoffen door zijn spierweefsel te verteren. Deze prehistorische dieren kunnen 5 jaar leven zonder water.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren. Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Een 'geheugen als een dolfijn' is namelijk beter op zijn plaats. Nieuw onderzoek toont aan dat dolfijnen zich het geluid van vrienden zelfs twintig jaar nadat ze het voor het laatst gehoord hebben, nog kunnen herinneren. En daarmee hebben ze het beste sociale geheugen van alle niet-menselijke soorten.