Ja, je mag solliciteren tijdens de ziektewet. Dit staat los van je recht op een uitkering. Het is namelijk niet verboden om te solliciteren als je ziek bent.
Loondoorbetaling – Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Je kunt op verschillende manieren ontslag nemen, ook tijdens je re-integratie. Voordat je ontslag neemt, is het goed om eerst je rechten te kennen: Neem contact op met je werkgever. Voordat je je baan opzegt, is het aan te raden om eerst in gesprek te gaan met je werkgever.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Wanneer een werknemer tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, wordt de opzeggingstermijn dus stilgelegd en zal deze pas verder beginnen lopen vanaf de eerste dag dat de werknemer opnieuw komt werken.
Wel kunt u zelf uw ontslag geven om medisch redenen, maar uw werkgever mag u geen ontslag geven om medische redenen. Uw werkgever mag u wel ontslaan tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, maar niet omwille van de ziekte. Uw werkgever moet het ontslag geven om een andere reden dan de arbeidsongeschiktheid.
U kunt dit contract alleen opzeggen als sprake is van een dringende reden en u daarom op staande voet ontslag neemt. Als er geen sprake is van een dringende reden, dan kunt u de kantonrechter vragen het contract te ontbinden als u als daar een goede reden voor heeft.
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren: mondeling, per brief of fax, of per e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Daarom is het gebruikelijk en wenselijk om een arbeidsovereenkomst altijd schriftelijk op te zeggen.
Binnen acht weken na de ziekmelding moet je als werkgever, in overleg met je zieke werknemer, een Plan van Aanpak (PvA) maken voor zijn re-integratie. Iedere zes weken moet je als werkgever met je werknemer de voortgang bespreken.
Loondoorbetaling. Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken ...
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
De Ziektewet-uitkering is meestal netto iets hoger omdat wij meteen het vakantiegeld betalen. Bij een WW-uitkering reserveren wij dit en betalen wij dit in mei. Uw rechten en plichten bij een Ziektewet-uitkering zijn anders dan de rechten en plichten van een WW-uitkering.
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Als je ziek bent kan de bedrijfsarts of arbo-arts je uitnodigen op het spreekuur. Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen.
Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.
Bij een vast contract hebt je recht op 2 jaar loondoorbetaling. Dit recht verspeel je als je zelf ontslag neemt. Daarnaast heb je niet automatisch recht op een WW-uitkering of Ziektewetuitkering. Als je toch besluit ontslag te nemen, geef dan bij je WW-aanvraag aan dat de reden voor ontslag ziekte is.
U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt.
Het nadeel van medisch ontslag is dat er geen opzegvergoeding uitbetaald wordt. Voor mensen met een hoge anciënniteit kan dit vaak een onveilig gevoel en meer druk geven om op tijd terug naar het werk te keren. Iemand ontslaan om medische redenen kon tot vandaag echter enkel via een re-integratietraject (RIT).
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Het nieuwe KB re-integratie koppelt ontslag om medische redenen ('medische overmacht') los van re-integratie en roept een nieuwe procedure in het leven. Die kan pas opgestart worden na 9 maanden arbeidsongeschiktheid. De wetgeving gaat in vanaf 28 november 2022.
Het antwoord is: ja, je mag in principe vakantie nemen tijdens je opzegtermijn, maar afhankelijk van de situatie en het soort verlof kan het zijn dat je opzegtermijn daardoor wordt verlengd.
Als een werknemer ziek uit dienst gaat, heeft deze werknemer in beginsel onder dezelfde voorwaarden als andere werknemers die uit dienst gaan recht op een transitievergoeding. De transitievergoeding wordt berekend aan de hand van de duur van het dienstverband en het loon van de werknemer.
U heeft maximaal 2 jaar recht op een Ziektewet-uitkering. Maar uw Ziektewet-uitkering kan ook eerder stoppen. Bijvoorbeeld omdat u de AOW-leeftijd bereikt.